Volkskrant OchtendVrijdag 15 november

Volkskrant Ochtend: De roetveegpiet wint terrein, al nemen veel gemeentebesturen liever geen besluit | Het scheelde weinig of Wim Kok was nooit premier geworden

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Terwijl u sliep

De roetveegpiet wint terrein, al nemen veel gemeentebesturen liever geen besluit
In steeds meer gemeenten doet de roetveegpiet zijn intrede bij de sinterklaasintocht. De schoorsteenvariant van Zwarte Piet verschijnt vooral in steden, en in enkele dorpsgemeenten. Bij die laatste brandt het bestuur zijn handen er niet aan: dan komt het besluit van lokale comités.

Het scheelde weinig of Wim Kok was nooit premier geworden
Vandaag verschijnt het eerste deel van Marnix Krops biografie van Wim Kok als vakbondsman, minister en premier. Twee jaar lang voerde Krop gesprekken met Kok, tot diens overlijden.

BookSpotprijzen naar Wessel te Gussinklo en Sjeng Scheijen
De BookSpot Literatuurprijs 2019 is toegekend aan Wessel te Gussinklo (78) voor zijn roman De hoogstapelaar, en aan Sjeng Scheijen (47) voor zijn studie De avant-gardisten. Dat is donderdagavond in Den Haag bekendgemaakt.

Netflix past documentaire aan na Poolse woede
Netflix gaat een documentaire aanpassen die in Polen tot woede had geleid. Een aantal passages uit The Devil Next Door krijgt een update die duidelijker moet maken dat Polen niet verantwoordelijk was voor de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag in het nieuws

Het Huis van Afgevaardigden hoort in het impeachmentonderzoek naar Trump vandaag onder anderen de oud-VS-ambassadeur in Oekraïne, Marie Jovanovitsj. Twitter maakt details bekend over het aangekondigde beleid voor politieke advertenties. En de advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseert over het verbieden van de Bandidos Motorclubs.

De kletsnatte prenten van de antiekshop worden buiten te drogen gelegd. Beeld Zolin Nicola
De kletsnatte prenten van de antiekshop worden buiten te drogen gelegd.Beeld Zolin Nicola

Aanraders van de redactie

Venetianen geven niet op, ze waden door de verdronken stad om te redden wat er te redden valt
Een dag na de overstromingen waarbij 80 procent van de stad blank stond, openbaart zich het geheim van het echte Venetië. ‘Wij geven ons niet zomaar over aan het water. Wij leggen wat nat is te drogen, wij maken schoon, en wij gaan weer door. Want zo gaan wij met ons noodlot om.’

Jong, zwart en vrouw: het andere gezicht van de No Deal-Brexit
Ze is een opvallende verschijning in de Brexit Partij van Nigel Farage. Haar boodschap: de Brexit is niet iets van boze witte oude mannen alleen. Inaya Folarin Iman (23) voert een groeiende groep jonge vrouwen aan die campagne voeren voor een No Deal-Brexit. ‘Waar is het geloof in eigen kunnen?’

Eén man, twee zielen: de biografie van Wim Kok
Een biografie beschouwde hij als een naderend doodsbericht. Toch werkte oud-premier Wim Kok eraan mee. Vandaag verschijnt deel 1: hoe een onzekere en wantrouwige man op eigen kracht de weg naar het Torentje vindt. Kok overleed vorig jaar.

Gaat het net iets beter in Nieuw-West, is er ineens die luidspreker
Verslaggever Michel Maas ging langs bij de Blauwe Moskee in Nieuw-West op de dag dat een luidspreker de oproep tot het vrijdaggebed moest versterken. Nog niemand heeft de luidspreker gehoord, maar de discussie erover was luid genoeg. Toch blijft het op de dag van de lancering doodstil in Nieuw-West, want de luidspreker doet het niet. Iemand heeft de kabels doorgeknipt.

Chris Hegedus over haar echtgenoot en compagnon D.A. Pennebaker: ‘Ik mis alles aan hem’
Op het Idfa worden vier films vertoond van de dit jaar overleden documentairemaker D. A. Pennebaker en zijn compagnon en echtgenote Chris Hegedus. Aan de Volkskrant vertelt zij over hun bijzondere partnerschap.

We hadden geen snoep in huis, nog geen pepermuntje
Terwijl Peter Buwalda naar de douche liep (naakt), belde er een kudde kinderen aan. Het was Sint-Maarten. Helaas heeft het Buwalda-huishouden als sinds jaar en dag geen snoep in huis. Buwalda snelde de trap op om vanaf daar toe te kijken hoe zijn vriendin Jet zich uit deze situatie ging redden.

Inaya Folarin Iman (23) voert een groeiende groep jonge vrouwen aan die campagne voeren voor een No Deal-Brexit.  Beeld Diana Markosian
Inaya Folarin Iman (23) voert een groeiende groep jonge vrouwen aan die campagne voeren voor een No Deal-Brexit.Beeld Diana Markosian
Meer over