Volkskrant OchtendDonderdag 24 oktober

Volkskrant Ochtend: De Navo, alleen in naam nog een bondgenootschap | Zijlstra wilde Opstelten al eerder ‘een duwtje’ geven, blijkt uit Opsteltens biografie

Terwijl u sliep

Halbe Zijlstra wilde Ivo Opstelten al eerder ‘een duwtje’ geven, blijkt uit Opsteltens biografie
Een half jaar voordat Ivo Opstelten tussentijds opstapte als minister van Veiligheid en Justitie, vond toenmalig VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al dat de VVD-coryfee de eer aan zichzelf moest houden. Dat blijkt uit het boek Opstelten. Een leven in het openbaar bestuur, dat vandaag verschijnt.

Bijna onherkenbaar Ajax verliest man-tegen-mangevecht
In de doorgaans dampende feestzaal van Amsterdams hogeschoolvoetbal leed een bijna onherkenbaar Ajax woensdag zijn eerste nederlaag sinds 8 mei,de avond van de nooit geheelde, door Tottenham Hotspur toegebrachte wond.

Quincy Promes stuit op de defentie van Chelsea. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Quincy Promes stuit op de defentie van Chelsea.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Trump: staakt-het-vuren Noord-Syrië permanent, sancties voorbij
De Amerikaanse president Donald Trump heeft van Turkije garanties ontvangen dat de tijdelijke wapenstilstand in Noordoost-Syrië ‘permanent’ wordt, al is dat woord volgens hem ‘wat fluïde in dat deel van de wereld’. De VS heffen economische sancties tegen Turkije op.

OM wil drie keer zoveel IS-gangers terughalen: 29 verzoeken tot repatriëring ingediend
De lijst van Syriëgangers die het Openbaar Ministerie wil terughalen en in Nederland wil berechten is de afgelopen maanden drie keer zo lang geworden. Het kabinet weigert ondertussen om IS-gangers terug te laten keren. Volgens het ministerie van Justitie & Veiligheid heeft het OM inmiddels 29 verzoeken tot repatriëring ingediend. Dat meldt NRC.

Vandaag in het nieuws

Vanochtend zijn de Orioniden, afval van de komeet Halley, het beste te zien. Ze geven een nalichtend spoor. Na jaren van verhit debat worden de stoffelijke resten van de Spaanse ex-dictator Franco uit de Vallei der Gevallenen gehaald. De Europese Sacharovprijs wordt uitgereikt. De vermoorde Braziliaanse activist Marielle Franco is bij de genomineerden.

Aanraders van de redactie

De nieuwe geopolitieke verhoudingen tekenen zich af in de Navo
Op de Navo-bijeenkomst donderdag en vrijdag in Brussel zitten de Europeanen voor het eerst sinds de Turkse inval in Syrië direct met de Turken aan tafel. Worden hier de contouren zichtbaar van een Nieuwe Wereldorde?

Turkse militairen (rechts) en Syrische strijders die met hen meevechten op een gebouw in de grensplaats Ras al-Ain, waar ze de Koerden hebben verdreven. Beeld Reuters
Turkse militairen (rechts) en Syrische strijders die met hen meevechten op een gebouw in de grensplaats Ras al-Ain, waar ze de Koerden hebben verdreven.Beeld Reuters

Column: Daklozen draaien rondjes op een rotonde zonder afslagen
Minister Blokhuis was zich ‘rot geschrokken’ over de grote getalen aan daklozen en zei tegen de pers dat ‘we ons zouden moeten schamen dat we er in zo’n rijk land niet in slagen om mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd te bieden’, zag Sheila Sitalsing. ‘Mensen die met daklozen werken, vroegen zich verwonderd af wat ze op het ministerie van Blokhuis in godsnaam aan het doen zijn, als zulke cijfers als een verrassing komen.’

Van euroredder tot ‘graaf Draghila’: de vele gezichten van Mario Draghi
Na acht doldwaze jaren neemt Mario Draghi afscheid. Gaat de president van de Europese Centrale Bank de geschiedenis in als redder van de euro, of als wegbereider van de volgende crisis?

Mario Draghi in maart 2018. Beeld AFP
Mario Draghi in maart 2018.Beeld AFP

Boekhandel Donner is terug – en het papieren boek ook
Boekhandel Donner in Rotterdam ging failliet toen de ketens Selexyz en Polare omvielen. Maar de zaak ging door en trotseerde een verbouwing van vijf jaar. Een opsteker voor de branche.

Boekhandel Donner in Rotterdam, gezien vanaf de tussenverdieping. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Boekhandel Donner in Rotterdam, gezien vanaf de tussenverdieping.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De Salvator Mundi van Leonardo da Vinci is al twee jaar spoorloos. Duikt hij weer op in Parijs?
Er zou al een jaar worden onderhandeld over de komst van het Christusportret. Het werk werd in 2017 geveild voor een recordbedrag van 382 miljoen euro en is sindsdien spoorloos.

Drie Carolines: Waarom het niet opschiet met de zij-instromers in de politiek
Arie Elshout woonde een avond bij genaamd De vrouwen van het Binnenhof, over de balans tussen mannen en vrouwen in de politiek. ‘Het aardige was: hier kwamen nu eens vrouwen in de schaduw van de macht aan het woord: Drie Carolines, zo werden ze aangekondigd. De vrouwen die er waren hadden ambitie genoeg: ‘Minister van Onderwijs graag’.’

Meer over