Volkskrant OchtendZaterdag 9 november

Volkskrant Ochtend: De Muur is nooit gevallen: oosten en westen groeien steeds verder uit elkaar | Rob Jetten: ‘Aan zo’n opmerking van Rutte heb ik eerlijk gezegd lak’

Corina Könnecke (51) en Elfriede Thiele (78) hebben bijna dagelijks heimwee naar de DDR. Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Corina Könnecke (51) en Elfriede Thiele (78) hebben bijna dagelijks heimwee naar de DDR.Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Twee Amerikaanse maatschappijen schuiven terugkeer Boeing 737 MAX verder op
American Airlines, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten, heeft de terugkeer van de Boeing 737 MAX uitgesteld tot 5 maart. Ook Southwest Airlines wil de toestellen op zijn vroegst pas in maart van 2020 in gebruik nemen.

Honderdduizenden protesteren in Chili, universiteit in brand
Vrijdag zijn in de Chileense hoofdstad Santiago opnieuw honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het regeringsbeleid van president Sebastián Piñera. Daarbij plunderden vandalen een katholieke kerk. Tegelijkertijd brak er brand uit in een meer dan honderd jaar oud universiteitsgebouw.

Vernielingen bij congres Kick Out Zwarte Piet
Een landelijk congres van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag is vrijdagavond met geweld verstoord door tegendemonstranten – ‘ongeveer 40 à 50 aso’s’, volgens de organisatoren.

Hoe kon de kwestie met politiechef Fatima Aboulouafa zo ontsporen?
Ze wilde misstanden aankaarten bij de ­politie in Leiden. Nu zit teamchef Fatima Aboulouafa thuis. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

Fatima Aboulouafa Beeld Roger Cremers
Fatima AboulouafaBeeld Roger Cremers

Dit wordt het nieuws

Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. In Mumbai wordt het WK Breakdance gehouden, Nederlander Menno van Gorp kan voor de derde keer te winnen. En in Breda houdt D66 haar 110e partijcongres.

Aanraders van de redactie

Rob Jetten: ‘Aan zo’n opmerking van Rutte heb ik eerlijk gezegd lak’
Rob Jetten vindt zichzelf geschikt als nieuwe partijleider van D66, maar cruciale maanden naderen. De reputatie van D66 als onderwijspartij staat onder druk en in de peilingen blijft de opleving beperkt. ‘Ik ga niet beweren dat het lekker gaat.’

Duitsers hebben het gevoel dat het oosten en het westen steeds verder uit elkaar groeien; de Muur is nooit volledig gevallen
Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur proeft correspondent Sterre Lindhout nog altijd een diepgeworteld wantrouwen tussen Oost- en West-Duitsers. Is Duitsland dan toch nooit één geworden?

De dubbele moraal in het kalifaat: ‘Vrouw gaat met seksspeeltjes langs de deuren’
Marion van San heeft intensief contact met Nederlandse en Belgische vrouwen in het kalifaat en hun families hier. Hoe geloofwaardig is de spijt van de IS-gangers?

‘Menstruatienonsens’, het trieste lot van de nuttige bloedzuiger en zeven andere opmerkelijke bloedfeiten
Jong bloed, donorbloed, kunstbloed en vooral menstruatiebloed: Rose George is erdoor gefascineerd en schreef er een boek over. De Britse journalist licht zeven opmerkelijke bloedfeiten toe – zoals vrouwen kunnen in de vrije natuur ongesteld zijn.

Schrijver en presentator Tim Hofman: ‘Ik kan nu niks meer bedenken wat ik niet durf’
Hij vocht met ministers en de zoon van een huisjesmelker, maar echte spanning voelt presentator Tim Hofman (31) pas bij het verschijnen van zijn dichtbundel. ‘Het is alsof ik mijn dagboek heb ingeleverd.

Tim Hofman Beeld Robin De Puy
Tim HofmanBeeld Robin De Puy

Onze gids deze week: Iggy Pop, uitgeraasd maar nog vol lust for life
De peetvader van de punk houdt het nog goed vol. Iggy Pop woont in Miami, leest literatuur en luistert Sinatra. Zijn achttiende soloplaat is ingetogen, dankzij de jonge muzikanten waarmee hij samenwerkte.

Meer over