Volkskrant Ochtenddonderdag 26 maart

Volkskrant Ochtend: De les van Wuhan: isoleer besmette coronapatiënten gezamenlijk | Dick van der Ploeg overleed van de ene op de andere dag aan corona. Familieleden vertellen zijn verhaal

Terwijl u sliep

Live: Meer dan 60 duizend besmettingen in VS | 20.000 ex-zorgmedewerkers springen bij
In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 68.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Ook zijn er 1.031 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit, die zich baseert op officiële bronnen. In Nederland meldden zich rond de 20.000 ex-zorgmedewerkers aan om bij te springen in de overbelaste zorg wegens het coronavirus. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vorige week stond de teller nog op 7000.

Ic-medewerker Maastricht is nu zelf met corona op de ic opgenomen: ‘Dit komt extra hard aan’
Een jonge zorgmedewerker op de intensive care van het Maastricht UMC is dinsdag zelf met ernstige luchtwegklachten op de ic opgenomen en aan de beademing gelegd. Hij is vanuit zijn huis met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hoofd ic Iwan van der Horst: ‘Dit heeft een enorme impact op het personeel.’

15.000 gestrande Nederlanders vragen minister Blok om hulp
Al 15.000 Nederlandse reizigers die door de coronacrisis gestrand zijn in het buitenland hebben zich gemeld bij het speciale meldpunt van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zei minister Blok woensdagmiddag bij de inloop van het ministeriële crisisoverleg. Het meldpunt werd maandag op initiatief van het ministerie en de reissector geïntroduceerd.

Tweede Kamer steunt Hoekstra’s miljardenstimuleringspakket zonder aarzelen
De Kamer aarzelde woensdag niet het miljardenstimuleringspakket van minister Hoekstra te ondersteunen, zonder dat hij aan details hoeft te sleutelen. Zorgen over mogelijk misbruik en groepen gedupeerden die buiten de boot vallen, kan kabinet pas later adresseren.

Vandaag in het nieuws

Als er iemand is die weet hoe het is om in isolement te zitten, is het astronaut André Kuipers. Hij zat ruimt 200 dagen in ruimtestation ISS. Vandaag geeft hij een presentatie over isolement. Het Europese Hof van Justitie doet uitspraak over de inmenging van de Poolse staat in de rechtspraak. En in Rotterdam staat een man terecht wegens het neerslaan van een agent bij een trouwstoet.

Jacqueline van der Ploeg en haar vriend Leo Onderwater. Hun vader en schoonvader Dick van der Ploeg overleed afgelopen weekend van de ene dag op de andere. Hij bleek het coronavirus te hebben.  Beeld Guus Dubbelman /  de Volkskrant
Jacqueline van der Ploeg en haar vriend Leo Onderwater. Hun vader en schoonvader Dick van der Ploeg overleed afgelopen weekend van de ene dag op de andere. Hij bleek het coronavirus te hebben.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Dick van der Ploeg overleed van de ene dag op de andere aan het coronavirus. ‘Vader wilde dóór, hij was zo
De coronadoden zijn geen getallen, maar ze moeten een gezicht krijgen. En daarom doen familieleden van Dick van der Ploeg hun verhaal. Dit weekend overleed hij van de ene op de andere dag. ‘Mijn vader lag echt naar adem te happen.’

Hebben Kamerleden in het debat zelf wel de discipline waartoe ze de bevolking oproepen?
‘Na het coronadebat van vorige week, waarbij minister Bruins achter het katheder bezweek, klonk van veel kanten een oproep tot beperking’, schrijft Ariejan Korteweg in zijn verslaggeverscolumn. Het leidde tot een beperking van de spreektijd voor het debat van morgen, maar aan het aantal interrupties werd niet beperkt.

De les van Wuhan: test, test en isoleer besmette personen gezamenlijk
In Wuhan weten ze: met een lockdown, zelfs een intelligente, ga je het coronavirus niet verslaan. Besmette personen gezamenlijk isoleren in sporthallen is de remedie.

The English Game verbeeldt de professionalisering van het voetbal als klassenstrijd. Beeld filmstill
The English Game verbeeldt de professionalisering van het voetbal als klassenstrijd.Beeld filmstill

Wie heeft er nog livevoetbal nodig als je ook kunt netflixen?
Er is geen bal op de tv. Maar wat zou het? Duik in de geschiedenis van The English Game of joel mee met de ultras van Napoli.

Scholen wel of niet weer open? Eerst harde cijfers, graag
Nieuw RIVM-onderzoek onder scholieren moet uitwijzen wat schoolsluitingen schelen in de strijd tegen corona. Dat is zo belangrijk dat de scholen desnoods langer dicht blijven in afwachting van de uitkomsten, zegt minister Slob (Onderwijs). Wat zegt de wetenschap over de voors en tegens?

Bewindslieden die een godzijdank-is-twitter-druk-met-andere-dingen-moment beleefden
Bewindslieden Ank Bijleveld en Ankie Broekers-Knol begingen allebei een flinke blunder. De minister en de staatssecretaris beleefden volgens Sheila een ‘godzijdank-is-twitter-druk-met-andere-dingen-moment’. In de ruis van de coronapaniek kropen Bijleveld en Broekers door het oog van de naald.