Volkskrant OchtendDonderdag 13 februari

Volkskrant Ochtend: de EU betaalt tientallen miljoenen euro’s om ons meer vlees te laten eten | D66 wil gastarbeiders van buiten de Europese Unie

Redactie
Inchecken bij overstap naar een andere vervoerder op het perron van Arnhem CS.  Beeld Marcel van den Bergh
Inchecken bij overstap naar een andere vervoerder op het perron van Arnhem CS.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Tarievenchaos in openbaar vervoer kost reiziger flink extra
Consumenten betalen elk jaar miljoenen te veel voor reizen met het openbaar vervoer omdat de tariefsystemen van de verschillende vervoerders niet op elkaar zijn afgestemd. De prijsverschillen kunnen oplopen van een euro voor een enkele rit tot tientallen euro’s per maand bij een abonnement, valt op te maken uit onderzoek van reizigersvereniging Rover.

D66 wil gastarbeiders halen buiten de Europese Unie
Dwars tegen de trend binnen de regeringscoalitie in presenteert coalitiepartij D66 een plan om de komst van arbeidsmigranten eenvoudiger te maken. Meer veilige Europese routes moeten het makkelijker maken om naar Nederland te komen en hier tijdelijk vacatures te vervullen.

We eten te veel vlees en de EU betaalt tientallen miljoenen euro’s om dit zo te houden
De EU geeft tientallen miljoenen euro’s per jaar uit aan campagnes ter promotie van vlees. Ook in Nederland komt er binnenkort weer een gesubsidieerde kippenvleescampagne aan. Dit terwijl de Nederlandse overheid de vleesconsumptie juist probeert te minderen.

Tweede Kamer heeft grote inhoudelijke bezwaren tegen handelsverdrag met Canada
In het eerste deel van het debat over Ceta, het handelsverdrag met Canada, blijkt hoe groot en breed gedeeld de bezwaren in de Tweede Kamer zijn. De stellingen zijn betrokken, alleen ChristenUnie zit nog op de wip en kan het kabinet, samen met Kamerlid Haga, aan een nipte meerderheid helpen.

Vandaag in het nieuws

De Britse premier Johnson gaat zijn kabinet naar verwachting ingrijpend wijzigen. Cruiseschip Westerdam met coronapatiënten aan boord meert na een zwerftocht aan in Cambodja. De Wereld Radio Dag staat in het teken van vrije toegang tot informatie.

Trump-vertrouweling Roger Stone komt aan bij de rechtbank in Washington. Beeld AP
Trump-vertrouweling Roger Stone komt aan bij de rechtbank in Washington.Beeld AP

Aanraders van de redactie

Bemoeienis Trump met justitieel proces: los eindje of lont in een kruitvat?
De bemoeienis van president Trump en minister van Justitie Bill Barr met de strafeis in de zaak-Roger Stone doet in de VS de alarmbellen rinkelen. Trump ontpopt zich volgens critici steeds meer als een autoritaire leider.

Op de schommel om 10 over 10: ‘Belachelijk dat je hiervoor een boete krijgt’
Drie tieners staan voor de rechter omdat ze hebben geschommeld op een plaats en tijdstip waarop dat niet mocht. Overdreven geldingsdrang van overheidsdienaren? Zijn rechters al niet overbelast? ‘De tijd van waarschuwen is voorbij.’

Chinese boeren komen naar het lege oosten van Rusland
Chinese boeren trekken naar het lege oosten van Rusland. Want China heeft veel mensen en weinig land, en in Rusland is het omgekeerd. Bovendien werken de subsidies van de Chinese overheid beter dan de gratis gronduitgifte waarmee Rusland probeert mensen naar het oosten te lokken.

Schrijver en ‘hectarist’ Leonard Soengorkin (links) wil een cultuurpark bouwen voor de Nanai in Oost-Rusland, maar hij worstelt met geldgebrek. Beeld Yuri Kozyrev / Noor
Schrijver en ‘hectarist’ Leonard Soengorkin (links) wil een cultuurpark bouwen voor de Nanai in Oost-Rusland, maar hij worstelt met geldgebrek.Beeld Yuri Kozyrev / Noor

Snel, informeel en geïnteresseerd in álles: de nalatenschap van DWDD
Jarenlang klaagden kijkers dat DWDD voorspelbaar was en dat je er altijd dezelfde koppen zag, en toch bleven ze massaal kijken. Oud-tv-recensent Haro Kraak analyseert de nalatenschap van het invloedrijkste tv-programma van de 21ste eeuw.

Column: Kan de EU een ‘Onverenigd Koninkrijk’ creëren?
Topambetnaar Appleby zei ooit in de serie Yes minister dat het beleid van Groot-Brittanië al vijfhonderd draaide om ‘een onverenigd Europa bewerkstelligen.’ Nu de Britten dat niet meer kunnen doen, zijn de Nederlanders volgens Peter de Waard bij uitstek geschikt om die rol over te nemen.

Column: Hollywood doet erg zijn best om bevallingen en de kraamperiode zo onecht mogelijk te laten zien
Het spotje van Frida Mom, waarin een kersverse moeder huiverend op de wc plast, met haar nog niet ontzwangerde buik, werd zondagnacht níét uitgezonden tijdens de Oscaruitreiking. Floortje snapt waarom. ‘Dit is echt. En Hollywood doet niet aan ‘echt’ op bevallingsgebied.’

Meer over