Volkskrant Ochtend: de eerste stemmen zijn uitgebracht en gegijzelde Nederlander ontsnapt uit India

Goedemorgen. Zelden was de uitslag van de verkiezingen zo ongewis. Zelden maakten zoveel partijen kans op een zetel en waren er zoveel (vijf) premierskandidaten. Dat biedt een zeldzame kans: u kunt vandaag op inhoud kiezen.

Redactie
De deelnemers van het slotdebat van de NOS. Beeld anp
De deelnemers van het slotdebat van de NOS.Beeld anp

Terwijl u sliep

Voordat u het doorheeft, kan uw strategische tegenstem zomaar een voorstem zijn
In de stemhokjes moeten vandaag nog heel wat knopen worden doorgehakt. De kiezer is dit keer heel vaak een zwevende. Wat daar voor kabinet uit moet komen? Probeer daar maar eens iets over te zeggen.

Tussen hoop en vrees doen partijen laatste beroep op zwevende kiezers
Nooit eerder stonden zoveel partijen in de laatste peilingen voor de verkiezingsdag zo dicht bij elkaar. In het slotdebat deden de lijsttrekkers dinsdag een laatste poging om de talrijke zwevende kiezers toch nog over te halen.

Gegijzelde Nederlander ontsnapt uit India: 'Ik ben daar vogelvrij'
De 45-jarige Nederlander Peter de Bruijn - die al 2,5 jaar landarrest heeft in India omdat hij wordt beschuldigd van het verbreken van een huwelijksbelofte - is afgelopen week met tijdelijke permissie vertrokken uit India.

Trumps belastingaangifte uit 2005 in handen Amerikaanse tv-zender
De Amerikaanse televisiezender MSNBC zegt de belastingaangifte van Donald Trump over 2005 in handen te hebben. De Amerikaanse president heeft, in tegenstelling tot zijn voorgangers, zijn belastingpapieren nooit geopenbaard. Het Witte Huis liet een half uur voor de uitzending dinsdagnacht weten dat Trump in 2005 38 miljoen dollar (36 miljoen euro) belasting heeft betaald over 153 miljoen dollar (143 miljoen euro) aan inkomsten.

Vandaag in het nieuws

De stembureaus zijn open. Er zijn 12,9 miljoen stemgerechtigden van 18 jaar of ouder. Dat zijn er 300 duizend meer dan in 2012. Om 21.00 sluiten de stembureaus, daarna volgt de eerste exitpoll op basis van schaduwverkiezingen bij 40 bureaus. Er wordt met de hand geteld, dus de uitslag kan lang op zich laten wachten. Wordt het nachtwerk? Volg alles over de verkiezingen vandaag op Volkskrant.nl.

Aanraders van de redactie

Wat zegt de campagne over de staat van het land?
'Naast de boze burger blijft de middengroep van ingetogen Nederlanders bestaan. En die is bepalend voor de uitslag.' Lees hier het essay van Sander van Walsum. (+)

Dialectiek van de zwevende kiezer
'Sinds wanneer is stemmen liefdadigheid? Als zielige lieden helpen het criterium is, zou je je over Thierry Baudet moeten ontfermen. Of over Jan Dijkgraaf. En vergeet Jan Roos niet. Die staan morgen alle drie bij het UWV.' Lees hier de column van Sheila Sitalsing. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Twitterende lijsttrekkers: de politiek van sneers in 140 tekens
Het bedompte zaaltje heeft afgedaan als politiek podium. De hedendaagse lijsttrekker twittert om zijn aanhang toe te spreken. (+)

'Strategisch stemmen' is vandaag zinloos
Het loont vandaag meer dan ooit om de partij die staat voor datgene wat echt belangrijk voor u is, zo groot mogelijk te maken. Lees hier het Commentaar van Hans Wansink. (+)

Acteur John Malkovich. Beeld Lalo Jodlbauer
Acteur John Malkovich.Beeld Lalo Jodlbauer

Als we Samuel horen, is de zomer in aantocht
'Je kunt er een spelletje van maken: op hoeveel meter afstand kun je Samuel al horen?' De wekelijkse column van Willem Vissers over zijn gehandicapte zoon Samuel lees je hier. (+)

John Malkovich: 'Ik ga me niet met Trump bemoeien'
Geeft hij zijn visie op Trump? Vanavond in het Concertgebouw te zien: steracteur John Malkovich speelt een dictator in het muziektheaterstuk Just Call me God. Lees hier het interview van Merlijn Kerkhof. (+)

undefined

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over