Volkskrant OchtendZaterdag 10 augustus

Volkskrant Ochtend: DAF overtreedt sancties tegen Iran en betaalt 1,5 miljoen euro boete | Oud-werknemers over Booking.com: ‘Het is één grote chaos’

Vrachtwagens op het terrein van auto- en vrachtautofabrikant DAF Trucks in Eindhoven.  Beeld ANP XTRA
Vrachtwagens op het terrein van auto- en vrachtautofabrikant DAF Trucks in Eindhoven.Beeld ANP XTRA

Terwijl u sliep

DAF overtreedt sancties tegen Iran: 1,5 miljoen euro boete
Vrachtwagenfabrikant DAF heeft 63 vrachtwagens geleverd aan Iran en daarmee de Amerikaanse sancties tegen dit land geschonden. Paccar, de Amerikaanse moedermaatschappij van DAF, betaalt in de VS 1,7 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) om aan vervolging te ontkomen. Kan dit andere Nederlandse bedrijven ook overkomen?

Verzetsvrouw Loek Caspers (95) overleden
In de nadagen van de Duitse bezetting waren zo’n 13 duizend mensen betrokken bij het werk van de LO-LKP, de belangrijkste verzetsorganisatie. ‘Weet je hoeveel er nog van leven?, vroeg voormalig verzetsvrouw Loek Caspers vorig jaar in een interview met het vakblad van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen – een beroepsgroep waartoe zij zelf behoorde. ‘Precies zeven. En de meesten zijn ook nog ziek of dementerend.’ Kort daarop werd zijzelf door een ernstige ziekte getroffen. Donderdag overleed zij op 95-jarige leeftijd overleed in haar woonplaats Den Haag.

Vijf doden in Rusland bij explosie militaire raketmotor
Het ongeluk tijdens een test met een raketmotor in het noorden van Rusland heeft vijf werknemers van het Russische atoomconcern Rosatom het leven gekost. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau RIA. Nog eens drie werknemers raakten gewond. Zij liepen onder meer brandwonden op en krijgen specialistische hulp.

Schutter El Paso bekent dat hij vooral Mexicanen wilde doden
De 21-jarige man die wordt verdacht van het doodschieten van 22 mensen in de Amerikaanse grensstad El Paso heeft tegenover de politie bekend dat hij vooral Mexicanen wilde doden.

Vandaag belangrijk

Het is zwarte zaterdag in Frankrijk, ofwel de zaterdag waarop er het meeste (vakantie-)verkeer is in het land. Bij de vrouwen wordt het Europees kampioenschap wielrennen verreden in Alkmaar. In Moskou wordt een grote demonstratie tegen president Poetin verwacht. Ook in Hongkong wordt wederom een massaprotest verwacht, om te betogen tegen het stadsbestuur.

Aanraders van de redactie

Wat mag er nog wél in het boodschappenmandje?
Het klimaatpanel van de Verenigde Naties kwam deze week met een alarmerende boodschap: de consument moet zijn eetgewoonten drastisch aanpassen om een dreigende voedselcrisis en verdere opwarming van de aarde af te wenden. Vooral vlees moet vaker van het menu geschrapt. Wat mag nog wél in het winkelwagentje?

Oud-werknemers over Booking.com: ‘Het is één grote chaos’
Internetbedrijf Booking.com heeft de gevolgen van de hypergroei die het heeft doorgemaakt niet in de hand, zeggen(oud-)werknemers. ‘Het is één grote chaos.’

null Beeld George Wylesol
Beeld George Wylesol

Hoe een extreem-rechtse complottheorie mensen aanzet tot het plegen van dodelijk geweld
Julia Ebner (28) onderzocht de ‘grote vervangingstheorie’, die stelt dat het witte ras dreigt uit te sterven. Een aanhanger van deze theorie schoot afgelopen weekend 22 mensen dood in El Paso.

Na 32 jaar gaat interrailer Toine Heijmans alsnog op zoek naar zijn verdwenen rugzak
In Raška is mijn rugzak gestolen uit de nachttrein, en als ik samen met mijn beste vriend Don 32 jaar later terugkeer naar dat station om die rugzak te zoeken, worden we het land uitgezet. Wel vinden we onze jeugd terug.

Radio-dj Ruud de Wild werd dit jaar 50 en vindt nu zichzelf eindelijk leuk: ‘Dat is nooit eerder zo geweest’
Ruud de Wild is dertig jaar op de radio te horen en – opnieuw – de best beluisterde middag-dj met zijn show De Wild in de middag. Een interview.

null Beeld Cornelie Tollens
Beeld Cornelie Tollens

Op Twitter meldden zich in korte tijd meer boerkabuddies dan er gesluierde vrouwen in Nederland rondlopen
‘Nadat Geert Wilders zijn volgers erop had geattendeerd dat ze best een burgerarrest mogen uitvoeren als ze een boerkadraagster op heterdaad betrappen, krijgen niqaabdraagsters hulp via Twitter’, schrijft Lisa Bouyeure. Ze sprak met een ‘boerkabuddie’, die als hoofddoekdraagster wel wat gewend is maar toch staat te kijken van de haat die de niqaabi over zich heen krijgt.

Meer over