Volkskrant OchtendVrijdag 22 november

Volkskrant Ochtend: Cruijff kreeg miljoenen niet van eigen Foundation, maar van loterijen | De ‘affaire Van Imhoff’ is te groot voor een doofpot

Ondertekening van overeenkomsten op 17 augustus 1998. Vierde van links is Ron van Huizen, met naast hem Boudewijn Poelmann (vijfde) en Johan Cruijff (zesde).
 Beeld
Ondertekening van overeenkomsten op 17 augustus 1998. Vierde van links is Ron van Huizen, met naast hem Boudewijn Poelmann (vijfde) en Johan Cruijff (zesde).

Terwijl u sliep

Johan Cruijff kreeg miljoenen niet van eigen Foundation, maar van loterijen
Johan Cruijff kreeg niet jaarlijks een miljoen euro overgemaakt door zijn eigen Foundation, zoals Auke Kok in zijn vorige week verschenen Cruijff-biografie beweerde. Maar wel van de Sponsorloterij en de Postcodeloterij, waarvoor Cruijff tussen 1998 en 2003 promotiewerk verrichte.

Politie verlegt focus van straatroof naar ‘onzichtbare’ criminaliteit
Om zware drugscriminaliteit het hoofd te kunnen bieden, gaat de politie haar prioriteiten verleggen. Voortaan wordt minder mankracht ingezet om ‘zichtbare criminaliteit’ zoals straatroven en inbraken te bestrijden, en meer op het verwerven van kennis over complexe drugsnetwerken en geldstromen.

Staatssecretaris Broekers-Knol: ‘Marokkaanse minister van Asiel wil niet met mij praten’
Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol is er niet in geslaagd om het gesprek aan te gaan met Marokkaanse autoriteiten over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Nieuwe trein Breda-Groningen haalt - in theorie - 200 km/u
De NS gaat vanaf 2023 nieuwe treinen inzetten die een topsnelheid kunnen bereiken van 200 kilometer per uur. De nieuwe treinen gaan onder andere rijden van Breda, via Amsterdam, naar Groningen.

Vandaag in het nieuws

Twee vrouwelijke Syriëgangers die deze week door Turkije werden teruggestuurd worden vandaag voorgeleid. In Frankfurt spreekt ECB-president Christine Lagarde op een bankierscongres. En drie jaar na zijn dood verschijnt er een nieuw album van Leonard Cohen: Thanks for the Dance, met nieuwe nummers.

Stoomschip 'van Imhoff’. Beeld Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Stoomschip 'van Imhoff’.Beeld Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Aanraders van de redactie

De ‘affaire Van Imhoff’ is te groot voor een doofpot
Ruim 75 jaar nadat een Nederlandse kapitein op ‘bevel van hogerhand’ Duitse drenkelingen aan hun lot overliet, eist advocaat Liesbeth Zegveld genoegdoening voor de nabestaanden.

Politiechef Hanneke Ekelmans: ‘Met deze aanpak van drugscriminaliteit gaan we de krantenkoppen niet halen’
Om grote criminaliteit aan te pakken die de samenleving ondermijnt – zoals drugsnetwerken – gaat de politie zich minder richten op het oplossen van zichtbare criminaliteit – zoals straatroof. Politiechef Hanneke Ekelmans legt uit waarom. ‘Ondermijning is veel abstracter, daar zit een ongemak.’

Column: Zo ziet fijnstof op je ontbijtbord eruit. Eet smakelijk
Het klinkt heel smerig, maar toch gaat verslaggever Marjon Bolwijn de uitdaging aan: eten van SerVies, een concept van Rotterdamse ontwerper Annemarie Piscaer. Piscaer ontwierp borden en bekers waar fijnstof in is verwerkt.

Cruciale Nederlandse datacenters steeds vaker in handen van Amerikanen – is dat erg?
Nederlandse datacentra vallen een voor een in handen van Amerikaanse bedrijven. Zo krijgen de VS mogelijk toegang tot steeds meer Nederlandse gegevens, waarschuwen ict-specialisten in het FD. Moet Nederland zich zorgen maken over Amerikaanse controle op zijn digitale voorzieningen?

Op zoek naar de Tsjechoslowaakse wortels van het stuntelige duo Buurman & Buurman
De tijdloze animatieserie Buurman & Buurman, geboren in communistisch Tsjechoslowakije, doet het ook goed in de bioscoop. Jenne Jan Holtland ging op zoek naar de makers in Praag.

Actrice Gaite Jansen: ‘Bij acteren heb je over een groot deel macht, maar over een groot deel ook niet’
Haar rol in de BBC-serie Peaky Blinders heeft deuren geopend voor actrice Gaite Jansen (27): ze speelt nu in de Amerikaanse serie Jett. Is Nederland nog interessant?

Van acterende koeien tot duurzame kleding en van betoverende fotografie tot levensgrote, kunstige drollen: wekelijks tipt onze V-vlogger Lisa een evenement dat het bezoeken waard is.

Meer over