Volkskrant OchtendZondag 13 september

Volkskrant Ochtend: ‘Corona testing! This way!’ – maar mensen lopen me straal voorbij in Schiphols teststraat | Miljardairs duiken de oceaan in, voor onderzoek

De GGD op Schiphol controleert reizigers uit Zuid-Europa op vrijwillige basis op het covid-19-virus. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De GGD op Schiphol controleert reizigers uit Zuid-Europa op vrijwillige basis op het covid-19-virus.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nieuws

Ik werkte in de teststraat op Schiphol: ‘Corona testing! This way!’ – maar mensen lopen me straal voorbij
Als vrijwilliger bij de coronateststraat op Schiphol ziet Jeroen van Bergeijk dat maar weinig passagiers zich laten testen. Nog opvallender is hoe er met privacygevoelige gegevens wordt omgegaan.

Live - Ruim 10.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk
In Frankrijk zijn de er de afgelopen 24 uur meer dan 10.000 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat is een nieuw record sinds daar op grote schaal getest wordt. Met de 10.561 nieuwe gevallen komt het totaal in Frankrijk op 373.911 besmettingen. Bekijk het liveblog voor meer coronanieuws.

Osaka herpakt zich net op tijd en wint finale US Open
Naomi Osaka heeft zich voor de tweede keer in haar loopbaan verzekerd van de titel op de US Open. De Japanse kwam in de finale sterk terug tegen de Belarussische Victoria Azarenka.

Gouden Leeuw op filmfestival Venetië naar Nomadland van Chloé Zhao
De winnaar van de dit jaar achttien films tellende competitie van het filmfestival van Venetië werd vooraf al getipt voor de hoofdprijs, maar zat helemaal in het staartje verstopt en ging pas vrijdag in première.

Aanraders

De Utrechtse singel is weer rond: ‘Prachtig dat het water terug is’
In 1971 dempte Utrecht een deel van zijn historische singel, ten faveure van een autobaan langs Hoog Catharijne. Nu is die fout weer hersteld. ‘Deze mijlpaal wil ik vastleggen.’

Column: Kan dat kwartetten met vluchtelingen ook andersom?
Wanneer je een zo humaan mogelijk vluchtelingenbeleid wilt, liggen je grootste kansen dan niet in het meewerken aan een afschrikwekkend beleid voor asielzoekers die zelf naar Nederland komen, vraagt Kustaw Bessems zich af in zijn column.

De bal rolt weer in de eredivisie: ‘Eindelijk beginnen. Heerlijk. Voetballen’
Het was een heel lange zit, een halfjaar zonder eredivisievoetbal. Morgen mag het weer. Van de terreinmeester en de supporter tot de clubcoach: het voetbalverlangen was zelden zo groot.

Miljardairs storten zich op onderzoek naar de oceaan en ontdekken de Jacques Cousteau in zichzelf
Een groeiend groepje vermogenden pompt veel geld in schepen voor oceaanonderzoek – met mini-onderzeeërs, robots en mediacentrum om gelikte filmpjes mee te maken. Is de wetenschap gebaat bij die private partijen of zitten zij ook in de weg?

Cultuurgidsen Guy en Howard Lawrence van Disclosure: ‘De lol ging er langzaam af’
Als het danceduo Disclosure behaalden ze het ene grote succes na het andere. Een krankzinnige tijd, waarna de Britse broers Guy en Howard Lawrence een welverdiende break namen. En net nu ze een nieuw album klaar hebben, zijn alle dansvloeren leeg.

Column: Onze schoonmaakster beschouwt kletsen als secundaire arbeidsvoorwaarde
Het is op dit moment nog onduidelijk of de schoonmaakster van Eva Hoeke de gevangenis in moet, maar als dat gebeurt komt ze haar hoogstpersoonlijk bevrijden.

Meer over