Volkskrant OchtendMaandag 31 augustus

Volkskrant Ochtend: Colleges op zaterdag en ’s avonds tentamen – met deze noodgrepen begint het studiejaar | Hij geldt als dé belofte van Hilversum. Wie is Renze Klamer en wat maakt hem zo goed?

Op het University College Roosevelt in Middelburg krijgen studenten buiten les, ter vervanging van de online colleges.   Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Op het University College Roosevelt in Middelburg krijgen studenten buiten les, ter vervanging van de online colleges.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Nieuws

Colleges op zaterdag en ’s avonds tentamen – met deze noodgrepen begint het studiejaar
Universiteiten en hogescholen beginnen vandaag aan het nieuwe studiejaar. Ze grijpen alles aan om naast onlinelessen fysiek onderwijs te kunnen aanbieden, blijkt uit een enquête van de Volkskrant. Hoe gaat het hoger onderwijs corona te lijf?

Externe deskundigen: ‘Tweede Kamer krijgt nu te veel adviezen over coronabeleid’
Externe deskundigen hebben het coronabeleid tot dusver onder de loep genomen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stuurt deze week de resultaten naar de Tweede Kamer: honderden pagina’s met adviezen. ‘Er bestaat geen silver bullet.’

Geen angstige blikken bij Jumbo-Visma na val Dumoulin – Alaphilippe in tranen na ritwinst
De ploeg van Tom Dumoulin pakt in het tumultueuze openingsweekeinde de regie, zonder meteen alle kaarten op tafel te leggen.

Louis van Gaal staat open voor derde termijn als bondscoach
Louis van Gaal staat open voor een rentree als bondscoach van Oranje. Dat meldt de NOS, die hem heeft gesproken. Hij is naar eigen zeggen nog niet benaderd door de KNVB. ‘Maar als ze me benaderen, ga ik er serieus over nadenken’, liet Van Gaal weten.

Biden: Trump blijft geweld aanwakkeren, hij moet iedere vorm van geweld juist veroordelen
In het verhitte klimaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de Democratische presidentskandidaat Joe Biden de zittende president Donald Trump opgeroepen om geweld vanuit elke politieke richting te veroordelen. ‘We moeten geen land worden dat met zichzelf in oorlog is’, zei Biden zondag.

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW): ‘De eerstejaars van nu hebben veel gemist. Ze hebben geen eindexamen gedaan en de bijbehorende feesten niet gehad.’ Beeld Kiki Groot
Minister Ingrid van Engelshoven (OCW): ‘De eerstejaars van nu hebben veel gemist. Ze hebben geen eindexamen gedaan en de bijbehorende feesten niet gehad.’Beeld Kiki Groot

Aanraders

Ingrid van Engelshoven: ‘We kunnen niet voor alles met compensatie komen’
Vandaag is de opening van het academisch jaar, maar corona schopt het studiejaar flink in de war. Welke boodschap heeft minister Ingrid van Engelshoven voor de eerstejaars studenten?

Column: ‘Hoe lang blijven we de belangen van Tata’s aandeelhouders boven leefomgeving en levens stellen?’
Tata Steel zorgt al jaren voor overmatige vervuiling in de omgeving, maar de overheid doet er weinig aan. Die heeft maar is één argument: de werkgelegenheid. Bert Wagendorp vraagt zich af hoelang dit nog zo doorgaat.

Dwight Lodeweges is een liefhebber en vakman met een warme ziel
Komende week speelt het Nederlands elftal twee duels in de Nations League. Dwight Lodeweges zal dan voor het eerst als bondscoach op de bank plaatsnemen. Wie is hij?

Hoe weergigant Infoplaza het weer steeds preciezer voorspelt
Het weer wordt onvoorspelbaarder en dus verdient weergigant Infoplaza goed aan de nieuwsgierigheid van de Nederlander. Het wachten is op nog betere computers, die elk kwartier nieuwe voorspellingen kunnen maken.

Hij geldt als dé belofte van Hilversum. Wie is Renze Klamer en wat maakt hem zo goed?
Met Fidan Ekiz presenteert Renze Klamer straks De vooravond, de opvolger van DWDD. Zijn talent voor presenteren werd ontdekt bij de EO. Waarin zit zijn aantrekkingskracht?

Hoe het Afrika Museum zich ‘woke’ staande houdt in een wereld vol gevoeligheden
Musea lopen in deze gepolariseerde tijd ‘op eieren’, maar dat kan ook hun redding zijn, ziet Toine Heijmans in het Afrika Museum in Berg en Dal. Na ophef veranderde er veel, waardoor het er nu ‘zo woke als wat’ is.

Meer over