NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Coalitie onder druk door geblunder met jihadisten | Ook fabrikant Stint weet niet hoe het zo mis kon gaan in Oss

Goedemorgen. De 25 miljoen euro die de Nederlandse overheid per abuis heeft doorgesluisd naar Syrische jihadisten leidt tot oplopende spanningen in de regeringscoalitie. Verder in de Volkskrant Ochtend: het vroegste dier op aarde had geen bek of ogen, en was niet veel meer dan een ronde kledder weefsel die over de zeebodem schuifelde.

Redactie
De dickinsonia (midden) Beeld Science Photo Library
De dickinsonia (midden)Beeld Science Photo Library

Terwijl u sliep

Geblunder met Syrische jihadisten zet coalitie ernstig onder druk
De 25 miljoen euro die de Nederlandse overheid per abuis heeft doorgesluisd naar Syrische jihadisten leidt tot oplopende spanningen in de regeringscoalitie. Het CDA en de ChristenUnie bestoken VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tot diens ergernis meerdere malen per week met lastige Kamervragen over de kwestie.

Weer affaire in klassiekemuziekwereld: #MeToo raakt Elburgse Bachdirigent Pieter Jan Leusink
De Nederlandse dirigent Pieter Jan Leusink wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vier anonieme zangeressen doen de aantijgingen donderdagavond in het actualiteitenprogramma Brandpunt+.

Pieter Jan Leusink Beeld Hollandse Hoogte
Pieter Jan LeusinkBeeld Hollandse Hoogte

Classificatie van kledder weefsel als vroegste dier op aarde werpt nieuw licht op de evolutie van de dieren
Het vroegste dier op aarde had geen bek of ogen, en was niet veel meer dan een ronde kledder weefsel die over de zeebodem schuifelde. Maar hoe buitenaards het schepsel genaamd ‘dickinsonia’ er ook uitzag, een dier is het wel degelijk, constateert een Australisch-Duits team na analyse van tien versteende kledders uit Rusland. ‘Dit plaatst de evolutie van de dieren in een heel andere context.’

Duizenden betogers eisen vertrek president Guatemala
Duizenden demonstranten hebben in Guatemala het ontslag geëist van president Jimmy Morales. Professoren, studenten, landbouwers en activisten verzamelden zich donderdag in het historische centrum van de hoofdstad Guatemala-Stad.

Vandaag in het nieuws

Zorgverzekeraar Menzis treft farmaceut Astra Zeneca voor de rechtbank vanwege een te duur geneesmiddel. Tijdens de tweede dag van de algemene beschouwingen neemt de oppositie premier Rutte onder vuur, in elk geval over de dividendbelasting. En de nieuwste film van Michael Moore, over het Trump-tijdperk, gaat in première.

Aanraders van de redactie

Fabrikant van elektrische bolderkar Stint weet ook niet hoe het zo mis heeft kunnen gaan
Hoe kan een elektrisch aangedreven bolderkar dwars door een gesloten spoorboom schieten, met vier dode kinderen en twee zwaargewonden tot gevolg? Net als de politie kan ook de fabrikant van de zogenoemde Stint slechts gissen waarom het zo misging bij de spoorovergang aan de Braakstraat in Oss.

De Stint Beeld
De Stint

May wil wel blijven meevoetballen, maar geen contributie betalen
Van alle wonderlijke onderhandelingen die de leden van de Europese Unie in het lange bestaan van de Unie hebben gevoerd, schrijft Sheila Sitalsing, zijn de onderhandelingen over een Brexit misschien wel de wonderlijkste.

IS ronselt in de as van Marawi alweer nieuwe strijders
Marawi werd in 500 jaar nooit veroverd. Tot een groep IS-strijders de Filipijnse stad ineens bezette. Vijf maanden oorlog heeft Marawi compleet verwoest en de inwoners verbannen naar kampen buiten de stad. Daar worden alweer nieuwe strijders geronseld.

De leegte in het midden van het Engelse politieke speelveld: Britten ontheemd tussen links en rechts
Net als het Engelse voetbalteam is de politiek op zoek naar een bepalende middenvelder. Nu de twee grote partijen steeds verder de flanken opzoeken, voelen steeds meer Britten zich politiek dakloos.

Jacob Rees Mogg (links) en Jeremy Corbyn Beeld Getty Images (l) en EPA
Jacob Rees Mogg (links) en Jeremy CorbynBeeld Getty Images (l) en EPA

Kalvernominaties op een rijtje: wie gaat er dit jaar met een Gouden Kalf naar huis?
V weegt de voornaamste Kalvernominaties. En voorspelt alvast de uitslag.

‘We bestrijden Alzheimer met liefde. En de ziekte lacht ons uit’
Toine Heijmans komt in zijn verslaggeverscolumn terecht op Utrecht Centraal in een winkel met alzheimersokken.

Meer over