Volkskrant Ochtend: China wil voetbalnatie worden en zo blazen we de democratie nieuw leven in

Goedemorgen. De laatste FARC-rebellen aangekomen in demilitarisatiezones. Enige tijd geleden volgde correspondente Marjolein van de Water ze op hun barre tocht uit de onherberzame jungle. Bekijk en beluister deze special hier nog eens terug. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: hoe China een voetbalnatie wil worden en hoe zou u de democratie verbeteren?

null Beeld
Beeld

Terwijl u sliep

Laatste FARC-rebellen aangekomen in demilitarisatiezones
De laatste 300 rebellen van guerrillabeweging FARC zijn aangekomen in speciale zones waar ze zich laten demilitariseren.

'Jane Roe', sleutelfiguur in legalisering abortus in VS, overleden
Norma McCorvey, van wie de ongewenste zwangerschap in 1973 aanleiding gaf tot de legalisering van abortus in de Verenigde Staten, is op 69-jarige leeftijd overleden in Texas.

Verkoold lichaam in afgebrand Frans kasteel blijkt van excentrieke Nederlandse eigenaar
Het verkoolde lichaam dat vorig jaar december in een afgebrand Frans kasteel werd gevonden, blijkt inderdaad dat van de Nederlandse eigenaar Aalt van Ramshorst te zijn. Dat is gebleken uit dna-onderzoek.

Voorzitter Paul Verhoeven bekroont filmpoëzie op politieke Berlinale
Het Hongaarse liefdesdrama On Body and Soul (Teströl és lélekröl) van filmmaakster Ildikó Enyedi heeft de Gouden Beer gewonnen voor beste film van het 67ste filmfestival van Berlijn.

FARC-rebellen op hun terugtocht vanuit de jungle Beeld Stephen Ferry
FARC-rebellen op hun terugtocht vanuit de jungleBeeld Stephen Ferry

Vandaag in het nieuws

Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop staan zondagmiddag vanaf 13.00 uur in de finale van het het ABN AMRO World Tennis Tournament van Rotterdam. Ze nemen het op tegen Ivan Dodig uit Kroatië en de Spanjaard Marcel Granollers. In het enkelspel neemt de Belg David Goffin het in de finale op tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

In de Eredivisie spelen onder meer Vitesse tegen Ajax en ADO tegen Feyenoord.

In de Rode Hoed is Het Groene Verkiezingsdebat onder leiding van Jort Kelder.

Aanraders van de redactie

Fotoreportage: De ochtendzwemmers
Ze kleden zich uit, zwemmen een rondje en voor je het weet zijn ze weg. Elke dag weer. En als het vriest? Dan hakken ze gewoon een wak. Theo Stielstra fotografeerde ochtendzwemmers in natuurwater.

Zo blazen we de democratie nieuw leven in
Hoe zou u de democratie verbeteren? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stelde de Volkskrant die vraag aan een groot aantal wetenschappers uit verschillende vakgebieden. Dit zijn hun ideeën om de democratie een duwtje in de juiste richting te geven.

'Vallen is en ontmaskering'
Wie staat er nou midden op de dag naar zijn handen te koekeloeren? Columniste Eva Hoeke ging afgelopen week onderuit met de fiets.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Hoe geef je het beste les aan achterstandsleerlingen? (+)
Is het op scholen met veel achterstandsleerlingen mogelijk om uitstekend onderwijs te geven? Ja, laat Londen zien. In vijftien jaar tijd zijn de prestaties er blijvend verbeterd.

China komt met vijfjarenplannen voor het voetbal (+)
Het politbureau heeft gesproken: China wordt een voetbalnatie. Het aantrekken van buitenlands talent is ongewenst verklaard. Het geld moet naar de jeugd. Maar een clubcultuur bestaat niet, velden zijn schaars en Chinese ouders hechten vooral aan schoolprestaties.

'Alles draait om mezelf bevrijden van whatever mij beklemt' (+)
Vraag ontwerper Maarten Baas niet of zijn werk nu kunst of design is, vraag hem liever wat hij mooi vindt. Dan vertelt hij over Tom Waits, Michel Gondry, Johan Cruijff en de stoeptegel. Baas is onze gids deze week.

Ontwerper Maarten Baas is onze gids deze week. Beeld Els Zweerink
Ontwerper Maarten Baas is onze gids deze week.Beeld Els Zweerink
Meer over