Volkskrant Ochtend: China neemt omstreden veiligheidswet aan | Gaat Facebook haat en racisme harder aanpakken — zoals boycottende adverteerders graag zien?

Redactie
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij een bijeenkomst over Duits-Nederlandse samenwerking bij internationale missies. De Adviesraad Internationale Vraagstukken zegt in een advies aan de regering dat Nederland zijn terughoudendheid over Europese defensiesamenwerking moet laten varen.  Beeld Hollandse Hoogte / ANP Royal Images
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij een bijeenkomst over Duits-Nederlandse samenwerking bij internationale missies. De Adviesraad Internationale Vraagstukken zegt in een advies aan de regering dat Nederland zijn terughoudendheid over Europese defensiesamenwerking moet laten varen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Royal Images

Terwijl u sliep

China neemt omstreden veiligheidswet aan, VS stoppen export defensiemateriaal naar Hongkong
Het Chinese parlement heeft dinsdag de omstreden wet voor nationale veiligheid in Hongkong aangenomen. De nieuwe wet doet vrezen voor onderdrukking van elke politieke oppositie in de voormalige Britse kolonie.

Advies aan regering: hegemonie VS is voorbij, zoek aansluiting bij Frans-Duitse initiatieven
Nederland moet zijn terughoudendheid over Europese defensiesamenwerking laten varen nu de Amerikaanse hegemonie ‘voorbij’ is. Het moet aansluiting zoeken bij Frankrijk en Duitsland, en werk maken van taakspecialisatie in Europees verband. Dat zegt de Adviesraad Internationale Vraagstukken.

Gedwongen sterilisatie en spiraaltjes in China’s geboortebeleid voor Oeigoeren: ‘demografische genocide’
De Chinese overheid heeft de hardste maatregelen van zijn strenge geboortepolitiek nieuw leven ingeblazen in de uiterst westelijke provincie Xinjiang. Oeigoerse vrouwen worden gedwongen gesteriliseerd en krijgen een spiraaltje.

Wanneer reist de trekvogel terug naar het noorden? ‘Niet temperatuur, maar wind bepaalt trek’
Hebben trekvogels een biologische klok die een seintje geeft wanneer ze naar hun broedgebied moeten? Drie ornithologen hebben een andere verklaring: de wind bepaalt trek en aankomst van de onderzochte zangvogels.

Vandaag in het nieuws

Personeel en directie van Tata Steel gaan met elkaar in gesprek over de op handen zijnde reorganisatie. Oxfam Novib komt met de jaarlijkse beoordeling van het mensenrechtenbeleid van de vijf grootste supermarkten. En tijdens een webinar kunnen vragen over het pensioenakkoord worden gesteld aan FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga.

Aanraders van de redactie

Gaat Facebook haat en racisme harder aanpakken — zoals boycottende adverteerders graag zien?
Meer dan 160 bedrijven hebben zich aangesloten bij een advertentieboycot tegen sociale media die volgens hen meer moet doen om racistische berichten te verwijderen. Vooral het grootste platform Facebook krijgt ervan langs.

Mark Zuckerberg Beeld ANP, bewerking de Volkskrant
Mark ZuckerbergBeeld ANP, bewerking de Volkskrant

Niet verbonden met eilanden in Caribische Zee? Júllie hebben ons er verdomme bij gesleept
In de Nederlandse politiek wordt zelden opgekomen voor een idee, schrijft Sheila Sitalsing. ‘In het land van zuinigheid als deugd is de bange vraag al snel wat zo’n idee wel niet moet kosten’. Neem het idee Koninkrijk. ‘Sinds Nederland wordt geleid door kabinetten die Groningen en de problemen daar al vreselijk ver weg vinden, is er geen politicus meer die met warmte spreekt over Curaçao, Aruba of Sint Maarten’.

Jan van Zanen: ‘Zo’n talent ben ik niet. Gewoon hup, aan het werk’
Met zijn eigen aimabele en toegankelijke stijl wist Jan van Zanen Utrecht voor zich te winnen. Vanaf woensdag 1 juli is hij burgemeester van Den Haag. Hij moet de stad ‘verbroederen’, staat er in de profielschets. Gaat hem dat lukken? ‘Ik heb veel te verliezen.’

Het milieu vliegt ‘economy’ in reddingsplannen voor Europese luchtvaart
Het leek er even op dat luchtvaartmaatschappijen flink zouden moeten bloeden voor de staatssteun die ze vanwege de coronacrisis krijgen. De werkelijke eisen aan Air France, KLM en Lufthansa blijken boterzacht.

De Londense singer-songwriter Westerman is met zijn troostrijke pop de juiste man op het juiste moment
Dat begon al met de lovend ontvangen single Confirmation, en nu is zijn debuutalbum uit. Hij mikt naar eigen zeggen op ‘dat plekje precies tussen verdriet en geluk’.

Westerman hanteert de stelregel van Neil Young dat een liedje pas een liedje is als het overtuigt met alleen een stem en een begeleidend instrument.  Beeld Bex Day
Westerman hanteert de stelregel van Neil Young dat een liedje pas een liedje is als het overtuigt met alleen een stem en een begeleidend instrument.Beeld Bex Day

Born to be Born: de veerkracht van een autodorp
Het Limburgse dorpje Born is sinds elfhonderdnogwat met een slagader verbonden aan een autofabriek in de problemen. BMW trok een groot contract terug. Op bezoek in het kerkdorp ziet verslaggever Toine Heijmans hoe de inwoners omgaan met de crisis.

Meer over