Volkskrant OchtendVrijdag 6 september

Volkskrant Ochtend: Burgemeester Maastricht sloot privédeal met ambtenaar | Zimbabwaanse oud-president Mugabe overleden

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake overlegt tijdens een spoeddebat in februari.  Beeld Harry Heuts
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake overlegt tijdens een spoeddebat in februari.Beeld Harry Heuts

Terwijl u sliep

Burgemeester Maastricht kocht onderhands huis van ambtenaar
Burgemeester Annemarie Penn - Te Strake van Maastricht heeft in het voorjaar van 2018 een pand gekocht van een ambtenaar die een hoofdrol speelde in een politieke affaire in die stad. De onderhandse verkoop is niet officieel bij de gemeente gemeld. Deskundigen spreken van belangenverstrengeling.

Hoe blijft Nederland leuk met al die toeristen?
Toerisme is zowel een bron van inkomsten als van ergernis. De over­heid moet meer investeren om het land leefbaar te houden, schrijft de Raad voor leefomgeving en infrastructuur in het rapport Waardevol toerisme.

Vrijwilligers gezondheidszorg eisen via de rechter hun werk terug
Twee vrijwilligers proberen vrijdag via de rechter hun werk in een Gelders ziekenhuis terug te krijgen. Ze werden vorig jaar op staande voet ontslagen omdat ze zich volgens hun opdrachtgever − een stichting die losstaat van het ziekenhuis − niet wilden aanpassen aan een nieuw systeem.

Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe overleden
De Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe is op 95-jarige leeftijd overleden.

Vandaag in het nieuws

Bernard Haitink (90) dirigeert de Wiener Philharmoniker in Luzern. Het wordt zijn allerlaatste optreden. Vakbonden De Unie en CNV praten met warenhuisketen Hudson’s Bay die Nederland verlaat. En de 42ste Wereldhavendagen vinden de komende drie dagen plaats rond de Erasmusbrug in Rotterdam.

De Britse premier Boris Johnson tijdens een toespraak voor politieagenten in opleiding in Wakefield, op 5 september.  Beeld  Darren Staples / Getty
De Britse premier Boris Johnson tijdens een toespraak voor politieagenten in opleiding in Wakefield, op 5 september.Beeld Darren Staples / Getty

Aanraders van de redactie

Hoe een ‘geheime’ aankoop Maastricht een nieuwe affaire bezorgde
In maart 2018 loopt in Limburg de spanning op: een ambitieus fusieproject van drie gemeenten dreigt te mislukken. De burgemeester van Maastricht neemt de betrokken topambtenaar in bescherming. Wat ze niet vertelt, is dat ze van plan is het huis van die ambtenaar te kopen. Lees hier de reconstructie.

Vierde nederlaag flutloze Boris: zijn broer Jo laat hem in de steek
Boris Johnson wordt liever ‘dood in een greppel gevonden’ dan dat hij de Europese leiders in oktober om nieuw uitstel van Brexit gaat vragen. De Britse premier beweerde dit donderdagmiddag in een futloze toespraak. Enkele uren eerder kreeg Johnson een nieuwe klap te verwerken, toen zijn jongere broer Jo bekend maakte uit de regering te stappen.

Column Jean-Pierre Geleen: ‘Wie stikstof wil aanpakken, moet zijn grenzen kennen’
Stikstofuitstoot gooit roet in het eten van veel (ver)bouwplannen, maar columnist Jean-Pierre Geleen is daar wel blij mee. ‘Het is mooi zo, zonder nóg meer snelwegen en troosteloze industriecomplexen, maar polderaars durven niet te kiezen. Dat is pas verstikkend.’

Kabinet bekijkt oplossing om kortingen te voorkomen bij twee grote pensioenfondsen
Het kabinet lijkt bereid de huidige pensioenregels nogmaals aan te passen om aanstaande kortingen bij de grote pensioenfondsen ABP en PFZW te voorkomen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) heeft donderdag in de Tweede Kamer gezegd dat hij deze optie ‘serieus wil bekijken’.

In geen enkel ander land in de eurozone wordt je spaargeld zo snel minder waard. Hoe komt dat toch?
Wie spaart op een vrij opneembare rekening bij een van de grote banken kan zich met recht beklagen. Hij of zij gaat er nu al meer dan 3 procent op achteruit. Oorzaak: de inflatie. De reële rente – de ontvangen rente na aftrek van inflatie – is diep in de rode cijfers gedoken. Spaarders krijgen hooguit 0,02 procent rente en zijn letterlijk een dief van hun eigen portemonnee.

Zo maak je een tentoonstelling over nazidesign zonder het fascisme te verheerlijken. ‘Je proeft de actualiteit’
Dit weekend opent de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in het Design Museum Den Bosch. Het samenstellen van een ingetogen, informatieve expositie was een balanceeract voor de makers.

null Beeld

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over