Volkskrant Ochtend: Burgemeester Aboutaleb loopt al jarenlang onnodig groot veiligheidsrisico

Goedemorgen. De gemeente Rotterdam laat ondanks eerdere waarschuwingen na om de gaten in de digitale beveiliging van burgemeester Aboutaleb te dichten. De grootste energieverbruikers van de Nederlandse industrie hebben toegezegd dat ze zich toch zullen houden aan het Energieakkoord. Verder in dit ochtendoverzicht: films maken volgens Dick Maas en de mars tegen homogeweld.

Terwijl u sliep

Burgemeester Aboutaleb loopt al jarenlang onnodig groot veiligheidsrisico
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam loopt al jarenlang een onnodig groot veiligheidsrisico. Ondanks eerdere waarschuwingen laat de gemeente na gaten in zijn digitale beveiliging te dichten. Daardoor kunnen kwaadwillenden relatief eenvoudig via zijn agenda achterhalen waar Aboutaleb van uur tot uur is. Dat is een van de conclusies van een nog niet gepubliceerd rapport van de Rotterdamse Rekenkamer, dat in handen is van de Volkskrant.

Nederlandse industrie stemt alsnog in met Energieakkoord
Onder dreiging van wettelijke maatregelen hebben de grootste energieverbruikers uit de Nederlandse industrie toegezegd dat ze zich toch zullen houden aan het Energieakkoord. Zij zullen vóór 2020 energiebesparende maatregelen treffen ter grootte van 9 petajoule. Dat is meer dan alle huishoudens in een stad als Eindhoven aan gas en stroom gebruiken.

Zo wordt de benoeming van Neil Gorsuch als opperrechter doorgedrukt in de Senaat
Ze noemen het de nucleaire optie, zo erg vinden ze het zelf - maar er zal geen atoombom ontploffen in de Amerikaanse Senaat, als vandaag en morgen de benoeming van Neil Gorsuch als nieuwe opperrechter wordt doorgedrukt. Het is gewoon de volgende stap in de polarisatie van de Amerikaanse politiek.

Filmstimuleringsregeling levert 199 miljoen aan uitgaven in Nederland op
Dat Christopher Nolan in 2016 voor Dunkirk op het IJsselmeer filmde, lag eerder aan cameraman Hoyte van Hoytema dan aan de Nederlandse filmstimuleringsmaatregel. Maar, benadrukt Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp: die economische regeling maakte wél dat de Amerikaanse studio méér draaidagen op het water voor Urk plande, en Nederlandse partijen intensiever bij de opnamen betrok.

Vandaag in het nieuws

De Senaat in de Verenigde Staten stemt over de benoeming van Neil Gorsuch als de rechter in het Hooggerechtshof.

Arnon Grunberg krijgt de Gouden Ganzenveer uitgereikt voor zijn bijdrage aan de geschreven taal.

Donald Trump ontvangt op zijn buitenverblijf Mar-a-Lago zijn Chinese collega Xi Jingping.

Aanraders van de redactie

Dit zijn de vier grootste beveiligingslekken van Rotterdam
De gemeente Rotterdam schiet ernstig tekort bij de beveiliging van informatie. Een kritisch rapport daarover probeert het college van B en W tegen te houden. Wat staat erin? (+)

'Deze mars is een bericht aan de samenleving'
Zo'n 1.500 deelnemers trok woensdagavond in Amsterdam een mars tegen homogeweld, een tegengeluid na incidenten in Arnhem, Eindhoven en Amsterdam. Vier van hen over reacties die hun geaardheid soms oproept. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Bert Wagendorp: Social media zíjn de straat, mét goot, afvoerputje en riool
De Duitse minister van Justitie Heiko Maas wil zware boetes gaan opleggen aan socialmediabedrijven die haatberichten en nepnieuws niet snel genoeg van hun sites halen en de identiteit van de haatzaaiers niet doorgeven. (+)

Parlementslid Yeneroglu: 'Erdogan heeft niemand voor nazi uitgemaakt'
Het Turkse parlementslid Mustafa Yeneroglu leidt Erdogans ja-campagne in Europa. Hoe kijkt hij aan tegen de diplomatieke spanningen en de felle uitspraken van Erdogan? (+)

Films maken volgens regisseur Dick Maas
Dick Maas schreef een filmleerboek zoals alleen hij dat kan. Op z'n Dick Maas'. Buurman wat doet u nu? is zijn verkapte autobiografie. (+)

De verse PvdA-fractie: sterrenteam in de wachtstand
De Kamerfractie van de PvdA is als Ronaldo, Messi, Griezmann en Dirk Kuijt die samen een zaalvoetbalteam vormen. Veel vedetten, geen waterdragers. (+)

Buurman, wat doet u nu? Beeld
Buurman, wat doet u nu?Beeld
Meer over