NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Brussel kort subsidie oostelijke EU-landen | Waar blijft het Nederlandse zonnepaneel?

Redactie
Daniel Kuijk (rechts) en Bert Schouws (links) in de nu nog lege fabriekshal, waar straks de panelen van Energyra geproduceerd moeten gaan worden. Beeld Jiri Buller
Daniel Kuijk (rechts) en Bert Schouws (links) in de nu nog lege fabriekshal, waar straks de panelen van Energyra geproduceerd moeten gaan worden.Beeld Jiri Buller

Goedemorgen. De Europese Commissie wil de Oost-Europese lidstaten de komende jaren tientallen miljarden euro’s EU-subsidie afnemen. Zuidelijke landen krijgen juist meer, omdat de economische crisis daar harder heeft toegeslagen en zij meer migranten opvangen. Verder in de Volkskrant Ochtend: zonnepanelen uit Nederland zijn nauwelijks te vinden. Er valt simpelweg niet te concurreren met de spotgoedkope panelen uit Azië. Toch blijft een aantal bedrijven het dapper proberen.

Terwijl u sliep

Brussel knijpt subsidies Oost-Europa af: harde protesten in Polen en Hongarije verwacht

De Europese Commissie wil de Oost-Europese lidstaten de komende jaren tientallen miljarden euro’s EU-subsidie afnemen. Zuidelijke landen als Griekenland, Italië en Spanje krijgen juist meer, omdat de economische crisis daar harder heeft toegeslagen en zij meer migranten opvangen. De verdeelsleutel voor de EU-steun voor armere regio’s die de Commissie vanmiddag presenteert, zal tot felle protesten in hoofdsteden leiden en vormt de opmaat voor harde onderhandelingen over de nieuwe EU-meerjarenbegroting (2021-2027).

Waar blijft het Nederlandse zonnepaneel?

Het ene na het andere zonnepark verrijst op Nederlandse bodem, maar zonnepanelen van eigen makelij kom je er niet tegen. Er valt simpelweg niet te concurreren met de spotgoedkope panelen uit Azië. Toch blijft een aantal bedrijven het dapper proberen.

Aanlandplicht kleine schol wellicht opgeschort na verzet Nederlandse vissers

De Scheveningengroep van landen met visserijrechten op de Noordzee wil de aanlandplicht voor schol uitstellen. De aanlandplicht is een Europese wet die vissers verplicht om ook ondermaatse vis aan te landen. Deze zou vanaf 1 januari 2019 ook voor schol gaan gelden, maar stuit op verzet van vooral Nederlandse vissers op zeetong.

Advies Raad voor de rechtspraak: schrap verwarrende term 'roekeloosheid' uit verkeerswet

De Raad voor de rechtspraak vindt dat de term roekeloosheid moet verdwijnen uit de Wegenverkeerswet. In juridisch opzicht betekent roekeloosheid in het verkeer iets heel anders dan in het dagelijkse taalgebruik. En dat verschil leidt tot onbegrip bij de slachtoffers en nabestaanden en in de samenleving.

Vandaag in het nieuws

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok spreekt de VN-Veiligheidsraad toe over Ruslands rol bij de MH17-ramp. Groep De Mos, GroenLinks, VVD en D66 presenteren hun Haagse coalitie-akkoord. Moet Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn zich blijven melden? De rechter doet uitspraak.

Aanraders van de redactie

Vissers en natuurbeschermers staan lijnrecht tegenover elkaar in de slag om de ondermaatse schol

Vissers strijden met natuurbeschermers over kleine scholletjes. Die mogen ze straks misschien niet meer teruggooien in zee, om verspilling tegen te gaan. Maar de vis aan wal brengen, zeggen zij, is pas echt verspilling.

In heel Europa lukt het, de gekozen burgemeester, behalve in Nederland

'Hoe maken we het vak van burgemeester weer aantrekkelijk voor mensen die er geschikt voor zijn, maar die zich nu niet willen blootstellen aan de schimmige benoemingsprocedure? De meeste Nederlanders denken dat de door de burgers gekozen burgemeester de oplossing is', schrijft Bert Wagendorp.

Waar blijft het Nederlandse zonnepaneel?

Het ene na het andere zonnepark verrijst op Nederlandse bodem, maar zonnepanelen van eigen makelij kom je er niet tegen. Er valt simpelweg niet te concurreren met de spotgoedkope panelen uit Azië. Toch blijft een aantal bedrijven het dapper proberen.

Mensen zitten niet uit gemakzucht in de bijstand

Anders dan Dijkhoff denkt, vergt werken niet alleen technische, maar vooral ook sociale vaardigheden, betoogt Beatrix Jonker-Voort.

‘In de gevangenis zie je weinig blanke Nederlanders. Ze hebben betere connecties in de bovenwereld. Het is hun land.’

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt V in een reeks interviews. Vandaag ex-inbreker Octave Durham (45): ‘Ik praat als een kaaskop, maar in mijn hart ben ik zwart.’

Op het leesfeest in Montpellier is de lezer de baas en bekijkt de schrijver uit de hoogte

Uitgestald midden op de markt: dertig auteurs en hun pennenvruchten. De Fransen hebben er een term voor: dédicaces. ‘Signeersessies’ komt in de buurt, maar hier is de lezer de baas en bekijkt de schrijver uit de hoogte

Meer over