volkskrant ochtendwoensdag 6 november

Volkskrant Ochtend: Brussel en provincies eisen ‘solide oplossingen’ voor stikstofcrisis van het kabinet | In deze kerk mag geen ayahuasca meer worden gebruikt

Terwijl u sliep

Brussel en provincies eisen ‘solide oplossingen’ van het kabinet voor stikstofcrisis
Het kabinet moet onder grote druk waarschijnlijk verdergaande maatregelen nemen om de stikstofcrisis te bestrijden dan de coalitie aanvankelijk van plan was. De Europese Commissie en de provinciebesturen nemen alleen genoegen met ‘solide oplossingen’, waarbij de overheid de stikstofuitstoot aantoonbaar weet terug te dringen.

SGP wil veel meer aanvullende studentenbeurzen mogelijk maken
Nu het politiek draagvlak voor het studieleenstelsel is weggesmolten, komt de SGP vandaag met een eerste poging om de regels ook daadwerkelijk te versoepelen. De partij is steun aan het verzamelen voor een plan om veel meer aanvullende beurzen mogelijk te maken. De kosten (100 miljoen euro) worden opgebracht door een verhoging van de kansspelbelasting.

Totale voetbalgekte in Londen: 9 man Ajax houdt ternauwernood stand
Ajax leek bij Chelsea op weg naar een riante zege in de poulefase van de Champions League. Maar bij een 4-1-voorsprong ging het mis, goed mis. Daley Blind en Joël Veltman moesten met rood inrukken, Chelsea kwam langszij (4-4) en Ajax mocht uiteindelijk de handen dichtknijpen met een gelijkspel.

Minister van Defensie Bijleveld behoudt net voldoende steun na ‘oprechte excuses’ over burgerdoden bij bombardement Irak
Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) is dinsdagavond zwaar onder vuur komen te liggen vanwege de informatievoorziening over burgerdoden door Nederlandse wapeninzet boven Irak – zowel door haar voorganger Hennis als door de minister zelf. Bijna de voltallige oppositie zegde het vertrouwen in haar op, maar de regeringspartijen, Kamerlid Haga en de SGP bleven de minister trouw.

Vandaag in het nieuws

Acties in het onderwijs: 3.300 scholen voor primair en voortgezet onderwijs doen mee aan de landelijke staking. Minister Knops ondertekent een convenant waarmee het Limburgs nationaal wordt erkend als officiële regionale taal. Boeren wonen de statenvergadering in Zuid-Holland over de crisis in het stikstofbeleid bij in een partytent.

null Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken
Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Aanraders van de redactie

Dit keer niet naar het Malieveld, maar wat doen de stakende leraren wel?
Het protest van de leraren woensdag is een keer niet op het Malieveld, maar door het hele land. Een overzicht.

Column: In plaats van een brede visie op groei en grens, regeert de korte termijn en de kop in de gifgrond
‘Het kabinet overweegt serieus een maandelijkse autoloze zondag in te voeren om de stikstofcrisis te bedwingen’, las Jean-Pierre Geelen in het AD. ‘Zelfs voor de vrrroempartij geen taboe meer: ‘Alles ligt open’, zei Mark Rutte. Hij bedoelde niet eens het wegennet, maar zijn eigen loze beloftes.’

‘Trumpfluisteraar’ Roger Stone moet nieuw licht werpen op Russische inmenging
Heeft de Republikeinse ‘fixer’ Roger Stone een truc uitgehaald die destijds beslissend was voor de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump? Het is de inzet van een rechtszaak die nieuwe feiten aan het licht kan brengen over de Russische inmenging bij die verkiezingen.

Zijn kerk mag geen ayahuasca meer gebruiken: ‘Dit treft de vrijheid van religie’
Ayahuasca, een hallucinerend plantenbrouwsel, mocht in Nederland alleen worden gebruikt door de Santo Daimekerk. Daar maakte de rechter een einde aan. Volgens kerklid Jan Willem Houthoff is de vrijheid van religie in het geding.

Podcast Dolly Parton’s America vertelt de hele Amerikaanse geschiedenis aan de hand van één vrouw
Is er een verhaal dat je niet kunt vertellen aan de hand van countryzangeres Dolly Parton? Wie naar Dolly Parton’s America luistert, gaat haast geloven van niet. Lees hier de recensie van het ‘Dollyverse’.

Column: ‘Waarom Mount Everest zijn mystiek verloor en een instagrammable bucketlistberg werd’
‘Alles is uiteindelijk economie – zelfs de hoogste, heiligste berg ter wereld,’ ziet Toine Heijmans tijdens het Dutch Mountain Film Festival, waar Nederlandse bergbeklimmers vertellen over hun ervaring met de instagrammable bucketlistberg. ‘Zorgen zijn er al 25 jaar, zo’n beetje sinds de Everest ‘gemakkelijker’ is geworden: bedrijven bieden verzorgde expedities aan met gebottelde zuurstof en geprepareerde routes, met wifi en espresso.’

null Beeld

Als het over Rusland gaat, dan gaat het bijna altijd over één Rus: Vladimir Poetin. Correspondent Tom Vennink maakt in de videoreeks Generatie Poetin kennis met ambitieuze jongeren die zijn opgegroeid onder zijn bewind. ‘Het is beter om van een afstandje naar dat gekkenhuis te kijken.’

Meer over