Volkskrant OchtendVrijdag 13 december

Volkskrant Ochtend: Britse verkiezingen monden uit in enorme triomftocht voor Boris Johnson | Aantal gemeenten met vuurwerkvrije zone(s) groeit met een kwart

null Beeld EPA
Beeld EPA

Terwijl u sliep

Britse verkiezingen monden uit in enorme triomftocht voor Boris Johnson
De Britse verkiezingsnacht is een lange triomftocht geworden voor Boris Johnson. Zijn Conservatieve Partij heeft de ‘Rode Muur’ van Labour in Midden- en Noord-Engeland weten te doorbreken. In de vroege uren kondigde Jeremy Corbyn, na een periode van reflectie, aan te zullen vertrekken.

EU-leiders bereiken akkoord over klimaatneutraliteit in 2050
De EU-landen hebben een akkoord bereikt over klimaatneutraliteit in 2050. Alleen Polen heeft meer tijd nodig om zich bij die belofte te kunnen aansluiten en krijgt daarvoor tot juni 2020 de ruimte, bleek na afloop van ruim negen uur vergaderen in Brussel.

Aantal gemeenten met vuurwerkvrije zone(s) groeit met een kwart
Gemeenten dringen vuurwerk in de openbare ruimte verder terug. Alle gemeenten die vorig jaar een of meerdere vuurwerkvrije zones hadden, hebben die deze jaarwisseling weer. Het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones aanwijst is met bijna een kwart gegroeid.

Ex-hoofdofficier Van Nimwegen sleept OM voor de rechter om rapport over relatie
Ex-hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen sleept zijn voormalig werkgever en de onderzoekscommissie die zijn relatie met collega-hoofdofficier Marianne Bloos onderzocht voor de rechter. Dat bevestigt de advocaat van Van Nimwegen.

Vandaag in het nieuws

Het hooggerechtshof in de VS beslist vandaag over een beroep tegen het vrijgeven van Donald Trumps belastingaangiftes. Bekir E. hoort zijn straf voor het doodschieten van de 16-jarige Humeyra op haar school. En op de Dam protesteren boeren tegen het stikstofbeleid. Ze gaan er brunchen met burgers en bestuurders.

Het vliegveld van Taranto-Grottaglie. Beeld Zolin Nicola
Het vliegveld van Taranto-Grottaglie.Beeld Zolin Nicola

Aanraders van de redactie

Waarom gaan de onderhandelingen op de klimaattop in Madrid zo moeizaam?
Bezorgdheid alom over de klimaatcrisis, maar na twee weken onderhandelen zijn de 194 landen op de klimaattop in Madrid nog nauwelijks opgeschoten. Waarom gaat het zo moeizaam? Vier obstakels.

Het ‘linkse’ imago van natuur is de stikstof voor het debat
Is natuur links? ‘Natuurlijk niet, dat lijkt maar zo’, schrijft Jean-Pierre Geelen. ‘Het heeft enkel dat imago gekregen. Dat ‘frame’ is de stikstof voor het debat, daar moeten we vanaf.’

De ruimteschepen van Virgin worden straks gelanceerd uit dit kleine stadje in Zuid-Italië
De hoop is terug in Grottaglie, een stadje in de achtergestelde Zuid-Italiaanse regio Puglia, nu Richard Branson de oude vliegbasis heeft uitverkozen om miljonairs de ruimte in te laten vliegen.

Waarom Leon de krant almaar dikke brieven schrijft
Verslaggever Toine Heijmans ging lang bij Leon, die is ‘geprioriteerd’ en nu brochures schrijft over wat hem overkomt. ‘Ik zou zo graag iemand hebben die luistert. Maar ze zijn zo geprogrammeerd dat ze het vermogen verliezen om hun eigen moraliteit te ontwikkelen.’ Neemt dan de afslag naar astrale lichamen en belandt op de snelweg naar zijn ondergangstheorie, satan, Rudolf Steiner.

Acrobatiekles (1980) met eerste- en tweedejaarsstudenten van de Christelijke Academie voor Woord en Gebaar in Kampen. Beeld Fotoalbum Berry van Galen
Acrobatiekles (1980) met eerste- en tweedejaarsstudenten van de Christelijke Academie voor Woord en Gebaar in Kampen.Beeld Fotoalbum Berry van Galen

Met rode oortjes langs de vrijgevochten eerste lichting van de Christelijke Kampense academie
Met de nieuwe Christelijke Academie voor Expressie door Woord en Gebaar hoopte het gereformeerde Kampen op een artistieke impuls voor de geloofsbeleving. Het kreeg een wilde invasie van vrijgevochten acteurs. Een unieke generatie, naar later bleek.

Blue Note-jazz en de hardste band ter wereld. Wij kozen de uitbundigste cd-boxen van het jaar
De cd passé? Welnee. Dit zijn de fraaiste cd-boxen van het jaar volgens de Volkskrant-muziekredactie.

Meer over