Volkskrant OchtendZondag 19 januari

Volkskrant Ochtend: Bouwen voor ouderen is niet sexy genoeg: ‘Gemeenten pronken liever met fraaie kantoren’ | Rob de Nijs (76): hij trilt, hij vergeet, maar hij blijft zingen

Redactie

Terwijl u sliep

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels en geven geld terug
Prins Harry en zijn echtgenote Meghan zullen hun koninklijke titels niet langer gebruiken. Dat heeft Buckingham Palace zaterdagavond bekendgemaakt. Het Britse koninklijk paar, dat in Canada wil gaan wonen, krijgt ook niet langer betaald als lid van het koninklijk huis.

Australische regering trekt 76 miljoen dollar uit om toeristische sector er weer bovenop te helpen
De Australische regering maakt 76 miljoen dollar (47 miljoen euro) vrij om de toeristische sector in het land een boost te geven. Het toerisme leidt onder de aanhoudende bosbranden.

AZ hervat competitie met nederlaag tegen Willem II
AZ lijkt al vroeg in het jaar af te moeten haken in de titelstrijd. Na een nederlaag in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Sparta Rotterdam (3-0) ging het ook mis in het eerste duel na de hervatting. Willem II verraste de Alkmaarders: 1-3. Willem II won eerder dit seizoen ook al van Ajax in de Johan Cruijff ArenA (0-2).

Bouwen voor ouderen is niet sexy genoeg: ‘Gemeenten pronken liever met fraaie kantoren’
En wéér rapporteerde een commissie over het gebrek aan woningen voor zelfstandige ouderen. Terwijl de oplossing van het probleem er eigenlijk al is: het Thuishuis, een soort studentenhuis (zonder lawaai) voor senioren.

Een zelfstandig wonende oudere doodt de tijd met kijken naar omroep Max. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een zelfstandig wonende oudere doodt de tijd met kijken naar omroep Max.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

In filmmuseum Eye wordt de eerste Rutger Hauer-prijs uitgereikt. De prijs is bedoeld voor personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de korte film. De eerste ontvanger is Paul Verhoeven. In de Eredivisie ontvangt Ajax Sparta, PSV gaat op bezoek bij VVV Venlo.

Aanraders van de redactie

Luisteren met een dubbele agenda
Na ruim zeven jaar neemt correspondent Marjolein van de Water afscheid van haar geliefde Latijns-Amerika. Voordat het zover is, heeft ze nog één verhaal te vertellen.

Jonge LGHTI’s in Jamaica. Beeld Rafael Fabrés
Jonge LGHTI’s in Jamaica.Beeld Rafael Fabrés

Het gaat hard met gentherapie: de voortgang aan de hand van vier patiënten
Het gaat hard met gentherapie. Na decennia van beloften zijn in Nederland de eerste genetische behandelingen verschenen, die op allerlei manieren fouten in het dna herstellen. De voortgang – en de valkuilen – aan de hand van vier patiënten.

Zoveel kun je reizen met een duurzaam CO2-budget
Om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen, is minder reizen noodzakelijk. Willen we het doel van 2020 halen, dan heeft iedere Nederlander een budget van 1073 kilo CO2. Hoe ziet jouw vakantiejaar er dan uit?

Mysterieuze Chinese longziekte is een ‘typisch sars-achtig virus’: ‘De komende weken worden spannend’
Na de eerste besmetting buiten China namen deze week de zorgen toe over het virus uit Wuhan. De mysterieuze longziekte heeft een tweede dode geëist. Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe killer?

‘Ik heb zo’n mooi leven gehad, dat ga ik niet laten verpesten door het laatste stukkie’
Afgelopen jaar kreeg zanger Rob de Nijs (76) te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Maar stoppen met optreden is er niet bij. Al zijn er wel grenzen: Malle Babbe zingen op een scootmobiel bijvoorbeeld. ‘Als het echt de verkeerde kant op gaat, dan stap ik er lekker uit.’

null Beeld Petrovsky & Ramone
Beeld Petrovsky & Ramone

Column Eva Hoeke: Ook vóór de bar vonden ze elkaar in de afkeer van de elite
Via een sms’je meldde het verleden van Eva Hoeke zich: of zij en de Man weer even langs wilden komen in het Amsterdamse café waar ze in losser tijden om de hoek woonden. Twijfels. ‘Wat had je aan een fijn café zoveel kilometer verderop? Híér moest het gebeuren, niet daar, we moesten vooruit en bovendien veranderde toch altijd alles.’ Nou, mooi niet.

Meer over