VolkskrantOchtend

Volkskrant Ochtend: Boswachters van de Oostvaardersplassen weigeren gezonde herten te doden en zijn overgeplaatst

Redactie
null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Terwijl u sliep

Boswachters overgeplaatst om nieuw beleid Oostvaardersplassen: ze willen geen gezonde dieren afschieten
Twee van de vier vaste boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat zij ethische bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde dieren in het natuurgebied. Dit bevestigt Staatsbosbeheer na vragen van de Volkskrant. Donderdag besliste de voorzieningenrechter dat het afschieten van ruim 1.800 edelherten door de gebiedsbeheerder definitief kan doorgaan.

80 duizend migranten geholpen, maar nu is het over en uit voor AzG-schip Aquarius
Het doek is gevallen voor de Aquarius, het schip van Artsen zonder Grenzen dat de afgelopen jaren reddingsoperaties uitvoerde in de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Voor het schip was er geen uitweg meer nadat het in oktober al aan de ketting was gelegd en nu opnieuw door Italië wordt beschuldigd van wanpraktijken.

Ook stadsvogel kampt met woningnood
De merel, de spreeuw en de huismus: zogeheten ‘stadsvogels’ zijn het. Maar juist in de stad hebben ze het moeilijk. De populaties van dertien van de twintig stadsvogelsoorten zijn tussen 1990 en 2017 in stedelijke omgeving fors afgenomen.

CDA en VVD zagen nu al aan stoelpoten ‘historische’ Klimaatwet
Het debat over de ‘unieke’ Klimaatwet maakte donderdag de verschillen tussen de indieners pijnlijk zichtbaar. Tot ongenoegen van D66 en ChristenUnie zoeken VVD en CDA ruimte om de lat wat lager te leggen.

Vandaag in het nieuws

Leden van de CDU kiezen op het partijcongres in Hamburg de opvolger van Angela Merkel. Op NPO Radio 2 wordt kort na 19 uur ’s avonds de top-3 van de jaarlijkse Top 2000 onthuld. En de nominaties van de Grammy’s worden bekend gemaakt.

Aanraders van de redactie

Deze man wil terug naar Syrië, maar Assad heeft zijn huis afgepakt
De Syriërs zijn na acht jaar oorlog begonnen met de wederopbouw. Daarbij worden veel huizen onteigend. Ook het huis van Husam, een Syrische advocaat die naar Nederland vluchtte. ‘Er zit een Iraakse militair in.’

Husam in zijn huis in Schinveld waar hij met vrouw en vier kinderen woont. Beeld Marcel van den Bergh
Husam in zijn huis in Schinveld waar hij met vrouw en vier kinderen woont.Beeld Marcel van den Bergh

Eén ding staat vast: de nieuwe koude oorlog wordt een technologieoorlog
‘Thuis mocht er vorig jaar geen smartphone van Huawei komen,’ schrijft Sheila Sitalsing. ‘ik woon met iemand die verstand heeft van die dingen en volgens hem is het niet ondenkbaar dat via zo’n Huaweitje allerhande privédata terecht zou kunnen komen bij de voltallige Chinese Communistische Partij. (Al zei hij er ook eerlijk ‘Al weten we dat niet zeker’ bij).’

Nederland is in 2100 een optimistisch en duurzaam gidsland. Althans, dat denkt de Rijksbouwmeester
Zoals Nederland na de oorlog met onverwoestbaar optimisme industrialiseerde, zo moet het zich nu aanpassen aan de 21ste eeuw, de eeuw van klimaat en energietransitie. ‘Hetzelfde optimisme van de naoorlogse jaren is opnieuw gerechtvaardigd. Het kan op gang gebracht worden als er een gemeenschappelijk, herkenbaar en positief toekomstbeeld ontstaat’, stelt het College van Rijksadviseurs, geleid door Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

‘Er schuilt wel een missionaris in me; die openbaart zich in de stijlpastoor én in de basketbaltrainer’
Stijlspecialist Arno Kantelberg (50) schreef een boek over schrijvers en hun uitdossing. De Brabantse Amsterdammer verkiest Mulisch boven Deelder.

Saluut aan fotograaf Ara Güler, het ‘oog van Istanbul’
Ara Güler (1928-2018) fotografeerde de achterbuurten van het oude Istanbul, in weergaloos zwart-wit. De met een Nobelprijs bekroonde schrijver en stadgenoot Orhan Pamuk brengt een saluut aan zijn vriend, die op 90-jarige leeftijd overleed.

Heeft Mick als anti-Zwarte Piet-betoger nog een toekomst in zijn stad?
19 november stond Mick Kemeling te protesteren tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Helder. En dan werd hem niet in dank afgenomen door zijn stadsgenoten. Verslaggever Marjon Bolwijn zocht hem nadien op en constateert dat de terleurstelling overheerst: ‘Waarom is het zo stil gebleven in de stad? Waarom doet de burgemeester of er niets aan de hand is?’

Meer over