volkskrant ochtendzondag 20 oktober

Volkskrant Ochtend: Boris Johnson stuurt Brussel een uitstelverzoek - ongetekend | De kloof tussen boeren en ‘burgers’, hoe groot is die nu echt?

Anti-Brexit-demonstranten zaterdag in Londen. Beeld REUTERS
Anti-Brexit-demonstranten zaterdag in Londen.Beeld REUTERS

Terwijl u sliep

Boris Johnson stuurt Brussel een uitstelverzoek - ongetekend
Boris Johnson heeft zaterdagavond wraak genomen op het Lagerhuis door een ongetekend uitstelverzoek naar de EU te sturen. Eerder op de dag had het parlement een stemming over het Brexit-akkoord verhinderd door de Britse premier te dwingen om uitstel aan te vragen in Brussel. De Britten beginnen zich af te vragen of er ooit een einde komt aan de Brexit-saga.

Gemakzuchtig Ajax ontsnapt in Waalwijk
RKC was zaterdag beter dan Ajax. Althans, RKC, dat pas één punt had behaald uit negen duels in de eredivisie, deed vooral veel meer zijn best dan de landskampioen en de bestormer van het Europese podium.

Amerikaanse troepen in noorden Syrië naar Irak
De ongeveer 1000 Amerikaanse militairen die uit het noorden van Syrië worden teruggetrokken, worden verplaatst naar het westen van Irak. Daar gaan ze door met de campagne tegen IS-strijders en helpen ze met de verdediging van Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gezegd.

Verhoging ov-tarief Chili opgeschort na nieuwe onlusten, voor het eerst sinds dictatuur militairen op straat
De Chileense president Sebastián Piñera heeft aangekondigd de tariefsverhoging in het openbaar vervoer op te schorten, nadat het zaterdag opnieuw tot zware ongeregeldheden kwam in de hoofdstad Santiago.

Vandaag in het nieuws

In Indonesië begint president Joko Widodo met aan zijn tweede termijn, in Hongkong wordt een grote betoging verwacht en in Amsterdam wordt het NK Marathon gelopen.

Aanraders van de redactie

Waarom Justin Trudeau zo teleurstelt
Met Justin Trudeau als premier zou alles anders worden in Canada. Vier jaar na zijn aantreden overheerst bij veel kiezers de deceptie. Wat is er geworden van zijn progressieve vergezichten?

Justin Trudeau. Beeld Caitlin Cronenberg
Justin Trudeau.Beeld Caitlin Cronenberg

De kloof tussen boeren en ‘burgers’, hoe groot is die nu echt?
De sympathie voor boeren nam tijdens de protesten in hoog tempo af, maar keert bijna als vanzelf ook weer terug. Hoe groot is de kloof nu echt? En hoe zien jonge boeren hun toekomst met alle onzekerheden over nieuwe hervormingen?

‘Het minste kwaad’, noemen Koerden in Noordoost-Syrië de overeenkomst met Assad
Noodgedwongen sloten de Koerden in Noordoost-Syrië vrede met president Assad. Maar niet zonder vrees voor de toekomst.

De voormalige Poolse textielstad Lodz balanceert tussen heden en verleden
Warschau en Krakau zijn populaire stedentrips, maar wie écht een unieke Poolse stad wil zien, moet naar Lodz. De filmhoofdstad van Polen en voormalig industrieel centrum, vindt zichzelf opnieuw uit.

Gezicht op Lodz, de voormalige textielstad in het midden van Polen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Gezicht op Lodz, de voormalige textielstad in het midden van Polen.Beeld Getty Images/iStockphoto

Het kan mij niet schelen of mij het leesplezier door een man of vrouw wordt toebedeeld
Sylvia witteman hoort de laatste tijd van vrouwen die geen boeken van mannen meer willen lezen. Persoonlijk maakt het Witteman niet uit: ‘Ik blijf liever literair omnivoor.’ Zo las ze laast iets van Bob den Uyl, en dat werd een hele andere ervaring dan toen ze hem als tiener voor het eerst las.

De hoogtepunten van André Kuipers – op aarde dan
Astronaut André Kuipers gidst ons langs zijn sterren, van sciencefictionheld Perry Rhodan tot manta’s die opdoemen uit de duisternis.

Meer over