Volkskrant Ochtend: 'Bonussen hooguit 20 procent van het jaarsalaris' en president uitgejouwd bij opening Paralympics

Goedemorgen. Minister Dijsselbloem van Financiën bepleit vandaag in de Volkskrant dat alle bonussen hooguit 20 procent van het jaarsalaris uitmaken. Verder in dit ochtendoverzicht: een opwindende ontdekking van 34 dierenprenten van schilder Frans Post en de Braziliaanse president werd uitgejouwd bij de officiële opening van de Paralympics.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp
Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

Terwijl u sliep

'Alle bonussen hooguit 20 procent van jaarsalaris'
De bonus voor bedrijfsbestuurders mag hooguit een vijfde van hun jaarsalaris zijn. Dat bepleit minister Dijsselbloem van Financiën vandaag in de Volkskrant. De PvdA'er heeft kritiek op de commissie die doende is een vernieuwde gedragscode op te stellen voor beursgenoteerde bedrijven. Die Commissie Van Manen 'doet nauwelijks voorstellen die de topbeloningen kunnen matigen en meer in verhouding brengen', schrijft Dijsselbloem.

'Zeer opwindend' nieuw werk ontdekt van 17de-eeuwse schilder Frans Post
De ontdekking van 34 dierenprenten werpt nieuw licht op het Braziliaanse werk van de 17de-eeuwse schilder Post.

Formule 1 nu in handen van Amerikaans mediabedrijf Liberty
Het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media wordt de nieuwe eigenaar van de Formule 1. Het bedrijf neemt de aandelen over van de Britse grootaandeelhouder CVC Capital, zo werd afgelopen nacht bekendgemaakt. Voor de uitzendrechten in Nederland verandert er niks; zusterbedrijf Liberty Global is eigenaar van kabelbedrijf Ziggo dat in Nederland de Formule 1-races uitzendt.

Braziliaanse president uitgejouwd bij officiële opening Paralympics
De nieuwe Braziliaanse president Michel Temer heeft woensdagavond de 15de editie van de Paralympische Zomerspelen officieel geopend. De openingsceremonie werd bekeken door een nagenoeg uitverkocht Maracana-stadion in Rio de Janeiro. Net als tijdens de opening van de Olympische Spelen werd Temer onthaald met boegeroep

undefined

Een kaaiman, met de tekst: 'Is seer snel ende starck, verslint menschen' Beeld Noord-Hollands archief
Een kaaiman, met de tekst: 'Is seer snel ende starck, verslint menschen'Beeld Noord-Hollands archief

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov ontmoeten elkaar vandaag en morgen in Genève. Daar praten ze verder over de oorlog in Syrië. Het uiteindelijke doel is een bestand bereiken dat een einde maakt aan de gevechten. Verder staat Pegida-voorman Edwin Wagensveld voor de rechtbank in Amsterdam omdat hij tijdens een toespraak bij de Stopera een hakenkruis liet zien. In Saoedi-Arabië begint vandaag de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka.

Aanraders van de redactie

'Patiënten zijn hier een stuk mondiger dan in Aleppo' (+)
De apotheker uit Aleppo: het werd haast een cliché, zoveel Syrische vluchtelingen leken dat beroep te hebben. Toch bestaan ze. En ze gaan aan de slag. 'Het werk is hier wel heel anders.'

We hebben de pest aan glamourboys (+)
Jesse Klaver, de lijsttrekker van GroenLinks, had dinsdag een zware avond. Eerst moest hij in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam het startschot lossen voor de verkiezingscampagne van zijn partij. Hij dronk backstage een glas groene thee en kwam toen met The Black Eyed Peas op vol volume het podium op - daar wordt hij rustig van, zei Klaver. Hij hield een toespraak die naar Obama moest klinken, naar Justin Trudeau en naar Bernie Sanders - dat kan nog beter.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Israël wil nieuw gidsland zijn in Midden-Oosten, Kamer kritisch (+)
De Israëlische premier Netanyahu kreeg op bezoek bij de Tweede Kamer veel kille vragen te beantwoorden, maar is er de man niet naar om zich daardoor uit het veld te laten slaan.

Hollandse broedplek voor start-ups in New York (+)
Een centrum voor beginnende bedrijfjes in Amsterdam-West, werd in korte tijd een groot succes. Nu beginnen de oprichters een tweede vestiging in Brooklyn.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu , tijdens zijn bezoek aan de Staten Generaal. Beeld anp
De Israelische premier Benjamin Netanyahu , tijdens zijn bezoek aan de Staten Generaal.Beeld anp

Bedrijfsleven moet nu stoppen met verhogen topinkomens (+)
Terwijl de topinkomens bij bedrijven waarin de staat deelneemt aan banden worden gelegd, zijn de bonussen in het bedrijfsleven aan een opmars bezig. Lees hier het hele opiniestuk van Jeroen Dijsselbloem.

Rutte wist vriend en vijand om de vinger te winden (+)
Nu de langste verkiezingsstrijd sinds mensenheugenis is losgebarsten, zijn ze met meer dan ooit: de bijbedoelingen. Extra werk voor ons van de politieke journalistiek. Wij moeten dat allemaal maar zien te ontwarren. Geen woord kan worden genomen zoals het komt. Overal schuilen geheime betekenissen achter. Dat staat het voluit genieten soms lelijk in de weg.

Meer over