Volkskrant Ochtend: Boete voor tbs-kliniek die patiënt te lang vasthoudt | Nederlandse jeugd gelukkig, maar moe

Goedemorgen. Tbs-klinieken krijgen sinds vorig jaar forse geldboetes als zij patiënten niet tijdig met proefverlof sturen en niet binnen acht jaar uitbehandelen. De forensisch-psychiatrische sector wil de behandelduur graag verkorten, maar sommige medewerkers vrezen dat de behandeldruk onverantwoord is. Verder in de Volkskrant Ochtend: de Nederlandse jeugd is tevreden maar wel erg moe, en in podcast Het Volkskrantgeluid praat columnist Martin Sommer over zijn rol binnen de Volkskrant: 'Ik beschouw mijzelf helemaal niet als rechts'

Redactie
Harry Beintema: 'Ze cancellen op Schiphol ook niet alle vluchten als er een vliegtuig is neergestort.' Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Harry Beintema: 'Ze cancellen op Schiphol ook niet alle vluchten als er een vliegtuig is neergestort.'Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Boete voor tbs-kliniek die patiënt te lang vasthoudt - personeel vreest onverantwoorde behandeldruk
Tbs-klinieken hebben een financiële prikkel om delinquenten met tbs sneller klaar te stomen voor hun terugkeer in de samenleving.

Opmerkelijke feiten van het CBS: geluksgevoel bij de Nederlandse jeugd kan niet op, wel vaak stress
Een overgrote meerderheid (85 procent) van de jonge volwassenen tussen 18-25 jaar in Nederland is tevreden met het leven in het algemeen en hun sociale leven. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS dat deel uitmaakt van de Landelijke Jeugdmonitor 2017 die vandaag wordt gepubliceerd.

Ex-Transavia-piloot Julio Poch vrijgesproken van rol bij dodenvluchten Argentinië
De Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch is woensdag vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens het militaire schrikbewind in Argentinië tussen 1976 en 1983. Een federale rechtbank in Buenos Aires oordeelde woensdag dat er onvoldoende bewijs is tegen Poch. Aanklagers hadden levenslang tegen de oud-Transaviapiloot geëist.

Moslimbevolking in Europa zal blijven groeien, ook zonder migratie
De moslimbevolking in Europa zal de komende decennia verder toenemen, zelfs als er helemaal geen migratie plaatsvindt. Dit concludeert de Amerikaanse denktank Pew Research Study in een uitgebreid onderzoek.

undefined

Vandaag in het nieuws

Hoe tevreden zijn jongeren met hun leven? Het CBS presenteert een rapport over jongvolwassenen. Bondspresident Steinmeier praat met Merkel en de leiders van de CSU en SPD over een nieuwe regering.

Aanraders van de redactie

Waarom tbs-klinieken juist kortere behandelingen willen
Het is soms hard werken om het draagvlak voor tbs overeind te houden, zegt Harry Beintema. Dus waarom streven de Nederlandse tbs-klinieken, die hij vertegenwoordigt, naar kortere behandeling? (+)

Volkskrantgeluid: Columnist Martin Sommer over zijn rol binnen de Volkskrant: 'Ik beschouw mijzelf helemaal niet als rechts'
Luister hier naar de nieuwe aflevering van onze podcast Het Volkskrantgeluid, waarin politiek commentator Martin Sommer praat met Jonathan van het Reve over zijn plek binnen de 'linkse' Volkskrant. En over hoe heilig de vrijheid van meningsuiting nu eigenlijk is. Iets waarover presentator en commentator een stevige discussie voeren.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Basisschooldocenten zijn boos: ze willen meer geld naar het onderwijs. Voorlopig moeten ze het doen met een selfie met de minister. Beeld Freek van den Bergh/ de Volkskrant
Basisschooldocenten zijn boos: ze willen meer geld naar het onderwijs. Voorlopig moeten ze het doen met een selfie met de minister.Beeld Freek van den Bergh/ de Volkskrant

De voormalige inktkoelies kunnen weinig anders dan het monster dat internet heet omarmen
Bert Wagendorp blikt terug op een tijd waarin je nog tijd had om te lezen, want twitteren of op Facebook kijken, dat hoefde toen nog niet. 'Niemand het nog had over spanningsbogen en niemand wist wat 'tltr' betekende: too long to read. Het waren de jaren waarin Nederland nog gidsland was, zowel in het voetbal als in de politiek, en VI en VN waren de gidsen. Goed, das war einmal', schrijft hij. (+)

'Het is gaaf om hier te staan. Maar ik kan jullie verwachting niet waarmaken'
Hoge werkdruk, laag salaris: het zijn maar twee van de vele problemen in het basisonderwijs. Op een meet-up voor onderwijsprofessionals probeert de kersverse minister de pijn te verzachten. 'Ik heb jullie wijsheid nodig!' (+)

Vriend en vijand weten: Wielewaal na 68 jaar renoveren is geen optie
De naoorlogse Rotterdamse wijk Wielewaal moet op de schop, dat vindt iedereen. Maar hoe? Terwijl de renovatie al is begonnen, daagt de bewonersvereniging de woningcorporatie voor de rechter. (+)

De congrestoespraken passen zo in een klassiek retorisch schema
Het zou kunnen - Michael Burke zegt het met enige aarzeling aan het einde van onze ontmoeting in een koffietent op Utrecht CS - dat je de congrestoespraken van afgelopen weekeinde in een klassiek retorisch schema kan passen, schrijft Ariejan Korteweg in de verslaggeverscolumn. (+)

Een deel van de woningen uit 1949 wordt al gesloopt. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Een deel van de woningen uit 1949 wordt al gesloopt.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Meer over