Volkskrant OchtendZaterdag 13 juni

Volkskrant Ochtend: Black Lives Matter-special: hoe moet het verder na de dood van George Floyd? | Het laatste interview met Marc de Hond. ‘Ik wil niemand horen zeggen dat ik verloren heb’

Bloemen worden gelegd bij een monument ter ere van de op 14 maart na een hardhandige arrestatie in Zwolle overleden Tomy Holten.  Beeld EPA
Bloemen worden gelegd bij een monument ter ere van de op 14 maart na een hardhandige arrestatie in Zwolle overleden Tomy Holten.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Wel of geen onafhankelijk onderzoek naar corona-aanpak hakt Kamer in tweeën
De coronacrisis lijkt voorlopig onder controle. Is dit het moment om het tot dusver gevoerde beleid te evalueren? Coalitie en oppositie staan recht tegenover elkaar. Op de achtergrond sluimert het politieke gevecht om ‘de coronabonus’.

Vakantie in eigen land stroomt snel vol
Wie nog een vakantie wil boeken in eigen land moeten haast maken. Campings en vakantieparken beginnen snel vol te lopen.

Op de Loosdrechtse plassen genieten mensen van het mooie weer. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Op de Loosdrechtse plassen genieten mensen van het mooie weer.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Trump begint ’m te knijpen nu zijn populariteitscijfers kelderen
Ziet Donald Trump de afgrond naderen? Kennelijk is de president in ieder geval wel bezorgd over zijn kelderende populariteitscijfers te midden van een corona-epidemie die nog aanhoudt, een aanzwellend leger werklozen en protesten in het hele land na de dood van George Floyd onder de knie van een politieagent.

Minister Blok ‘erg verontrust’ door stappen VS tegen Internationaal Strafhof
Nederland, gastland van het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, heeft verontwaardigd gereageerd op een door president Trump afgekondigde noodtoestand die het mogelijk maakt medewerkers van het Strafhof en hun gezinnen te sanctioneren.

Vandaag in het nieuws

Het is de dag van de online partijbijeenkomsten: leden van ChristenUnie, GroenLinks (vanuit de Melkweg) en de VVD (vanuit Ahoy) kunnen het volgen via de stream. In Den Bosch, Breda en Leeuwarden vinden er anti-racismebetogingen plaats. En in Italië rolt de bal weer. In de halve finale van de beker neemt Napoli het op tegen Inter Milaan.

Aanraders van de redactie

Black lives matter. En nu?
Ons Zaterdag-katern staat in het teken van de wereldwijde opstand tegen racisme, want: Black Lives Matter. Hoe moet het verder?

‘Ik vind het allemaal vrij oneerlijk, maar het leven ís nou eenmaal oneerlijk’
Voordat hij anderhalve week geleden overleed, regelde Marc de Hond alles voor het leven daarna: een afscheidsceremonie, verjaardagskaartjes voor de kinderen, en dit postume interview.

Oogst in politiek Den Haag na massale antiracisme-demonstraties: emmers vol angstzweet
Een emmer vol angstzweet, een golf gratis Insta- en Twitterempathie, een aangekondigd debat en een aangenomen motie. Dit is de oogst in politiek Den Haag na massale antiracismedemonstraties in het ganse land, concludeert Sheila Sitalsing.

Vernederingen en zwijgcontracten: hoe Peter van Mierlo jarenlang een schrikbewind voerde bij FMO
Donderdag stapte Peter van Mierlo, topman van FMO, op. De Volkskrant en Argos spraken de afgelopen maanden tientallen bronnen binnen de ontwikkelingsbank over hoe hij ondergeschikten constant vernederde. ‘Wie is hier de baas?’

Hoe Frenkie werd gered van de vuilnisbelt
De vraag naar hondjes nam in de coronacrisis explosief toe. Logisch, zegt Anne-Gine Goemans: ze zijn nooit te beroerd om een rustgevend rondje met je te lopen en altijd in opperbest humeur. Zij kan het weten: ze adopteerde zwerfhondje Frenkie. Maar waar moet je op letten als je een (zwerf)hond in huis haalt?

Baan kwijt? Dan sta je er helemaal alleen voor. Net als de Poolse man achterin de tram
Nederland telt inmiddels bijna 40.000 dak- en thuislozen, waaronder een toenemend aantal Oost-Europeanen. Voor hen is er zonder langere verblijfstatus geen opvang. En dus ook niet voor de Poolse man die Merel van Vroonhoven in de tram tegenkwam.