NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Biden: ‘Trump-kiezers, laten we elkaar een kans geven. We zijn geen vijanden’ | Vreemde speeches, een juridisch rookgordijn en ineens is Biden president

Verkozen vicepresident Kamala Harris met haar man Douglas Emhoff, met verkozen president Joe Biden met zijn vrouw Jill Biden na de overwinningsspeech in Wilmington, Delaware. Beeld AP
Verkozen vicepresident Kamala Harris met haar man Douglas Emhoff, met verkozen president Joe Biden met zijn vrouw Jill Biden na de overwinningsspeech in Wilmington, Delaware.Beeld AP

Terwijl u sliep

Biden in overwinningsspeech: ‘Trump-kiezers, laten we elkaar een kans geven’
Joe Biden, de aanstaande president van de Verenigde Staten, richtte zich zaterdagavond in zijn overwinningsspeech tot de 70 miljoen stemmers die niet op hem hebben gestemd. ‘We zijn geen vijanden, we zijn Amerikanen.’

Vreemde speeches, een juridisch rookgordijn en ineens is Biden president
Een pandemie, dubieuze speeches, demonstraties en een juridisch rookgordijn: de race naar het Witte Huis was een hysterische en historische vertoning. Een reconstructie.

Joe Biden wint het presidentschap met zijn redelijkheid en empathie
Amerika heeft gesproken: Joe Biden is de nieuwe president van de VS. Degelijkheid heeft het uiteindelijk gewonnen van het gedrag dat Amerika tot op het bot verdeelde. Wie is Joseph Robinette Biden?

Live – Harris in speech: ‘Ik ben de eerste vrouw op deze positie, maar zal niet de laatste zijn’
‘Jullie kozen hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en de waarheid.’ Met die woorden bedankte toekomstig vicepresident Kamala Harris de aanhangers van toekomstig president Joe Biden. Opponent Donald Trump legt zich niet bij de uitslag neer. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Wat moet Biden als eerste doen in het Witte Huis? ‘De Democraten én Republikeinen uitnodigen’
Wat is het eerste dat Joe Biden te doen staat? We vragen het een aantal Nederlandse experts, belangengroepen en politici. ‘Stoppen met iedereen op de wereld te bespioneren.’

Aanraders van de redactie

De grote Volkskrant Magazine Lezersenquête: wie bent u, en wat denkt u over het leven (en van uw magazine)?
Voor dit duizendste nummer zochten we duizend lezers die in een enquête wat meer over zichzelf wilden zeggen. Dat deed u en masse. Zonder enige wetenschappelijke pretentie nemen we met u de antwoorden door. Voorlopige conclusie: van een e-bike word je niet (altijd) gelukkig.

Weinig vrolijk stemmende kronieken over de opkomst van Thierry Baudet ★★★☆☆
Twee weinig vrolijk stemmende boeken verklaren de snelle opkomst van Thierry Baudet. Voor echte antwoorden is het wat vroeg, maar dat maakt de vragen niet minder belangrijk.

Hugo de Jonge doet niet aan een plan B – en neemt zo grote risico’s
Als coronaminister ligt Hugo de Jonge geregeld onder vuur. Als lijsttrekker moet hij een verscheurd CDA zien te behoeden voor een verkiezingsnederlaag. Is die dubbelrol vol te houden?

Het materiaal is er, nu het personeel nog: heeft de zorg, net als het leger, baat bij reservisten?
De Nederlandse zorg is te weinig weerbaar om een grote gezondheidscrisis het hoofd te bieden, zonder dat de reguliere zorg daarbij in het gedrang komt. Is het tijd voor een nationale zorgreserve?

Drie generaties Magazine-lezers: over arbeidsethos, familiebanden en geluk
Drie portretten van drie generaties lezers. Waarin verschilt het kleinkind van zijn grootouder en waarin niet? O, en natuurlijk: wie mag het magazine als eerste lezen?

Kijk, zo schrijf je een column volgens Eva Hoeke
Schrijf een column als Eva Hoeke, vroegen we. Honderden lezers deden een poging. En hier volgt de winnaar, plus commentaar van Eva zelf.

Meer over