Volkskrant OchtendDonderdag 5 oktober

Volkskrant Ochtend: Biden nadert Witte Huis, Trump start intussen ene na andere rechtszaak | De lockdown zal Maureen (83) een zorg wezen: ‘Het leven tussen de bombardementen ging ook gewoon door’

Tijdens een demonstratie in Washington wordt er opgeroepen om elke stem te laten tellen. De betoging is een reactie op de rechtszaken die president Trump in verschillende staten aanspande om het tellen te stoppen. Beeld AFP
Tijdens een demonstratie in Washington wordt er opgeroepen om elke stem te laten tellen. De betoging is een reactie op de rechtszaken die president Trump in verschillende staten aanspande om het tellen te stoppen.Beeld AFP

Nieuws

Live: Biden nadert Witte Huis, Trump start ene na andere rechtszaak
De Amerikaanse president Donald Trump en de Republikeinse Partij hebben tal van rechtszaken in verschillende staten aangespannen om te voorkomen dat de balans verder in het voordeel van zijn Democratische uitdager Joe Biden verschuift. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen in dit liveblog.

Geen ‘landslide’ voor Biden, maar na twee avonden tellen lijkt Witte Huis binnen handbereik
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden koerst gestaag af op het Witte Huis. Aan het eind van de woensdagavond had hij aan nog één staat genoeg om de vereiste 270 kiesmannen binnen te halen, terwijl Trump de resterende vier swing states moet winnen om zijn presidentschap voort te zetten.

Het trumpisme is here to stay - ook als Trump zelf verliest
Na een zenuwslopende nacht had de huidige president woensdag nog steeds een redelijke kans op herverkiezing. Dat zegt veel over het karakter van Amerika. Wie er ook wint, het trumpisme is niet meer weg te denken.

Na de les van vier jaar geleden: waarom zaten de opiniepeilers er alweer naast?
Ondanks het debacle van vier jaar geleden, wisten de meeste opiniepeilers het zeker: uit bijna ieder onderzoek bleek dat Joe Biden deze verkiezingen comfortabel zou gaan winnen, en nee, dit keer vergisten zij zich niet. Vervolgens doet Trump het veel beter dan verwacht, en loopt het toch uit op een nek-aan-nekrace tussen de twee kandidaten. Hoe kan dat?

Volg de uitslagen staat voor staat op deze kaart
Op deze kaart van persbureau AP wordt de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen live bijgehouden. Volg het laatste nieuws in ons liveblog.

Maureen Eames. Beeld BBC
Maureen Eames.Beeld BBC

Aanraders

De lockdown zal Maureen (83) een zorg wezen: ‘Het leven tussen de bombardementen ging ook gewoon door’
Boris Johnsons oorlog tegen het coronavirus ­ontmoet scepsis, met name bij zijn oude vrienden in de media, constateert onze correspondent ­Patrick van IJzendoorn.

‘Lessons learned, blablabla en niet dreutelen, dan komt alles goed’, zei de premier
Coronavirusje was boos, schrijft Sheila Sitalsing. Van moeder had ze de Routekaart coronamaatregelen uit het hoofd moeten leren. ‘Voor ons is hij ook nuttig om te zien waar we nog een haard kunnen aansteken’, zei moeder, ‘want er is altijd een geitenpaadje.’

‘Moe moe moe en een olifant op mijn borst’: zó is het om ‘gewoon’ covid te hebben
Bij de meeste mensen openbaart covid-19 zich niet als levensbedreigende ziekte – maar als een bizarre ziekte, vol onverwachte wendingen. Nu het aantal besmettingen de 350 duizend is gepasseerd, vroegen we rond: hoe is het eigenlijk om ‘gewoon’ covid te hebben?

Nog even snel boeken hamsteren voordat de bieb weer op slot gaat
Sportscholen mogen open blijven omdat ze een fysieke en mentale uitlaatklep zijn, maar musea en bibliotheken moeten dicht. In de bieb van het Haagse Transvaalkwartier: ‘De bibliotheek is een belangrijke ontmoetingsplek, vooral voor moeders’.

Grasbeton – Barack Obama zou er trots op zijn
Dit is de uitdaging: bouwen zonder beton gaat niet. Maar de productie van beton is mondiaal een enorme CO2-aanjager. Betonmaker Jaap Schotanus ging op zoek naar een oplossing en vond die mede dankzij vrijpostige ganzen.

Waarom de Armeniërs al zes weken dagelijks demonstreren op het Plein
Verslaggever Ariejan Korteweg ging langs bij de Armeniërs die al zes weken dagelijks op het plein demonstreren. ‘Ze spraken Wiebes, Karabulut, Hoekstra, De Jonge, Voordewind, Baudet en Sjoerdsma, die alle tijd namen. Jesse Klaver holde eerst voorbij, maar kwam uiteindelijk toch gedag zeggen.’

Meer over