Volkskrant OchtendDinsdag 7 januari

Volkskrant Ochtend: Bevelhebber VS kondigt vertrek uit Irak aan, defensieminister ontkent | Hoe Drenthe de marktwerking de zorg uitjaagt

Terwijl u sliep

Bevelhebber VS kondigt vertrek uit Irak aan, defensieminister ontkent
De commandant van de Amerikaanse troepen in Irak heeft maandag enorme verwarring gezaaid met een brief die de indruk wekt dat zijn troepen zich opmaken voor een mogelijke terugtrekking. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper ontkende het later.

Filmproducent Weinstein ook in Los Angeles aangeklaagd wegens verkrachting
Voormalig filmproducent Harvey Weinstein moet ook in Los Angeles terechtstaan vanwege verkrachting. Op de dag dat zijn rechtszaak in New York begon, maakte het OM in Los Angeles bekend dat de ooit machtige Weinstein is aangeklaagd vanwege twee zaken.

Zuid-Koreaanse president heeft ‘wanhopige behoefte’ om relatie met Noord-Korea te verbeteren
Er is een ‘wanhopige behoefte’ aan praktische manieren om de betrekkingen met Noord-Korea te verbeteren. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dinsdag gezegd tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarsrede in de hoofdstad Seoul. Indien noodzakelijk is hij bereid de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf meerdere keren te ontmoeten.

Onderzoeker: we moeten meer begrip hebben voor ‘morele verwondingen’ bij ex-militairen
Universitair docent en antropoloog Tine Molendijk sprak veteranen over de ‘morele verwondingen’ die ze overhielden aan hun missies. Haar conclusie: we moeten meer begrip hebben voor die innerlijke strijd.

Vandaag in het nieuws 

In Amsterdam-Zuidoost wordt het nieuwe kantoor van ING geopend. Het Britse Lagerhuis is terug van reces en hervat het debat over de Brexit. En de Iraanse generaal Qassem Soleimani wordt begraven in zijn geboorteplaats Kerman.

De spoedeisende hulp van het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen. Per 6 april sluit de afdeling.  Beeld null
De spoedeisende hulp van het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen. Per 6 april sluit de afdeling.

Aanraders van de redactie 

Hoe Drenthe de marktwerking de zorg uitjoeg: ‘Ik zag een omvallend kaartenhuis’
Hoe drie ziekenhuizen in een krimpregio twee spoedeisende hulpen sluiten, de marktwerking een halt toeroepen én betere zorg denken te gaan leveren. ‘Soms is het veiliger een ziekenhuis voorbij te rijden.’

De machine van ASML is de Leopard-gevechtstank die niet in handen van de vijand mag vallen
‘De Amerikaanse bekommernis is mede ingegeven door ordinaire handelsbelangen, platte rancune en de schoolpleinwens om in elk opzicht de grootste en de sterkste te zijn’, schrijft Sheila Sitalsing over Trumps bemoeienis met nationaal kroonjuweel ASML.

De goede buur en de verre vriend van Irak zijn aartsvijanden
Irak leeft in een onmogelijke spagaat. Om dagelijks te kunnen overleven, heeft het een goede buur nodig: Iran. Om niet te worden overlopen, moet het vertrouwen op een verre vriend: Amerika. Maar wat doe je als die twee elkaars grootste vijanden zijn?

Vijf jaar na ‘Charlie Hebdo’: ‘De satire is nog nooit zo fragiel geweest’
Dinsdag is het vijf jaar geleden dat radicale moslims een aanslag pleegden op Charlie Hebdo. Het tijdschrift bestaat nog steeds, maar opereert vanuit een geheime locatie. Het is nog moeilijker geworden voor satire in Frankrijk, zegt Caroline Fourest, journalist en oud-medewerker van Charlie Hebdo.

Franse reclamefoto voor de Tatra 77 (1934). Beeld null
Franse reclamefoto voor de Tatra 77 (1934).

De auto heeft onze samenleving tot in de haarvaten geïnfecteerd
De expositie Cars in het Londense V&A toont de opkomst en ondergang van het vooruitgangsgeloof dat de auto losmaakte.

Het nieuwe dertig dagen zonder alcohol is dertig dagen zonder nieuws
Margriet Oostveen sprak met de Zwitserse bestsellerauteur Rolf Dobelli. Nieuws maakt volgens Dobelli passief, manipuleert, doodt de creativiteit en stimuleert terrorisme. Als oplossing stelt hij in zijn bestseller Het Nieuwsdieet een maand zonder nieuws voor.

Meer over