Volkskrant Ochtend: Belgisch bedrijf naar rechter om Nederlandse staatssteun NIPT en waarom Feyenoord kan winnen

Goedemorgen. Dit jaar komt er een kunstalvleesklier op de markt voor patiënten met diabetes type 1. Die hoeven daardoor net meer voortdurend op hun bloedsuiker te letten. Verder in deze ochtendnieuwsbrief onder andere: de ontblote borsten van feminist Emma Watson en waarom Feyenoord ook in de Arena van Ajax kan winnen.

Redactie
null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Terwijl u sliep

NIPT gesubsidiëerd door Nederlandse staat, Belgisch bedrijf stapt naar de rechter
Een Belgisch bedrijf klaagt de Nederlandse staat aan wegens ongeoorloofde staatssteun bij het subsidiëren van de zogeheten NIPT-test voor zwangere vrouwen. Dankzij 26 miljoen euro subsidie voor de acht academische ziekenhuizen in Nederland kost die test vanaf zaterdag in Nederland 175 euro. Dat is concurrentievervalsing, meent Patrick Willems van het Antwerpse Gendia, dat de laatste vier jaar 21 duizend Nederlandse vrouwen testte à 590 euro.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Universiteit George Soros nieuwste doelwit van Hongaarse regering Orbán
De Hongaarse regering heeft in haar offensief tegen de multimiljardair en mecenas George Soros een nieuw doelwit gevonden. Het gaat om de door Soros opgerichte Central European University (CEU) in Boedapest, een van de meest prestigieuze universiteiten in Centraal- en Oost-Europa. Het Hongaarse parlement behandelt momenteel een wetswijziging die het voortbestaan van de CEU in gevaar brengt.

Diabetespatiënt hoeft niet meer voortdurend op bloedsuiker te letten dankzij kunstalvleesklier
Constant opletten of je bloedsuikerspiegel wel in orde is? Dat hoeft niet meer met de kunstalvleesklier, die dit jaar op de markt verschijnt voor patiënten met diabetes type 1.

Blokkering Trumps inreisverbod definitief na besluit rechter Hawaii
De blokkade op de invoering van president Trumps omstreden inreisverbod voor burgers van zes moslimlanden, is definitief geworden. Een federale rechter op Hawaii heeft woensdag de opschorting van het inreisverbod verlengd.

Vandaag in het nieuws

Is de veiligheid serieuzer genomen na 2015? De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt vanmorgen om 10.00 uur met een evaluatie.

Een uur later presenteert directeur Klaas Knot van de Nederlandsche Bank het jaarverslag van zijn instelling. Grote vraag is: dient hij de partijen die momenteel een kabinet proberen te formeren daarbij van advies?

Weer een uur later begint het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Ankara.

Aanraders van de redactie

Hoe gentrificatie het straatbeeld in Utrechtse wijk Lombok kentert
Lombok is van oudsher het meest exotische stukje Utrecht. Maar van veel hoogopgeleide blanke bewoners die er recentelijk zijn komen wonen, mag het wel wat minder. Dat zet de eensgezindheid in de volkswijk onder druk. De gemeente zoekt intussen naar een oplossing: Lombok 2032 (+).

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Alleen een krankzinnige zoals Trump zou weer vol inzetten op kolen Donald Trump wil het Clean Power Plan van zijn voorganger Obama ontmantelen (+). Volgens Trump is er een War on Coal gaande en dat moet afgelopen zijn, want die kost mijnwerkersbanen. Hij wil overstappen op clean coal. Oké. Trump tekent nog steeds decreten alsof hij er vastgoedcontracten doorheen jast, maar hij komt er steeds meer achter dat het ingewikkelder ligt, in de politiek.

In het diepste geheim werkt Facebook aan hardware voor een fysieke toekomst
De hardwareplannen van Facebook nemen concrete vormen aan. In het diepste geheim werkt het bedrijf aan spectaculaire apparaten waarmee Facebookgebruikers nóg intensiever kunnen communiceren.

Hoe ontblote borsten van Emma Watson geloofwaardigheid als feminist in gevaar brachten
Emma Watson is beroemd als actrice en beroemd als feminist. Dan kun je maar beter niet in een Disneyfilm spelen en al helemaal niet 'halfbloot' in Vanity Fair gaan staan, merkte ze (+).

Waarom Feyenoord ook in de Arena van Ajax kan winnen
Feyenoord staat voor een heel belangrijke editie van de klassieker tegen Ajax, zondag. Kunnen de Rotterdammers eindelijk weer eens winnen in de Arena? Oud-Feyenoorders denken van wel.

CDA'er Martijn van Helvert houdt elke week spreekuur in een brasserie
Ariejan Korteweg ging langs bij Martijn van Helvert in Sittard. Van Helvert stond vijf jaar geleden nummer 13 op de CDA-lijst en zou zo goed als zeker Kamerlid worden. Mooi niet dus. Stemmenkanon Pieter Omtzigt denderde hem vanaf plek 39 voorbij. Twee jaar moest Van Helvert wachten voordat hij alsnog, tussentijds, naar de Kamer mocht. (+)

undefined

Meer over