Volkskrant OchtendWoensdag 27 mei

Volkskrant Ochtend: Bedrijfsartsen voelen zich buitenspel gezet bij coronatesten | De wereld achter uw vlees: zo wonen de mensen die uw karbonade snijden

Redactie
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld AP
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AP

Terwijl u sliep

Twitter trekt voor het eerst publiekelijk Trumps tweets in twijfel
Twitter heeft twee berichten van de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag als ongefundeerd bestempeld. Het is voor het eerst dat het sociale medianetwerk zich bemoeit met de inhoud van tweets van Trump.

Een portret van tien weken lockdown – aan de hand van ons koopgedrag
Frankrijk hamstert kipworst, Italië mandarijnen in blik, Amerika wapens en Nederland wc-papier. Wat vertellen tien weken koopgedrag over ons gemoed?

Bedrijfsartsen voelen zich buitenspel gezet bij coronatesten
Het klinkt als de kortste en meest logische route. Dat iedereen met bijvoorbeeld hoestklachten per 1 juni rechtstreeks, zonder tussenkomst van de bedrijfsarts, bij de GGD terecht kan voor een coronatest. Maar daar denken de bedrijfsartsen zelf anders over. Dat zij buitenspel worden gezet bij de virustesten en bij de nazorg levert extra risico’s op, voor werknemers en werkgevers, zeggen zij zelf.

Vier Amerikaanse agenten ontslagen na omstreden dood zwarte arrestant
Vier agenten in de Amerikaanse stad Minneapolis, in de noordelijke staat Minnesota, zijn dinsdag ontslagen nadat een zwarte man die ze maandag hardhandig arresteerden later in het ziekenhuis overleed. Dat heeft burgemeester Jacob Frey bekendgemaakt.

Vandaag in het nieuws

De Europese Commissie presenteert haar voorstel voor de meerjarenbegroting en een herstelfonds. De Raad van State buigt zich over bezwaren van omwonenden tegen het holocaustmonument (in aanbouw) in Amsterdam. In Wenen opent – na corona-uitstel – een groot nieuw museum voor moderne kunst, ‘The Albertina Modern’.

Aanraders van de redactie

De wereld achter uw vlees: zo wonen de mensen die uw karbonade snijden
Sommige woningen zijn super, andere misschien iets minder, zegt de man die in Venray arbeidskrachten uit het buitenland huisvest. 50 kilometer verderop, in het Polenhotel in Best, zitten de ratten in de muur en is de koelkast kapot.

Column: Hyperactief showmannetje Elon Musk voert – in tegenstelling tot gewone mensen – uit wat hij bedenkt
Sommige mensen beschikken over een daadkracht die voor minder daadkrachtigen behoorlijk intimiderend is, schrijft Bert Wagendorp. Zelf probeert hij al een half jaar een vogelkastje op te hangen, wat er steeds maar niet van komt. ‘Wat Elon Musk in die tijd allemaal gedaan heeft wil ik liever niet weten’.

Met een raket van Elon Musk naar de ruimte: Amerika is er klaar voor
Na negen jaar keert Amerika terug in de ruimte. Niet op een ‘gewone’ Nasa-missie, maar – voor het eerst – met een bemande commerciële ruimtevlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX.

SpaceX vloog bij wijze van test al diverse keren met de Crew Dragon en Falcon 9-raket – hier nog zonder bemanning. Beeld NASA
SpaceX vloog bij wijze van test al diverse keren met de Crew Dragon en Falcon 9-raket – hier nog zonder bemanning.Beeld NASA

Merkel vreest voor de toekomst van Europa
De ommezwaai van Duitsland verraste Nederland en de andere leden van de ‘zuinige vier’, maar ze hadden het kunnen zien aankomen. Waar Rutte denkt dat Europa straks gewoon weer verder kan waar het in februari 2020 ophield, denkt Merkel dat de crisis veel dieper gaat, en dat de toekomst van Europa op het spel staat.

Een verrassende podcast: de nazaten van de slaven en de aandeelhouders gaan samen op zoek naar hun verleden
De voorouders van podcastmaker Maartje Duin waren mede-eigenaar van een suikerplantage in Suriname, die van Peggy Bouva waren daar slaaf. Samen doken ze in beider familieverleden. Ze stuitten op verhalen over lijfstraffen en rebellie - en op eigentijdse gevoeligheden.

Verslaggeverscolumn: Waarom de strandjeugd vecht met boa’s
Op Hemelvaartsdag joeg de jeugd vier handhavers van het strand die probeerden de anderhalvemeterregel te bewaken. Voor zijn verslaggeverscolumn bracht Toine Heijmans een bezoekje aan het strand en sprak daar met jongeren: ‘Hun sloegen eerst.’

Meer over