Volkskrant Ochtend: Baudet was gewaarschuwd voor 'potentiële tijdbom' Ramautarsing | Zo wordt Xi Jinping president voor het leven

Goedemorgen. Geen enkele landelijke partij zit in de gemeenteraad van het Gelderse Druten. Hier regelen de lokalen het onderling. Hun advies, in de laatste campagneweken: Buma, Rutte, Pechtold, blijf lekker thuis. Verder in de ochtendnieuwsbrief: Forum voor Democratie werd geadviseerd 'potentiële tijdbom' Yernaz Ramautarsing niet op een verkiesbare plek te zetten en een verhaal over de mens als schepper van nieuwe soorten.

De strijd om de kiezer is in volle gang. Beeld Marcel van den Bergh
De strijd om de kiezer is in volle gang.Beeld Marcel van den Bergh

Baudet werd gewaarschuwd voor Ramautarsing: adviseur noemde hem 'potentiële tijdbom'
Met Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse kieslijst voor Forum voor Democratie, haalde de partij van Thierry Baudet een 'potentiële tijdbom' binnen. Dat schreef Robert de Haze Winkelman op 2 januari 2017 in een mail aan Baudet, de partijleider en voorzitter van het bestuur van FvD.

Misbruikte turnster sleept Amerikaanse bond en olympisch comité voor de rechter
Olympisch turnkampioene Aly Raisman klaagt het Amerikaanse olympisch comité en de turnbond aan wegens het seksuele misbruik door Larry Nassar, de voormalige teamarts van de Amerikaanse turnbond. Volgens Raisman was het comité op de hoogte van de misstanden, maar werd er geen actie ondernomen.

Nonnen schrijven manifest tegen uitbuiting door mannelijke geestelijken
Nonnen worden uitgebuit en door mannelijke geestelijken niet serieus genomen. Dat is de strekking van een opmerkelijk artikel in een bijlage van L'Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan.

May wil 'uniek partnerschap' tussen Europese Unie en Verenigd Koninkrijk. Hier lees je wat dat betekent
Het verlaten van de Europese Unie brengt geen rozengeur en maneschijn. Dat heeft Theresa May vrijdag laten weten tijdens haar jongste Brexit-speech. Zo waarschuwde de Britse premier het bedrijfsleven dat de toegang tot de Europese markt minder makkelijk zal worden. Tegelijkertijd sprak ze de hoop uit dat de Europese Unie bereid is een uniek partnerschap aan te gaan met het Verenigd Koninkrijk. 'Dat is in ons beider belang'.

Robert de Haze Winkelman raadde het bestuur van FvD af om Ramautarsing op een verkiesbare plek te zetten. Beeld anp
Robert de Haze Winkelman raadde het bestuur van FvD af om Ramautarsing op een verkiesbare plek te zetten.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

D66 houdt vandaag haar voorjaars- en verkiezingscongres in De Doelen in Rotterdam. In Beijing komt het Chinese Volkscongres samen, waar Xi Jinping president voor het leven wordt. Lees de interessante voorbeschouwing van Marije Vlaskamp. Olympisch kampioenen op de 1.000 meter Jorien ter Mors en Kjeld Nuis wacht vandaag en morgen alweer een volgende klus: de WK sprint in het Chinese Changchun.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

In deze gemeente maken Buma, Rutte en Pechtold geen kans: louter lokale partijen zitten in de raad
Geen enkele landelijke partij zit in de gemeenteraad van het Gelderse Druten. Hier regelen de lokalen het onderling. Hun advies, in de laatste campagneweken voor de verkiezingen van 21 maart: Buma, Rutte, Pechtold, blijf lekker thuis. (+)

Het belangrijkste thema van de politieke filosofie: waaraan ontlenen de over ons gestelden hun gezag?
'Het zijn de dagen van de visies op Europa. Rutte deed het in Duitsland, May thuis in Engeland. Maar vlak ook de Staatkundig Gereformeerde Partij niet uit. De SGP presenteerde onlangs een notitie onder de noemer 'Naar een radicaal andere Europese Unie'. De SGP en radicaal, daar moest ik het mijne van hebben', schrijft politiek commentator Martin Sommer. (+)

Het tijdperk van het Xi-isme begint: Xi wordt president voor het leven (als hij dat wil)
Het Chinese Volkscongres, dat dit weekend bijeenkomt, maakt Xi Jinping president voor het leven, als hij dat wil. Gehoorzaamheid aan de president is nog de enige norm. (+)

Overal Xi is in China alomtegenwoordig, dus ook op de billboards. Beeld Reuters
Overal Xi is in China alomtegenwoordig, dus ook op de billboards.Beeld Reuters

Het chauvinisme is passé in het Rijksmuseum: het draait nu om roofkunst en migratie
Het chauvinisme is passé in het Rijksmuseum; het draait nu om roofkunst en migratie. Taco Dibbits over de expositie High Society en de toekomst van zijn museum. (+)

Bioloog Thomas ziet niet alleen maar massale uitsterving: 'Dankzij de mens onstáán er ook diersoorten'
Inderdaad, we leven in een tijd van fors uitsterven van dieren en planten, mede door de mens, zegt Chris D. Thomas. Maar in zijn spraakmakende boek wijst de Britse bioloog liever op de andere kant: de mens als schepper, door wie er allerlei nieuw leven ontstaat. (+)

Je staat liever in Moskou naast je wapenbroeders dan in een winkelcentrum te flyeren in je partijwindjack
'Een mooie, grote vlag, en zowel op het katheder voor als op de muur achter hem een prachtig glimmend wapen. Nee, laat het maar aan de Russen over hoe je zo'n parlement versiert. Schitterend. En hoe vaak ben je nou helemaal in de Doema? From Russia With Love, twitterde hij boven de foto. Het Russisch-Nederlandse vriendschapspeldje zat nog gewoon in zijn revers', constateerden de Betrouwbare mannetjes. 'De naam is Wilders. Geert Wilders.' (+)

Meer over