Volkskrant Ochtend: Ballerina van Auschwitz doet haar verhaal | Saoedi-Arabië arresteert ministers en prinsen

Goedemorgen. Saoedi-Arabië heeft verschillende prinsen en topministers gearresteerd die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Verder in de Volkskrant Ochtend: het aangrijpende verhaal van Edith Eger, de ballerina van Auschwitz. En wat kunnen we verwachten van Ferdinand Grapperhaus, de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid?

Een van de belangrijkste slachtoffers van het nieuwe beleid in Saoedi-Arabië, prins Miteb bin Abdullah. Beeld reuters
Een van de belangrijkste slachtoffers van het nieuwe beleid in Saoedi-Arabië, prins Miteb bin Abdullah.Beeld reuters

Saoedi-Arabië arresteert ministers en prinsen en hevelt macht over naar kroonprins
Saoedi-Arabië heeft verschillende prinsen en topministers gearresteerd die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Het gaat om elf prinsen, vier zittende ministers en tientallen oud-ministers, meldt de zender Al-Arabiya.

Democratische leider belooft eerlijke voorverkiezingen
De voorzitter van de Democratische partij heeft beloofd dat de komende Amerikaanse voorverkiezingen eerlijk zullen verlopen. Hij reageerde daarmee op de onthulling van zijn voorganger Donna Brazile, die onthulde dat Hillary Clinton en haar campagne de strijd zo manipuleerden, dat zij de Democratische nominatie niet kon verliezen.

De linkse oppositie wil een hoorzitting over het afschaffen van de dividendbelasting
PvdA-leider Lodewijk Asscher twiitterde dat hij, GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-voorman Emile Roemer 'nu wel eens willen weten' waarom Rutte III de belasting op de winstuitkering van aandeelhouders wil afschaffen. Asscher noemt de maatregel, die de schatkist 1,4 miljard euro kost, een 'sinterklaascadeau voor beleggers'.

Saoedi-Arabië onderschept raket bij hoofdstad Riyad
De luchtmacht van Saoedi-Arabië heeft vlakbij de internationale luchthaven, ten noordoosten van de hoofdstad Riyad, een raket onderschept en onschadelijk gemaakt, meldt de zender Al-Arabiya. De raket werd afgevuurd door de Houthi-rebellen uit buurland Jemen. De rebellen zijn in een langdurige strijd verwikkeld met een door Saoedi-Arabië geleide coalitie.

Aanraders van de redactie

Wat kunnen we verwachten van minister Ferdinand Grapperhaus?
Een vechter met een angstaanjagende energie, zeggen vrienden over Ferdinand Grapperhaus. Een scherp criticus van de huidige politiek, die hij opportunisme verwijt. Wat kunnen we van deze sociaal bewogen patriciër verwachten nu hij minister van Justitie en Veiligheid is? (+)

Edith Eger, de ballerina van Auschwitz
Van de ruim 15 duizend gedeporteerden uit het Hongaarse Kassa was Edith Eger een van de zeventig mensen die de oorlog overleefden. Pas op haar 90ste besloot de psycholoog haar verhaal op papier te zetten. 'Er brandde iets in me.'

Ferdinand Grapperhaus. Beeld anp
Ferdinand Grapperhaus.Beeld anp

Laat nabestaanden bepalen wanneer het tijd is voor euthanasie
Hoe ouder mensen worden, hoe vaker ze dement eindigen. Henk Blanken pleit ervoor nabestaanden te laten bepalen wanneer het tijd is voor euthanasie. (+)

'Je bent pas een bobsleeër, als je gecrasht bent'
Ze zijn groot, zwaar en ook wel een beetje gek, de Nederlandse bobbers. Na de Spelen van Sotsji draaide NOCNSF de geldkraan dicht. De sporters gingen door. Uit liefde. En voor een habbekrats. Nu is er hoop op kwalificatie voor de Spelen van Pyeongchang. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Het wordt steeds drukker op de Noordzee. Beeld C. Hameeteman
Het wordt steeds drukker op de Noordzee.Beeld C. Hameeteman

De stand van de Noordzee: behoorlijk gewond
De Noordzee is schoner geworden,maar er is nog veel te verbeteren,ziet hoogleraar mariene dierecologie (en duiker) Tinka Murk. Maar windmolenparken, die helpen de vissen. (+)

De Betrouwbare Mannetjes voelen de behoefte tot victimblamen noch heksenjagen
De Betrouwbare Mannetjes mogen de mensen graag onschuldig achten tot het tegendeel bewezen is. Toch zagen we bij Pauw een smeerlap zitten. Eén die - naar wij aannemen - geen dildo had meegebracht, schrijven ze in hun wekelijkse rubriek. (+)

Meer over