Nieuwsvolkskrant ochtend

Volkskrant Ochtend: Amsterdam neemt drastische maatregel tegen huisjesmelkers: zelfbewoningsplicht | Muggendodend medicijn mogelijk nieuw wapen tegen malaria

Redactie
Appartementen uit het microsegment in de Celebesstraat in Amsterdam. Beeld Simon Lenskens
Appartementen uit het microsegment in de Celebesstraat in Amsterdam.Beeld Simon Lenskens

Terwijl u sliep

Nieuwbouwhuis kopen in Amsterdam? Dat kan straks alleen nog als je er zelf gaat wonen
Wie in Amsterdam een nieuwbouwhuis koopt, zal er zelf moeten gaan wonen. Met die maatregel hoopt de gemeente vastgoedinvesteerders die kopen om te verhuren de voet dwars te zetten.

Brits Lagerhuis veegt No Deal-Brexit van tafel
Het Lagerhuis is er nog niet uit hoe de weg naar de Brexit eruit moet zien, maar een meerderheid wil in elk geval niet zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekken. Woensdagavond stemden 312 afgevaardigden voor een motie die een No Deal verwerpt. 278 afgevaardigden stemden tegen.

De Britse premier Theresa May in het Lagerhuis woensdag. Beeld AFP
De Britse premier Theresa May in het Lagerhuis woensdag.Beeld AFP

Muggendodend medicijn is mogelijk nieuw wapen tegen malaria
Het bloed van mensen giftig maken voor muggen: met die methode hebben Amerikaanse wetenschappers succes geboekt in de strijd tegen malaria, blijkt uit nieuw onderzoek.

Eerlijk Pensioenlabel: meeste pensioenfondsen scoren vette onvoldoende voor duurzaamheid
Het beleid van de tien grootste pensioenfondsen op het gebied van mensenrechten, klimaat en milieu, wapens en dierenrechten, schiet hopeloos tekort. Dat blijkt uit de eerste aflevering van het Eerlijke Pensioenlabel. Op de rapporten van de tien pensioenfondsen staan bij elkaar opgeteld 7 voldoendes en 143 onvoldoendes. Veruit het meest gescoorde cijfer was de 1: 79 keer.

Gepensioneerde bekijkt rekeningen. Beeld ANP
Gepensioneerde bekijkt rekeningen.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Scholieren voeren onder schooltijd actie voor het klimaat. Ze lopen in Amsterdam van de Dam naar het Museumplein. In Paramaribo staan twee oud-ministers voor de kantonrechter in verband met de 8-decembermoorden in 1982. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten bespreken de situatie in Syrië.

Aanraders van de redactie

De klimaatjongere is een bont type, zo weten ze nu in Straatsburg
Ze zijn met trein, boot en bus uit onder meer Ierland, Oekraïne, Nederland en Italië gekomen, de circa zestig klimaatjongeren die deze week het Europees Parlement in Straatsburg een beetje hebben ‘bezet’. In korte tijd zijn het door de wol geverfde activisten geworden. Wat wil je ook als je wordt vergeleken met Goebbels.

Jonge klimaatactivisten nemen de dag door in een hiphopbar in het centrum van Straatsburg. Beeld Pauline Marie Niks
Jonge klimaatactivisten nemen de dag door in een hiphopbar in het centrum van Straatsburg.Beeld Pauline Marie Niks

Wat de milieuridders Klaver en Jetten niet voor elkaar kregen, lukte PBL en CPB met gemak
Gisteren verschenen de doorrekeningen van het concept-klimaatakkoord, en die wisten te vertellen dat de doelstellingen van klimaat met de maatregelen uit het akkoord niet gehaald gaan worden. Toch is Bert Wagendorp optimistisch: ‘Je hoort mensen elkaar vaak napraten dat ‘rechts’ momenteel het debat bepaalt in Nederland, maar in het klimaatdiscours merk je daar weinig van – Ruttes woorden tijdens de persconferentie hadden zomaar uit de mond van Jesse Klaver kunnen komen.’

Zo effectief zijn de voorgestelde klimaatplannen: van verplichte warmtepomp tot lokkertjes voor elektrische rijders
Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft zijn oordeel uitgesproken. Welke klimaatmaatregelen uit het concept-Klimaatakkoord zijn het effectiefst? En welke kan het kabinet maar beter meteen bij het grof vuil zetten? Een overzicht per tafel.

Gesprek Femke Halsema met klein groepje ouders op het Cornelius Haga Lyceum ‘goede eerste opening’
De opkomst is bedroevend laag bij de tweede poging van burgemeester Halsema om het gesprek aan te gaan met ouders van het Cornelius Haga Lyceum. Zij en onderwijswethouder Marjolein Moorman hebben uiteindelijk toch een ‘goed gesprek’ met de overgebleven ouders, verzekeren ze.

Regisseur Claire Denis: ‘Angst voor taboes is een zwakte, alsof je niet in staat bent een compleet mens te zijn’
Met High Life regisseerde de Franse filmmaker Claire Denis haar eerste Engelstalige film: een sciencefictionfilm over een ruimteschip met ex-gedetineerden, gevangen in de ruimte. Een niet-steriele sciencefiction bovendien: bloed, zaad, zweet en stront krijgen ruim baan.

Juliette Binoche in High Life. Beeld
Juliette Binoche in High Life.

De grote gratis Baudetshow, gewoon op een stormachtige maandagavond in Arnhem
Baudets opkomst is die van een kikker die uit een hete pan op het koele gras springt: grote zijwaartse bewegingen vanuit de coulissen, de armen gespreid in de lucht, een brede glimlach rond de lippen. De zaal is meteen klaarwakker. Het gaat beginnen: de grote gratis Baudetshow. ‘Voelen jullie het ook? Voelen jullie het? Ja hè!’ Verslaggever Ariejan Korteweg was erbij.

Meer over