NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Ambtenaren speuren naar ‘schijnouders’ die baby’s erkennen voor verblijfspapieren | Rutger Bregman: ‘Soms dreigt het een grote egoshow te worden’

Terwijl u sliep

Ambtenaren speuren naar ‘schijnouders’ die baby’s erkennen voor verblijfspapieren
Beroepsvereniging NVVB waarschuwt gemeenteambtenaren alert te zijn op schijnerkenningen. Dat is het erkennen van een kind – al dan niet tegen betaling – met het doel een verblijfsvergunning te krijgen voor een van de ouders.

Slaat in Nederland het denken over drugs(gebruikers) om?
Het rapport over Amsterdam als vrijstaat voor criminaliteit en drugs is als een bom ingeslagen. Slaat in Nederland het denken over drugs om? Luid klinkt de roep om op te treden tegen de business én de gebruiker.

Amerikaanse luchtvaartautoriteit: meer tijd nodig voor beoordeling Boeing 737 MAX
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft meer tijd nodig om de beoordeling van de Boeing 737 MAX af te ronden. De bevindingen en aanbevelingen worden de ‘komende weken’ verwacht, aldus de FAA.

Polanski-première zonder de omstreden cineast Polanski
De cineast Roman Polanski ligt onder vuur in Venetië. De juryvoorzitter weigert voor hem te applaudisseren. Intussen juicht de Italiaanse pers zijn nieuwe film toe – en blijft de Amerikaanse justitie naar hem op zoek.

Vandaag in het nieuws

Vanaf vandaag is het nieuwe Naturalis geopend voor publiek (onze wetenschapsredacteur pinkte er van ontroering een traantje weg). In Heerenveen zijn kwalificatiewedstrijden voor het WK turnen, Céline van Gerner neemt daar officieel afscheid als turnster. En in Boston vindt de veelbesproken Straight Pride plaats.

Céline van Gerner voert haar Cats-oefening uit. Beeld ANP
Céline van Gerner voert haar Cats-oefening uit.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Rutger Bregman: ‘Soms dreigt het een grote egoshow te worden’
Historicus, schrijver en journalist Rutger Bregman is ‘een beetje mensenschuw’, maar zeker niet op zijn mondje gevallen. Hij ging al twee keer wereldwijd viral omdat hij durft te provoceren. De boodschap van zijn nieuwste boek is dan weer opvallend zachtaardig: de mens is in principe goed.

Rutger Bregman. Beeld Ernst Coppejans
Rutger Bregman.Beeld Ernst Coppejans

Wie is zaaddonor K34?
Maria en haar moeder stappen naar de rechter omdat haar donorvader anoniem wil blijven. En meer kinderen zullen volgen, is de verwachting. ‘Het zijn tikkende tijdbommetjes.’

Wat spoken ze toch uit op die schermen? Hoe sociale media en smartphones de opvoeding hebben veranderd
Hoe hebben sociale media en smartphones de opvoeding veranderd? Of: hoe ga je als ouder om met eeuwig appende pubers? In opdracht van de Volkskrant voerde onderzoeksbureau I&O Research een enquête uit. Die leverde deze vijf inzichten op.

null Beeld Manon van der Zwaal
Beeld Manon van der Zwaal

Wacht niet op anderen, stop zelf met het eten van vlees
De boer wijst naar de supermarkt, de supermarkt naar de consument, de consument naar de politiek en zo doet niemand iets om de consumptie van vlees terug te dringen. Want gedrag is aanstekelijk. Maar juist dat betekent, stelt Roos Vonk, dat wie wél in actie komt echt iets kan veranderen.

De man die levens redde op de Golden Gate Bridge: ‘Er is geen toverformule’
De Golden Gate Bridge in San Francisco trekt schrikbarend veel suïcidanten. Ex-agent Kevin Briggs probeerde deze mensen af te houden van de sprong.

Ook Ottolenghi’s nieuwe zaak in Londen is onweerstaanbaar (9-)
Bestrijd brexitmoeheid: bij Yotam Ottolenghi’s nieuwe zaak Rovi in Londen wacht u levendige, naar buiten gerichte diversiteit met zorgvuldig zuur- en vuurgebruik.

Meer over