ochtendnieuwsbrief16-08-20

Volkskrant Ochtend: Als Sigrid Kaag een buitenstaander is, dan komt haar tegenstander uit een andere dimensie | Trumps jongere broer Robert overleden

Redactie
Kandidaten Sigrid Kaag en Ton Visser via livestream tijdens de presentatieavond van de lijsttrekkerskandidaten voor D66.  Beeld ANP
Kandidaten Sigrid Kaag en Ton Visser via livestream tijdens de presentatieavond van de lijsttrekkerskandidaten voor D66.Beeld ANP

Nieuws

Als Sigrid Kaag een buitenstaander is, dan komt haar tegenstander uit een andere dimensie
Ton Visser is een grillige, vrolijke tegenstander in de strijd om het lijsttrekkerschap van D66. Dat bleek al tijdens een eerste (online) kennismakingssessie met de kandidaat-lijsttrekkers van de partij vanuit een theater in Breda.

Donald Trumps jongere broer Robert (71) overleden in New Yorks ziekenhuis
De jongere broer van Donald Trump is zaterdag overleden. Dat heeft de Amerikaanse president in een verklaring meegedeeld. De 71-jarige Robert Trump overleed een dag nadat de president hem een bezoek bracht in het ziekenhuis in New York.

Live: Australische staat Victoria verlengt noodtoestand met vier weken | Sint-Maarten sluit bars en discotheken
Het coronavirus is nog niet uitgeraasd in Nederland. Ook veel andere landen hebben te maken met veel nieuwe besmettingen. Volg het laatste nieuws over de pandemie in dit liveblog.

null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

Haha, nazigrap, n-woord, lachemoji – hoe de appgesprekken van politieke jongeren steeds extremer worden
In de onder-onssfeer van appgroepen bieden leden van jongerenpartijen tegen elkaar op met extreme berichten. Die lekken nogal eens uit – met vergaande consequenties.

Jongeren gooien stenen en vuurwerk naar politie: opnieuw noodbevel van kracht in Utrecht
In de Utrechtse wijk Overvecht is in de nacht van zaterdag op zondag een noodbevel van kracht wegens onrust. Een nacht eerder was het onrustig in de wijk Kanaleneiland.

Vrouwen en kinderen in een interneringskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo
Vrouwen en kinderen in een interneringskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

Aanraders

Column: Rellen in de Schilderswijk: nergens is de ander zo aanwijsbaar als in Den Haag
Jean-Pierre Geelen woont dicht op het slagveld dat Den Haag heet, maar toch blijft het voor hem onduidelijk waarom juist daar de vlam zo vaak in de pan slaat. ‘Zit je als oorlogsverslaggever midden in de rellen, valt er niets van te maken. Ook dat hoort bij het raadsel van Den Haag.’

‘Seks is de kern van ons werk, en toch zijn we de eersten om te zeggen dat we er een veel te groot onderwerp van maken’
De Volkskrant laat deze zomer ouders en kinderen aan het woord over vrijheid en beperking, afstand en nabijheid. Deze week: hoogleraar seksuologie Ellen Laan en haar dochter Leah Waterman, student sociologie.

Ik deed pfas de deur uit na het zien van Dark Waters. Zou u dat ook moeten doen?
Wetenschapsredacteur George van Hal besloot zijn pannen met chemische anti-aanbaklaag de deur uit te doen na het zien van een alarmerende speelfilm. Maar hoe schadelijk is dat gewraakte spul – ‘pfas’ – nu eigenlijk?

In Pakistan is meer mogelijk dan je denkt
Wie in Pakistan de grenzen opzoekt, loopt gevaar, weet journalist Haroon Ali. Na bijna twintig jaar gaat hij terug naar zijn vergeten vaderland. Bekijk hier de eerste aflevering van de documentaire die hij daar maakte.

Column: Woede over de klimaatcrisis hoeft niet machteloos te zijn
Voel je je machteloos omdat er zo weinig gebeurd aan de klimaatcrisis? Emy Koopman heeft de oplossing: bedrijven en politici de rug toekeren die ons willen laten stikken, zoals dat ook al gebeurt bij sigarettenfabrikanten.

Meer over