Volkskrant Ochtend: alles wat u vandaag moet weten op een rijtje

Goedemorgen. Met zijn kritiek op 'de nep-rechtbank' en 'PVV-hatende' rechters heeft Geert Wilders tijdens het 'minder-minderproces' het rechtssysteem niet serieus ondermijnd. Dat stelt Frits Bakker - voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak in een interview. Verder in de Volkskrant Ochtend: in Syrië is het staakt-het-vuren volgens verschillende partijen alweer geschonden, en de oudste coffeeshop in Amsterdam verdwijnt: 'Van der Laan heb geen ballen'.

Wilders in de rechtbank Beeld anp
Wilders in de rechtbankBeeld anp

Terwijl u sliep

'Wilders maakte gebruik van ruimte die wet biedt'
Met zijn kritiek op 'de nep-rechtbank' en 'PVV-hatende' rechters heeft Geert Wilders tijdens het 'minder-minderproces' slechts gebruik gemaakt van de ruimte die de wet hem biedt. Van een serieuze ondermijning van het rechtssysteem is geen sprake. Dat stelt Frits Bakker - voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak in een interview met de Volkskrant.

Militaire voedseldistributie Venezuela bron van corruptie
Voedsel en medicijnen in Venezuela zijn schaars. Militairen moeten de distributie overzien, maar verergeren juist de crisis.

'Wapenstilstand Syrië binnen twee uur geschonden'
Minder dan twee uur na het ingaan van het staakt-het-vuren is er weer gevochten in Syrië. Dat melden waarnemers en een rebellenleider. Vlak voor de wapenstilstand inging, kwamen er bij luchtaanvallen in de buurt van de hoofdstad Damascus minstens 22 mensen om, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

'Rusland sluit Engelstalige school als reactie op Amerikaanse sancties'
De Russische regering heeft opdracht gegeven een Engels-Amerikaanse school in Moskou te sluiten. Volgens nieuwszender CNN is dat een reactie op het Amerikaanse besluit om Rusland te straffen voor hacks.

De Venezolaanse Nationale Garde treedt op tegen demonstrerende burgers in de hoofdstad van Venezuela, Caracas Beeld afp
De Venezolaanse Nationale Garde treedt op tegen demonstrerende burgers in de hoofdstad van Venezuela, CaracasBeeld afp

Vandaag in het nieuws

Indiërs hebben nog één dag om hun bankbiljetten van 500 en 1000 roepie in te ruilen: na vandaag zijn deze biljetten, die zijn afgeschaft om corruptie en valsemunterij te bestrijden, waardeloos. Er worden lange rijen bij de banken verwacht. Rond lunchtijd is de begrafenis van de Poolse chauffeur die gedood werd bij de aanslag in Berlijn. En even later wordt er in de Democratische Republiek Congo verder onderhandeld over het vertrek van president Joseph Kabila. Vlak voor kerst werden tientallen betogers gedood die eisten dat Kabila zou aftreden: zijn termijn is verstreken.

Aanraders van de redactie

'Ons rechtssysteem biedt veel ruimte aan meneer Wilders'
Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, liet de kritiek op de rechterlijke macht van Geert Wilders onbeantwoord - een veroordeelde foetert wel vaker op de rechtsgang. Maar: 'Politieke overtuiging speelt bij ons per definitie geen rol.' (+)

Oudste coffeeshop Amsterdam de dupe van wisselgeld Van der Laan
Het kastje met de plastic bakjes waarin Johnny Petram de toppen van zijn 'blue berry' of de blokjes Super Polm bewaart, ziet er rommelig uit. Maar schijn bedriegt. Elke gram in de voorraad van coffeeshop Mellow Yellow wordt digitaal bijgehouden. Overal zijn bonnen van, zodat de Belastingdienst precies kan zien hoeveel de omzet is. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Beeld Aurélie Geurts
Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraakBeeld Aurélie Geurts

Mensen 'beginnen te kletsen' als je niet meedoet
'Laat die lap toch eens thuis', moppert haar man, maar Ita wimpelt hem af. 'Bemoei je er niet mee.' Hij haalt zijn schouders op en keert terug naar zijn ijsthee. Ze hebben het spelletje al vaak gespeeld, en hij weet dat hij het niet kan winnen. Ita houdt haar hoofddoek om. (+)

Gala moet stoffig imago wegpoetsen: turnen is stoer en magisch
Niet eerder was turnen zo succesvol en zo populair als afgelopen jaar.
Nu is het tijd voor een volgende stap, vinden ze bij de gymnastiekbond KNGU. De populariteit moet worden vermarkt, onder meer door de sport van zijn brave, stoffige imago te ontdoen. 'Turners hebben tegenwoordig ook tatoeages op hun armen, het zijn lefgozers', benadrukt Michiel Maas, manager communicatie en marketing. (+)

null Beeld
Beeld

Dit is hét audiovisuele talent van 2017
FunX-DJ en Klokhuis-presentatrice Eva Cleven.

Wanneer ironie waarheid wordt is er voor Ironie geen plek meer
Mistroostig kauwde Ironie op een afribol. Ze was afgepeigerd. Makkelijk was haar leven nooit geweest, maar zo zwaar als in 2016 had ze het niet eerder gehad. (+)

Meer over