NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Aantal asielkinderen dat verdwijnt uit opvang groeit: ‘Angst voor uitzetting is groot’ | De vraag is niet of May verliest, maar hoe dramatisch

Theresa May in Stoke-on-Trent. Beeld Getty Images
Theresa May in Stoke-on-Trent.Beeld Getty Images

Terwijl u sliep

Meer asielkinderen verdwijnen uit de opvang om uitzetting te voorkomen
In een poging uitzetting naar het land van herkomst te voorkomen zijn vorig jaar 360 asielzoekers, onder wie 210 minderjarigen, uit de opvanglocaties voor gezinnen verdwenen. Dat is een toename van 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

MS-patiënten willen hun ‘wonderpil’ niet kwijt: ‘Waarom mag ik niet lopen, minister Bruins?’
Een medicijn waardoor sommige MS-patiënten beter kunnen lopen, zit niet meer in de basisverzekering. Dinsdag bieden zij een petitie met 42.000 handtekeningen aan bij de Tweede Kamer.

Reddingsmaatschappij rukt recordaantal keer uit door hete zomer
De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) is in 2018 een recordaantal keren uitgerukt. Dat meldt de organisatie online.

Sandra Ickenroth heeft een medicijn tegen MS dat niet meer wordt vergoed, terwijl ze er goed door kan lopen. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Sandra Ickenroth heeft een medicijn tegen MS dat niet meer wordt vergoed, terwijl ze er goed door kan lopen.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Verloren gewaande schets van Rubens ontdekt
Nu was het eens géén vals alarm. Via een Vlaamse particulier is een schets van Peter Paul Rubens boven komen drijven bij een Haagse kunsthandel. Het gaat om De seculiere hiërarchie in aanbidding en is door experts al erkend als authentiek stuk.

Rubens’ werk in de huidige staat. Beeld
Rubens’ werk in de huidige staat.

Vandaag in het nieuws

Het belooft een doldwaze dinsdag te worden in Londen: het Britse parlement stemt vanavond over het Brexit-akkoord met de EU. Wout Poels maakt zijn debuut in de Tour Down Under als kopman van Team Sky. In Parijs wordt Eric Drouet, een van de leiders van de Gele Hesjes in Frankrijk, voorgeleid aan de rechter en het Internationaal Strafhof beslist over de vrijlating van ex-president van Ivoorkust Laurent Gbagbo.

Aanraders van de redactie

De vraag is niet of May verliest, maar hoe dramatisch
Het belooft een doldwaze dinsdag te worden in Londen: het Britse parlement stemt dinsdagavond over het Brexit-akkoord met de EU. Met een laatste offensief probeerde premier May maandag nog stemmen te winnen, maar de kans dat ze verliest is nog steeds groot. En wat dan?

Marina vluchtte met haar dochter uit de asielopvang. Want terug naar Armenië gaat ze ‘nooit’
Een toenemend aantal uitgeprocedeerden ontvlucht de opvang om uitzetting te voorkomen. Zoals Marina, die met haar dochter (12) op een schuiladres in Utrecht verblijft. Als Armeniërs maken ze vrijwel geen kans op een verblijfsvergunning.

De Armeense Marina en Sofi verblijven op een schuiladres in Utrecht. Ze willen onherkenbaar blijven. Beeld Guus Dubbelman
De Armeense Marina en Sofi verblijven op een schuiladres in Utrecht. Ze willen onherkenbaar blijven.Beeld Guus Dubbelman

Het beste van de Voedselzaak in een e-book
Eten we in 2050 kweekvlees of krekels? Wat zijn de spannende initiatieven op het gebied van voedsel? En hoe draag je zelf bij aan een betere wereld? Het zijn onderwerpen die aan bod komen in het gratis te downloaden e-book Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? Lees hier alvast de inleiding van hoofdredacteur Philippe Remarque of download het gehele e-book.

Hoe het water van deze rivier in Indonesië verdween onder een dikke korst van vuilnis
Indonesië is na China de grootste plasticvervuiler van de zee. Foto’s van een halve kilometer plastic koek in een klein riviertje hebben de autoriteiten zowaar aangezet tot actie. Maar na vijf dagen scheppen is er nog geen water te zien.

De Kali Pisang Batu is vastgelopen op de brug bij Desa Pahlawan Setia. Jutters zoeken naar iets bruikbaars op de vuilnisberg waar het afval uit de rivier wordt gestort. Beeld Fery Pradolo
De Kali Pisang Batu is vastgelopen op de brug bij Desa Pahlawan Setia. Jutters zoeken naar iets bruikbaars op de vuilnisberg waar het afval uit de rivier wordt gestort.Beeld Fery Pradolo

Hoe rapper Boef weer het middelpunt werd van een schandaal
In tegenstelling tot rapper Boef zelf was Nadia Ezzeroili wél aanwezig bij het kort geding dat hij aanspande tegen theatermaker Salaheddine. Reden: een omstreden filmpje van dansende jonge meiden dat de rapper op Snapchat plaatste, waarvan de audio in een aflevering van Salaheddine’s conservatief-islamitische fictieserie belandde.

‘Er werden honderdduizenden handtekeningen verzameld voor de vrijlating van oorlogsmisdadigers’
Oud-nazi’s en sociaal-democraten met verzetsverleden verenigden zich om oorlogsmisdadigers in Nederland vrij te krijgen, concludeert journalist en historicus Felix Bohr.

Meer over