nieuws

Volkskrant-journalist weer op vrije voeten na arrestatie bij klimaatprotest, nog wel verdachte

Volkskrant-journalist Mac van Dinther is maandag in Den Haag enkele uren door de politie vastgehouden op verdenking van ‘belemmering en belediging van agenten’. Hij was ter plaatse om verslag te doen van het klimaatprotest van Extinction Rebellion, dat door de politie werd afgebroken.

Activisten van Extinction Rebellion nabij Den Haag Centraal. Beeld Joris van Gennip
Activisten van Extinction Rebellion nabij Den Haag Centraal.Beeld Joris van Gennip

Van Dinther heeft van 15 tot 19 uur vastgezeten. Hij wordt nog wel verdacht van het beledigen van een politieagent. Hij vertelt telefonisch dat hij rond drie uur ‘s middags een afzetlint passeerde om een arrestatie van een vastgeketende demonstrant te aanschouwen. Tweemaal werd hem gevraagd zich te identificeren en tweemaal mocht hij doorlopen, met een politieperskaart om zijn nek.

Toen Van Dinther op korte afstand van de demonstrant was, wilde een derde agent niet geloven dat hij journalist was, ondanks de perskaart. Toen die hem maande aan de kant te gaan, mompelde Van Dinther ‘doe niet zo kinderachtig’, vertelt hij. Hierop werd hij door de agent met geweld tegen een politiebusje aangeduwd en gearresteerd. ‘Ik was behoorlijk verbouwereerd.’

Op het bureau mocht hij één telefoontje plegen, naar zijn chef van de binnenlandredactie Eelco Meuleman. De Volkskrant heeft er maandag meermaals bij de politie op aangedrongen Van Dinther vrij te laten en nam een advocaat in de arm. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten zegt de politie om opheldering te vragen.

‘We maken ons grote zorgen over de hardheid waarmee de politie tegen onze journalist heeft opgetreden’, zegt hoofdredacteur Pieter Klok. ‘Een journalist is vier uur lang van zijn vrijheid beroofd en kon zijn werk niet doen. Dat is buitengewoon ernstig. Het kabinet heeft meermaals gezegd dat het zich zorgen maakt om de veiligheid van journalisten. Dat is niet geloofwaardig als de politie journalisten tegelijkertijd zo makkelijk oppakt. We rekenen erop dat de aanklacht zo snel mogelijk wordt ingetrokken.’

Na zijn aanhouding werd Van Dinther op een Haags politiebureau in een soort omgebouwde touringcar vastgehouden. ‘Ik zat daar in een klein hokje, zonder een raam of ventilatie. Ik kreeg nauwelijks lucht. Mijn schoenen, riem, telefoon en bril moest ik inleveren.’

Van Dinther liet aan de politie meermaals weten geen demonstrant maar journalist te zijn. Toch werd hij vastgehouden, vanwege de verdenking een agent te hebben beledigd. Van Dinther zegt de politie te willen aanklagen.

Een woordvoerder van de politie laat maandagavond weten niks te kunnen zeggen over de specifieke belediging die Van Dinther zou hebben geuit. Ook op de gang van zaken rond zijn arrestatie wil de zegsman niet ingaan.

Geblokkeerde kruispunten

Maandagmiddag protesteerde de klimaat-actiegroep Extinction Rebellion op meerdere plekken in Den Haag. Honderden demonstranten waren aanwezig en blokkeerden verschillende kruispunten, onder meer bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg. Ze zaten op de weg met spandoeken als ‘deze weg loopt dood’ en ‘uitstel is geen optie’. Enkele demonstranten hadden zich vastgeketend aan een gehuurde vrachtwagen die op een kruispunt geparkeerd stond.

De activisten vinden dat de Nederlandse overheid hun burgers te weinig beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering, zeiden de initiatiefnemers vorige week in de Volkskrant. Omdat de blokkades al waren aangekondigd, was er een groot aantal agenten op de been. De politie onderbrak de demonstratie maandagmiddag omdat de blokkades het verkeer hinderden en de verkeersveiligheid in gevaar zouden brengen. Tot in de avonduren werden demonstranten verwijderd en gearresteerd. In totaal zijn 60 mensen gearresteerd.

Meer over