Volkskrant AvondDonderdag 11 februari

Volkskrant Avond: Zorgen over ‘Fort Brittannië’: 10 jaar cel voor reiziger die liegt over land van herkomst • KNSB waarschuwt voor schaatsen op open water: ‘Onervaren schaatsers zijn als blinde koeien’

Een aankomstterminal op Gatwick Airport. Beeld Getty Images
Een aankomstterminal op Gatwick Airport.Beeld Getty Images

Nieuws

Met ontsteltenis is in Groot-Brittannië gereageerd op het voornemen om mensen uit risicolanden na aankomst op Britse bodem tien dagen vast te zetten in hotelkamers. Wie de waarheid verzwijgt op aankomstformulieren wacht bovendien een gevangenisstraf van 10 jaar.

De verwachting is dat Nederland komend weekeinde massaal richting het ijs trekt. Niet zonder enig risico, volgens de schaatsbond. Rieks Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs bij de KNSB, is duidelijk in zijn waarschuwing: mijd het ijs op open water.

De Franse regering wil elke seksuele penetratie door een meerderjarige van iemand jonger dan 15 jaar als verkrachting bestraffen, ook als het slachtoffer met seks heeft ingestemd.

Ron Vlaar is voor altijd de man die de beste voetballer van de laatste decennia de doorgang belette in de halve finale op het WK 2014, het laatste toptoernooi van Oranje. Vandaag maakte hij bekend per direct te stoppen met voetballen.

Niet alleen Republikeinse senatoren maar ook oud-president Trump is verbijsterd over het zwakke, rammelende optreden van zijn advocaten op de eerste dag van het impeachmentproces. Trump zou woedend zijn geweest toen hij op televisie het proces volgde.

Deze week is een half jaar verstreken sinds de presidentsverkiezingen en het begin van de grootste protesten uit de geschiedenis van Belarus Beeld Hollandse Hoogte / Buitenlandse bureaus
Deze week is een half jaar verstreken sinds de presidentsverkiezingen en het begin van de grootste protesten uit de geschiedenis van BelarusBeeld Hollandse Hoogte / Buitenlandse bureaus

Aanraders

Als de Belarussische advocaat Siarhej Zikratski zijn cliënten spreekt, dan begint hij zelden over hun aanstaande rechtszaken. ‘Ik vraag eerst of ze in levensgevaar verkeren en of ze geslagen zijn in de gevangenis. Vaak hebben ze dagenlang in het donker gezeten.’

Eindelijk mag de middenstand de deuren op een kiertje openen, om vooraf bestelde pakjes te overhandigen. Voor de omzet maakt het amper uit. Maar het is een verademing dat klant en winkelier weer even rustig kunnen praten.

Elke dag een paar centimeter ijs erbij. Op welke schaatsen glijden we de nieuwe ijstijd in? De snelste weg naar de beste glijschoen.

Wie iets wil doen aan de verkrachtingen van Oeigoerse vrouwen, heeft wel degelijk een keuze. Laten we bedrijven aanspreken op misstanden in de keten, betoogt Irina van der Sluijs.

Een nieuwe biografie laat de twijfelaar zien achter de zelfverzekerde, grappige, charmante, sexy Cary Grant.

Sylvia Witteman: ‘Ik gleed uit over een lachgaspatroon, de bananenschil van de jaren twintig.’

Meer over