NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Zo wist de MIVD een Russische hackpoging te verijdelen | Hoe moeilijk is dat, zo’n hack-operatie?

Goedenavond. De verijdelde Russische hackpoging op de OPCW in Den Haag levert Moskou zware politieke schade op. Maar hoe wist de MIVD die poging eigenlijk te stoppen? Lees onze reconstructie. En wat waren de Russen precies van plan? We beantwoorden hier de zes prangendste vragen.

Russische president Vladimir Poetin dacht dat de situatie wel over zou waaien.  Beeld Getty Images
Russische president Vladimir Poetin dacht dat de situatie wel over zou waaien.Beeld Getty Images

Vandaag in het nieuws

Mislukte GROe-operatie tegen OPCW in Den Haag levert Moskou zware politieke schade op
‘Het waait wel over, denk ik. Hoe eerder, hoe beter’. Die hoop sprak de Russische president Poetin woensdag uit, toen hem gevraagd werd naar de politieke gevolgen van de Skripal-zaak. Maar na de spectaculaire onthulling van de Nederlandse en Britse autoriteiten over de mislukte computerinbraak van de Russische militaire inlichtingendienst GROe bij de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, is de kans daarop erg klein geworden.

Dit weten we over de verijdelde hackaanval op de OPCW in Den Haag
De Russische militaire inlichtingendienst GROe heeft in april geprobeerd om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken. Dit is wat er bekend is over die hackpoging, de daders en de nasleep.

Gevecht om benoeming Kavanaugh nadert ontknoping: senatoren lezen FBI-rapport
Het gevecht om de benoeming van Brett Kavanaugh tot Amerikaans opperrechter nadert zijn ontknoping. De honderd senatoren beginnen vandaag met het lezen van het nieuwe FBI-onderzoek naar de seksbeschuldigingen tegen Kavanaugh. Tot woede van de Democraten willen de Republikeinen al heel snel, vrijdag, de weg vrijmaken voor een stemming.

#Metoo in het voetbal? Ja, het is van alle tijden
#Metoo is met Cristiano Ronaldo doorgedrongen tot het profvoetbal. Ook daar is sprake van een machtsverhouding. De voetballer is de onaantastbare ster, een merk soms – zoals Ronaldo – met een economische miljoenenwaarde.

Video van de dag

De Opruim Challenge: Uitmesten van de kledingkast
Sta je soms voor je kledingkast en denk je: 'ik heb niks om aan te trekken', ‘niks past me’ of 'wat moet ik aan'? Dan wordt het tijd om je kledingkast uit te mesten. Geen zorgen: er is hulp ingeschakeld.

Vanavond op tv

De verijdelde Russische hack, we praten er nog even over door bij de talkshows. Bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) schuiven Pieter Waterdrinker en Rickey Gevers aan, bij Pauw (NPO 1, 23.00 uur) ondere andere Sjoerd Sjoerdsma en Kysia Hekster. Liever een luchtige film kijken? Zap dan om 22.40 uur naar Net 5 voor de aanstekelijk vuige komedie Bridesmaids. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Morgen in de krant

Hoe wist de MIVD een Russische hackpoging te verijdelen? Een reconstructie van aankomst tot arrestatie
Op 10 april 2018 arriveren vier Russen op Schiphol. Van daaruit gaan ze naar het Mariott Hotel in Den Haag, vlak bij de locatie waar ze een klus hebben te klaren. Wat ze niet weten, is dat ze dan al in het vizier zijn van de Nederlandse MIVD.

De Russische hackers komen aan op Schiphol.  Beeld Ministerie van Defensie
De Russische hackers komen aan op Schiphol.Beeld Ministerie van Defensie

Is dat nou moeilijk, zo'n close-access-hack-operatie van de Russen?
Niet eerder kreeg het publiek zo’n gedetailleerde inkijk in een cyberoperatie. Wat was de Russische militaire inlichtingendienst GROe precies van plan en waarom was het nodig om dit vanuit Den Haag te doen? En hoe sterk is het bewijs tegen de Russen?

Bewoners van Palu beschouwen vreselijke natuurramp als ‘straf van God’
De natuur heeft in Palu rampen uit de kast gehaald waarvan de mensen nog nooit hadden gehoord. Aardbevingen kenden ze wel, maar niemand had ooit nog een kokospalm door het landschap zien wandelen. Of een asfaltweg over een huis zien schuiven. ‘Dit is geen ramp. Dit is mistis’, zegt een tsunami-overlevende. Magie, tovenarij, of een spel dat God speelt met de mensen van Palu, ‘want die mensen verdienen straf’, zegt de man.

Mannen wachten af tijdens een zoektocht in een wijk van Palu.  Beeld Getty Images
Mannen wachten af tijdens een zoektocht in een wijk van Palu.Beeld Getty Images

#MeToo hoort ongemakkelijk te zijn
Heeft #MeToo te veel mannen onterecht aan de publieke schandpaal genageld? Asha ten Broeke gunt iedereen een tweede kans maar ‘zolang daders het afleggen van rekenschap voor hun wangedrag zoveel erger blijven vinden dan hun misbruik, zie ik even niet hoe.’

Kan mijn lening niet goedkoper?
De geldvraag van deze week: ‘Ik heb eerder een lening afgesloten tegen een hoge rente. Kan ik ook een goedkopere lening krijgen?’

Ik dacht bij Uniqlo een stijlvolle Japanner te worden
Aaf BrandtCorstius was verheugd: de mythische Japanse keten Uniqlo opende een filiaal in Nederland. ‘Je hebt er het gevoel dat als je die ribfluwelen rok koopt en dat wijdvallende zwart-wit gestreepte shirt, je een stijlvolle Japanner zult worden.’

Meer over