NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Zo verliep de onwaarschijnlijke zoektocht naar de verdachte in zaak-Verstappen | Jane Fonda (80) terug waar ze hoort: in de schijnwerpers

Goedenavond. Na twintig jaar, meerdere keren opnieuw beginnen en grootschalig dna-onderzoek, is er een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998. Een reconstructie van de onwaarschijnlijke zoektocht naar verdachte Jos B.. Verder in deze avondnieuwsbrief: de problemen stapelen zich op voor Trump, maar tot nu toe draait het niet om de kwestie waarmee het allemaal begon: de verdenking dat zijn campagneteam onder één hoedje speelt met de Russen. En zestig jaar na haar debuut is Jane Fonda ( 80 ) met de romcom Book Club weer waar ze hoort: in het middelpunt van de belangstelling.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Vandaag belangrijk

De onwaarschijnlijke zoektocht naar de verdachte van de moord op Nicky Verstappen
Na twintig jaar, meerdere keren opnieuw beginnen en grootschalig dna-onderzoek, is er een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998. Een reconstructie van de onwaarschijnlijke zoektocht naar verdachte Jos B..

Tweede Kamer breekt met traditie: Algemene Beschouwingen worden verspreid over twee dagen
De Europese agenda van premier Rutte doorbreekt dit jaar een oude parlementaire gewoonte: voor het eerst sinds mensenheugenis komt de Tweede Kamer volgende maand op een vrijdag voltallig bijeen. Op de agenda staat dan het tweede bedrijf van de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat is altijd op donderdag, maar dan is dit jaar een belangrijke Europese top gepland waar Rutte niet wil ontbreken.

‘Heksenjacht’ of gaat Muellers onderzoek wel degelijk over de samenwerking met de Russen?
De problemen stapelen zich op voor president Trump nu zijn vroegere advocaat Michael Cohen een boekje over hem open heeft gedaan en zijn voormalige campagneleider Paul Manafort schuldig is bevonden aan witwassen en belastingontduiking. Maar tot nog toe draait het niet om de kwestie waarmee het allemaal begon: de verdenking dat zijn campagneteam onder één hoedje speelde met de Russen.

Artsen terughoudend met inwilligen lang ongewijzigde en mogelijk verouderde euthanasieverzoeken
Tweederde van de mensen praat na het opstellen van hun wilsverklaring niet meer met hun huisarts over eventuele wijzigingen. Dat kan tot problemen leiden, omdat artsen terughoudend zijn met het inwilligen van verouderde euthanasieverzoeken. Dat blijkt uit onderzoek waarop huisarts Matthijs van Wijmen (39) begin september promoveert aan het VUmc.

Video van de dag

Een veganistische Koreaanse hotpot met kleefrijst, kimchi en krokant zeewier. Mooncake schoof aan bij EunJee die een feestmaal op haar traditionele Koreaanse tafel toverde.

tv-tips

In het Argentijnse drama Invisible volg je de 17-jarige zwangere Ely, die niet weet wat ze met haar zwangerschap aanmoet – een indrukwekkende rol (Netflix). Iets heel anders: Sin City: A Dame to Kill For. Na deel 1 voelt het ietwat gemakzuchtig, maar de pulpachtige wraakverhaaltjes vervelen nooit (RTL 7, 20.30 uur). En in Amsterdam begint de play-off Ajax-Dinamo Kiev (Veronica, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Waar is verdachte Jos B.?
Jos B., die in verband wordt gebracht met de zaak-Nicky Verstappen, is onvindbaar. B. heeft ervaring met overleven in de wildernis en zou in oktober 2017 naar de Vogezen in Frankrijk zijn vertrokken. Sinds februari is er niets meer van hem vernomen.

Veroordeling Manafort betekent einde aan de carrière van een lobbykoning
Beïnvloeden kon Paul Manafort als geen ander, of dat nu voor Amerikaanse presidentskandidaten op partijconventies was of namens pro-Russische politici in Oekraïne. Dinsdag kwam er een einde aan de roemruchte carrière van de lobbykoning: de 69-jarige Manafort, oud-campagneleider van Donald Trump, werd in Virginia veroordeeld voor fraude en belastingontduiking.

Jane Fonda is 80 en terug waar ze hoort – in de schijnwerpers
Zestig jaar na haar debuut is JaneFonda ( 80 ) met de romcom Book Club weer waar ze hoort: in het middelpunt van de belangstelling.

Op deze doordeweekse dag in Almere maakt de 65-plusser er een feestje van
Op ouderenfestival Forever Young zijn de paden breed genoeg voor vijf scootmobielen. ‘We willen laten zien dat je met 65-plussers een geweldig feestje kunt bouwen.’

De topwetenschapper als tiran: ‘Ik run hier geen liefdadigheidsorganisatie’
In de wetenschap regent het opeens schandalen van prominente professoren die hun ondergeschikten zouden terroriseren. Broeit er een nieuwe MeToo-discussie? En waarom zijn de daders eigenlijk zo vaak vrouwen?

Als Nhung Dam de wetenschappelijke artikelen mag geloven, stevenen we met ons zittende bestaan regelrecht af op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs een vroegtijdige dood.
Op yogaretraite in Umbrië begon Dam te fantaseren over dingen die ze nú vanzelfsprekend vind, maar die ons over 50 jaar als belachelijk in de oren zullen klinken.

Aanvulling: B. werd aanvankelijk door de politie en ook door de Volkskrant met zijn volledige achternaam aangeduid, zoals bijvoorbeeld in bovenstaand artikel. De reden daarvoor was dat hij door zijn familie als vermist was opgegeven. Nu B. niet langer vermist is en enkel nog als verdachte geldt, schakelen zowel de politie als de Volkskrant vanaf 27 augustus 2018 terug op de gebruikelijke initialenregel die geldt voor verdachten die nog niet veroordeeld zijn, en schrijven we dus Jos B.

Meer over