Volkskrant AvondZondag 27 oktober

Volkskrant Avond: Zo groeide gedode IS-leider Al-Baghdadi uit tot ’s werelds wreedste terreurleider | Ajax-Feyenoord: feest voor de een, horror voor de ander (4-0)

Het enige publieke optreden van al-Baghdadi, in 2014 in de moskee van Mosul, na de inname van die stad door IS. Beeld EPA
Het enige publieke optreden van al-Baghdadi, in 2014 in de moskee van Mosul, na de inname van die stad door IS.Beeld EPA

Terwijl u sliep

De al vele malen doodverklaarde IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is nu dan toch echt gedood, meldt Trump
Abu Bakr al-Baghdadi, onder wiens leiding Islamitische Staat in 2014 grote delen van Syrië en Irak veroverde, is zaterdag gedood. De Amerikaanse president Trump heeft dat zondag bekendgemaakt. Al-Baghdadi blies zichzelf op nadat hij een doodlopende tunnel in was gerend. Volgens de Amerikanen hebben DNA-tests bevestigd dat hij het is.

Feest voor de een, horror voor de ander
Ajax speelde met Feyenoord als een bal in de flipperkast. Al voor rust was de vernedering compleet met vier goals voor de thuisploeg.

Politie arresteert verdachte in zaak Groningse bioscoopdoden
De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van twee inwoners van het Groningse Slochteren is opgepakt. Bij de arrestatie raakte hij gewond door een politiekogel, zo werd zondag bekendgemaakt door de politie. Wat er precies is voorgevallen, is nog steeds onduidelijk.

In België lukt het wel: Sophie Wilmès wordt eerste vrouwelijke premier
Voor het eerst in de geschiedenis heeft België een vrouwelijke premier. Sophie Wilmès volgt Charles Michel op in zijn demissionaire regering.

Regering-Johnson zoekt alternatieve route naar verkiezingen
De regering van Boris Johnson zoekt naar alternatieve manieren om Groot-Brittannië naar de stembus te krijgen. Naar verwachting zal ze maandag niet de benodigde tweederde meerderheid krijgen bij een Lagerhuisstemming.

Johnson bezoekt een school in het zuiden van het land. Beeld AFP
Johnson bezoekt een school in het zuiden van het land.Beeld AFP

Het celibaat gaat op de helling door nijpend tekort aan priesters in Zuid-Amerika
Duizend jaar lang was het celibaat onaantastbaar, maar zaterdag is dankzij een groep bisschoppen uit Zuid-Amerika een mogelijk revolutionaire verandering teweeggebracht binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Vanavond op tv

Voor wie nog even wakker wil blijven is er de sterke, aangrijpende thriller Dead Calm (SBS 9, 00.05 uur). Een rouwend echtpaar (Nicole Kidman en Sam Neill) krijgt tijdens een zeiltocht op open zee een gevaarlijke drenkeling (Billy Zane) aan boord. Op NPO 1 gaat eerder op de avond een nieuw seizoen van het muziekprogramma Maestro van start, waarin bekende Nederlanders zonder ervaring als dirigent voor een orkest worden gezet (20.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Val van de Berlijnse Muur bracht vrijheid – en instabiliteit
De ineenstorting van de Sovjet-Unie kostte Europa zijn gemeenschappelijke vijand. Het werd koersloos, betoogt historicus Willem Melching.

Aanraders van de redactie

Wa-wa-wa-waanzinnig bij de tijd: veertig jaar Kinderen voor Kinderen
Het begon in 1979 als een actie voor kinderen in de ‘Derde Wereld’. Kinderen voor Kinderen, een koor van BNNVara, zingt op zijn veertigste verjaardag liedjes over vloggen en gezond eten. Een lesje cultuurgeschiedenis.

null Beeld Freek van den Bergh
Beeld Freek van den Bergh

Abu Bakr al-Baghdadi: strateeg, religieus leider, massamoordenaar
Abu Bakr al-Baghdadi maakte bij Al Qaida carrière als strateeg, religieus inspirator en militair bevelhebber. Na de oprichting van Islamitische Staat in Irak en de Levant groeide hij uit tot ’s werelds meedogenlooste en wreedste terreurleider.

De show van Krezip klopt aan alle kanten ★★★★☆
Jacqueline Govaert is na twintig jaar nog steeds een geweldige frontvrouw.

Wrede kampbeul Josef Kotalla kwam pas in de cel tot rust
Richard Hoving schreef een biografie van oorlogsmisdadiger Josef Kotalla, de beul van Amersfoort. ‘Hij is toch wel wat interessanter dan ik aanvankelijk dacht.’

Boyan Slat: ‘Effect van schoonmaak op zeeleven is kleiner dan van scheepvaart’
Zaterdag presenteerde Boyan Slat een nieuwe installatie die plastic in een rivier onderschept en verzamelt. Hij reageert op de kritiek van wetenschappers dat bij het opruimen ook zeedieren worden gevangen. ‘Het komt telkens van hetzelfde groepje.’

Ieder mens heeft weleens zin om een goedlopende miljoenenbusiness te beginnen
Aaf Brandt Corstius zag schrijver Leon de Winter niet direct voor zich als de posterboy voor gezonde friet. Maar nadat ze dit weekend een artikel las waarin werd beschreven hoe hij een bedrijf in gezonde friet heeft opgezet, zag ze het ineens. ‘Misschien is het ook beter om een lichtelijk ongezond ogende, corpulente, rechtse schrijver op leeftijd als boegbeeld voor gezonde friet te nemen.’

Boyan Slat tijdens de presentatie van zijn ‘interceptor’, die plastic in een rivier onderschept. Beeld Raymond Rutting
Boyan Slat tijdens de presentatie van zijn ‘interceptor’, die plastic in een rivier onderschept.Beeld Raymond Rutting
Meer over