Volkskrant AvondZondag 13 september

Volkskrant Avond: Zeker dertig doden en veel desinformatie bij branden Amerikaanse westkust | Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis blijft gestaag stijgen: nu 184

Nieuws

George Coble bij de overblijfselen van zijn door bosbranden verwoeste huis in Oregon.  Beeld AP
George Coble bij de overblijfselen van zijn door bosbranden verwoeste huis in Oregon.Beeld AP

Zeker dertig doden en veel desinformatie bij branden Amerikaanse westkust
Bij de branden in de Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington zijn tot dusver zeker dertig doden gevallen. Tientallen mensen worden nog vermist. Na geruchten op sociale media over brandstichting zetten gewapende mannen op lokale wegen blokkades op, en stuurden onder meer journalisten weg.

Liveblog: Hoogste aantal coronapatiënten in het ziekenhuis sinds begin juli
Vandaag liggen er 184 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 36 op de intensive care. Het is de tiende dag op rij dat het aantal opgenomen coronapatiënten stijgt, en het hoogste aantal sinds 1 juli. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

OM: Geen belangenverstrengeling officier van justitie die besloot Akwasi niet te vervolgen
De officier van justitie die vorige week het besluit ondertekende om rapper Akwasi niet te vervolgen vanwege diens opruiende uitspraken over Zwarte Piet, zat met anti-Zwarte Piet-activist Mitchell Esajas in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Haar onafhankelijkheid is volgens justitie niet in het geding zijn geweest. Maar dat zien de critici van het OM heel anders.

Akwasi tijdens zijn speech op de Dam. Beeld Videostill
Akwasi tijdens zijn speech op de Dam.Beeld Videostill

Russische parachutisten naar buurland Belarus voor legeroefeningen
Rusland stuurt parachutisten naar buurland Belarus. De militairen gaan oefeningen houden met het Belarussische leger.

Terug naar de basis: CDA verklaart de ‘Haagse tekentafels’ failliet
Niet het kabinet, maar boeren en natuurorganisaties moeten samen een oplossing bedenken voor het stikstofprobleem. Voor CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma is het een typisch voorbeeld van de nieuwe maatschappelijke ordening waarmee het CDA op campagne gaat: beleid moet voortaan weer van onderaf worden gemaakt, zonder ‘Haagse tekentafelplannen’.

Aanraders

Niet juichen bij die goal van je zoon? ‘Sport blijft toch emotie’
Op het oog lijkt alles langs de voetbalvelden van RKSV Boxtel weer normaal. Los van die gekalkte witte stippen op de tribune, het juichverbod en de gastvrouwen die ouders wijzen op het afstand houden. Het blijft behelpen met die regels: ‘We kunnen niet alles voorkomen of controleren – ik ben de FBI niet.’

Bij voetbalvereniging RKSV Boxtel wijzen gastvrouwen de supporters langs de lijn erop genoeg afstand te houden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bij voetbalvereniging RKSV Boxtel wijzen gastvrouwen de supporters langs de lijn erop genoeg afstand te houden.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De vraag of kindmodellen als Summer (11) worden uitgebuit, blijft altijd boven tafel hangen
Tv-recensent Emma Curvers keek de docuserie van Videoland over kindmodel Summer de Snoo. ‘En wéér buigen we ons vanaf de bank over de kwestie: uitbuiting of een kans uit miljoenen?’

Leven met een genetische hartafwijking: ‘Er niet over praten maakt de dood alleen maar angstaanjagender’
Zijn familie is belast met een genetische hartafwijking, waardoor twee ooms en een neef op jonge leeftijd zijn overleden. Lucas van der Rhee voelt de dood daardoor altijd op zijn schouder zitten. En dan krijgt hij op zijn 22ste een hartstilstand.

Lucas van der Rhee Beeld Jitske Schols
Lucas van der RheeBeeld Jitske Schols

De Nederlandse roots van wielrenner Wout van Aert: ‘Het is van Aert met een kleine v’
Het Nederlandse dna van Wout van Aert blijkt niet alleen uit de kleine v in zijn achternaam. Zijn Brabantse oom Jos reed twee keer de Tour de France uit. Ook de keus van de huidige Tour-uitblinker voor een Nederlandse ploeg kan erdoor zijn ingegeven, zegt Jos.

Dat Prinsjesdag hoedeloos gaat verlopen is jammer, leert ons de beroemdste hoedenmaker ter wereld, Stephen Jones
Jones werkt al veertig jaar in de eredivisie van de hoedenmode en al bijna 25 jaar voor het huis Dior. Volgens hem, en hij kan het weten, heeft iedereen een hoedenhoofd.

Hoedenmaker Stephen Jones. Beeld Sølve Sundsbø voor Dior
Hoedenmaker Stephen Jones.Beeld Sølve Sundsbø voor Dior

Bij het Tikibad was alles dicht, behalve het Tikibad
Columnist Aaf Brandt Corstius ging naar het Tikibad. ‘Negentig jaar geleden was ik er voor het laatst. Er waren toen twee glijbanen: een groene en een blauwe. Ik vond ze allebei erg eng. Nu was het aantal glijbanen vertienvoudigd en waren ze nog enger.

Meer over