volkskrant avondmaandag 22 juli

Volkskrant Avond: Wordt het alltime hitterecord gebroken? Onze weerman legt uit | Benidorm: vakantiehel én oase van rust

Het strand van Scheveningen in juli vorig jaar. Beeld ANP
Het strand van Scheveningen in juli vorig jaar.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Bellen met weerman Raymond Klaassen: ‘Elke meteoroloog kent het getal 38,6’
Het wordt heet, heel heet. Donderdag kan zelfs een warmterecord dat al bijna 75 jaar staat, worden verbroken. Hoe moeten we deze hitte duiden? We bellen met meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza, het weerbureau dat onder andere de weerberichten voor de Volkskrant schrijft.

Haagse steker Malek F. hoeft niet de gevangenis in, maar krijgt wel tbs
De man die op 5 mei vorig jaar in Den Haag drie mensen levensgevaarlijk verwondde door met een mes op ze in te steken, hoeft niet de gevangenis in. Volgens de rechtbank was Malek F. volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn daad pleegde, van terrorisme was geen sprake. Wel leggen de rechters tbs met dwangverpleging aan hem op.

Malek F. (blauw shirt) tijdens een inhoudelijke zitting in de rechtbank op Schiphol. Beeld ANP
Malek F. (blauw shirt) tijdens een inhoudelijke zitting in de rechtbank op Schiphol.Beeld ANP

Canadese wilde zalm met helikopters bevrijd uit geblokkeerde rivier
In Canada is een grootscheepse reddingsoperatie op touw gezet om de volgende generaties zalm veilig te stellen. Met helikopters worden zalmen over een rotsversperring in de rivier Fraser getild, zodat ze naar hun geboortewateren kunnen zwemmen om zich voort te planten.

Lachband maakt zelfs de flauwste grappen leuk
Wie anderen hoort lachen om een flauwe grap – zelfs als het een lachbandje is – vindt de grap zelf ook sneller leuk. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag verscheen in vakblad Current Biology.

Opinie

Een rijbewijs bij het CBR: tests, wachten en betalen
Voor jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is het halen van hun rijbewijs geen vanzelfsprekendheid. Ook mét een CBR-verklaring krijg je je rijbewijs niet van het Centraal ­Bureau Rijvaardigheids­bewijzen. Een moeder vertelt.

Vanavond op tv

De Nigeriaans-Britse programmamaker Ikenna Azuike (die al 14 jaar in Nederland woont) gaat op ontdekkingsreis door zijn geboorteland in Planeet Nigeria (NPO 2, 21.10 uur). Al negen jaar vaste prik in de zomer: We zijn er bijna, met presentatrice Martine van Os, die meegaat met een groepsreis voor kampeerders (NPO 1, 21.15 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Oud brood geeft Rotterdam energie
Door heel Rotterdam hebben vrijwilligers broodbakken neergezet om oud brood te verzamelen en het om te zetten in groene energie. De gemeente is zo enthousiast dat ze het project heeft overgenomen.

Moeder en kind legen een zak oud brood in een van de broodbakken op het Oleanderplein in Rotterdam. Beeld Katja Poelwijk
Moeder en kind legen een zak oud brood in een van de broodbakken op het Oleanderplein in Rotterdam.Beeld Katja Poelwijk

Superhelden maken Disney weer de grootste culturele supermacht
Avengers: Endgame van Disney is de meest succesvolle bioscoopfilm ooit. De eens zo kwakkelende tekenfilmgrootmacht is 90 jaar na het eerste optreden van Mickey Mouse machtiger dan ooit. De volgende kaskrakers liggen alweer te wachten.

Hoe kan de ebolabestrijding in Congo worden verbeterd?
De strijd tegen ebola in Congo schiet tekort: na bijna een jaar en 1.600 doden is het tijd om de aanpak te ‘resetten’, zeggen de betrokken hulporganisaties zelf. Hoe kan de ebola zo voortwoekeren? Wat helpt dan wél in de strijd tegen het zeer besmettelijke virus? Drie nieuwe inzichten toegelicht.

Een jong meisje wacht in Beni, Noord Kivu, op de dokter die haar vaccinatie voorbereidt. Beeld Sven Torfinn
Een jong meisje wacht in Beni, Noord Kivu, op de dokter die haar vaccinatie voorbereidt.Beeld Sven Torfinn

Kan reus Schiphol een kopje kleiner? Een poging tot duiding in vijf hoofdstukken
Zomerdrukte op Schiphol, met lange rijen voor de incheckbalies. Geen beter bewijs voor het grote belang van de luchthaven voor de economie, toch? Zeker. Maar hoe groot is die bijdrage precies? En valt die wel zo exact uit te rekenen?

Vakantiehel vol ladderzatte Engelsen én oase van rust: Benidorm is het allebei
Ooit liefdevol bezongen als ideaal vakantieoord, nu verguisd als ‘massastoeristenhel’. Het is eenvoudig om Benidorm weg te zetten als dat laatste, maar er bestaat ook nog een parallel universum waarin géén stomdronken Engelsen zijn te bekennen.

Met drieduizend zonuren per jaar is het prima bijbruinen in Benidorm. Beeld Jan Mulders
Met drieduizend zonuren per jaar is het prima bijbruinen in Benidorm.Beeld Jan Mulders

Het Pompelmoespleintje: in Brussel op zoek naar het spoorloos verdwenen koffiezaakje
Columnist Rob van Essen dronk een half jaar geleden koffie bij een klein hipsterzaakje in Brussel. Bij latere bezoeken was het zaakje echter onvindbaar. Ook toen hij als een manische sprinkhaan aan de hand van Google streetview door Brussel sprong. Het was alsof het nooit had bestaan.

Meer over