Volkskrant Avond: Winnie Mandela, van Moeder der Natie tot gevallen heldin | Mee met een 'crime scene cleaner'

Goedenavond. Winnie Mandela is op 81-jarige leeftijd overleden. Lees hier hoe de anti-apartheidsactiviste lange tijd gold als Moeder der Natie - tot het helemaal fout ging. Ook in uw avondnieuwsbrief: Hollandse glorie op het Sint Pietersplein dit paasweekend. En we lopen mee met René Janssen, die het enige Nederlandse schoonmaakbedrijf runt dat aan crime scene cleaning doet.

Redactie
Winnie Mandela op 8 december 2013. Beeld Getty Images
Winnie Mandela op 8 december 2013.Beeld Getty Images

Vandaag belangrijk

Winnie Mandela (1936 - 2018): van Moeder der Natie naar gevallen heldin
Lang was Winnie het geliefde gezicht van de Mandela's, toen Nelson onzichtbaar in de cel zat. Tot het helemaal fout ging. Maandag is ze op 81-jarige leeftijd overleden. Bij het overlijden van Nelson Mandela in 2013 verscheen dit profiel in de Volkskrant.

Jongeren - 'een risicogroep' - betalen 53% meer premie voor een autoverzekering dan twee jaar geleden
Autoverzekeringen worden steeds duurder, vooral voor jongeren. Zij betalen nu gemiddeld 53 procent meer voor de verplichte WA-verzekering dan twee jaar geleden. Dat is fors meer dan de gemiddelde premiestijging voor autobezitters (38 procent). Verzekeraars beschouwen jongeren als risicogroep en dat vertaalt zich - steeds duidelijker - in de premie.

Paaspop 2018: de glazen popbol waarin je bandjes ziet die het dit festivalseizoen gaan maken
Een daverende show van Ronnie Flex in de enorme Apollohal, voor ruim tienduizend vibende festivalgangers, náást optredens van Bløf en de deathmetalband Obituary. Een zoals altijd schitterend aangekleed festivalterrein, waar pop, rock en dance, carnaval en kermis op wonderlijke wijze samengaan. Het driedaagse popfestival Paaspop is een curieus festival, vooral omdat het zo veel uiteenlopende culturen samenbrengt. (+)

Wetenschappers maken papier uit olifantenpoep dat even goed is als 'gewoon' papier
Wetenschappers uit Wenen slaagden erin van olifantenmest papier te maken dat net zo goed is als papier gemaakt van hout.

Video van de dag

De buren-appgroep, de schoonfamilie-appgroep of de 'vanavond drankje doen'-appgroep van drie jaar geleden: iedereen zit wel in een groeps-chat waar je het liefst meteen uitstapt. Wat zijn de grootste ergernissen, en hoe lossen we die op? Dit is de Whatsapp-etiquette.

Vandaag op televisie

Vanavond tippen we u Winter's Bone (Viceland, 20.30 uur), met een grootse rol van Jennifer Lawrence als de 17-jarige Ree. Zij verzorgt haar broertje, zusje en zieke moeder, want haar criminele vader is verdwenen. Maar dan blijkt dat hij de woning van het gezin heeft opgegeven als borgsom, en dus moet Ree haar vader vinden. Wat volgt is een meanderende reis door het hillbillylandschap. En vanwege het overlijden van Winnie Mandela wordt de empathische documentaire Winnie vanavond herhaald (NPO2, 22.15 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Het leven van Winnie Mandela in beeld
Anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela is overleden. Bekijk hier de meest indrukwekkende foto's van de 'Moeder der Natie', die later van haar voetstuk viel.

Al sinds 1985 geurt het Sint-Pietersplein met Pasen naar Nederlandse bloemen
Het dankwoord van de paus klinkt tegenwoordig niet meer in het Nederlands over het Sint-Pietersplein. Maar de waardering van het Vaticaan voor de inmiddels traditionele Hollandse bloemenzee is er niet minder om. (+)

Paus Franciscus gaat voor in de paasmis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Beeld Reuters
Paus Franciscus gaat voor in de paasmis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.Beeld Reuters

Bloedsporen en aangekoekte hersenen: op pad met een 'crime scene cleaner'
René Janssen runt het enige schoonmaakbedrijf in Nederland dat doet aan crime scene cleaning: het reinigen van een plaats waar een misdaad of ongeval heeft plaatsgevonden. De Volkskrant keek een dag mee. (+)

Teun van de Keuken: door gekonkel en gestuntel van onze bewindslieden wordt de pulskorvisserij de nek omgedraaid
Het verbieden van de pulskorvisserij leek zo'n duidelijk verhaal, schrijft Teun van de Keuken: 'Europa, met de Fransen voorop, fout, de Nederlanders onschuldig slachtoffer.' Maar... de rol van Nederland in deze kwestie blijkt toch niet zo fraai. Sterker nog: het is onze eigen schuld dat deze vorm van visserij nu de nek om wordt gedraaid. (+)

'Dankzij mijn ouders hoef ik nooit bang te zijn dat mijn paard verkocht wordt'
Moeder stopte met werken, vader kocht een paardentruck, influsief keuken en douche. Dochter Dapne bracht haar talent in. Deze week junior dressuur Dapne in de nieuwe serie tieners en ouders (+).

Sylvia Witteman: De één was een sluike blondine, de ander een pipse puber met knaagdiergezichtje
Toen Sylvia de supermarkt uitliep stonden er twee meisjes hun fiets op slot te zetten. Dat was een heel gedoe: zoeken naar sleutels, een ketting die door twee wielen gefrommeld moest worden, een stroef slot, gesmoord gevloek. 'Het knaagdiertje keek verbaasd, opende haar mond om iets te zeggen, maar hield het bij een dof knikje.' (+)

Meer over