NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Wijzig Grondwet met referendum, bepleit fractieleider D66 | Kalfjes wel of niet scheiden van moederkoe?

Goedenavond. De Grondwet is te rigide en een sta-in-de-weg voor democratische vernieuwing. Daarom moet een wijziging mogelijk worden na een stemming in de kamers, waarna de bevolking het laatste woord krijgt. Dat bepleit D66-fractieleider in de Eerste Kamer Hans Engels vandaag in een interview met de Volkskrant. Verder in deze nieuwsbrief: de meeste kalfjes in Nederland worden gescheiden van hun moeder, wat bekritiseerd wordt door dierenbeschermers. Maar kalveren die lang bij hun moeder blijven, blijken te verwilderen. En hoe groot is de kans op nog meer Howicks en Lili’s? Vijf vragen over het asielbeleid.

null Beeld
Beeld

Vandaag belangrijk

Fractieleider D66 Hans Engels: ‘Wijzig de Grondwet met een referendum’
De Grondwet is te rigide en een sta-in-de-weg voor democratische vernieuwing. Grondwetswijziging moet mogelijk worden na een stemming in de Tweede- en Eerste Kamer met een gewone meerderheid, waarna de bevolking met een bindend correctief referendum het laatste woord krijgt.

Burgemeester K. ter Laan kondigt in 1917 in Zaandam een nieuwe Grondwet aan. Beeld Hollandse Hoogte.
Burgemeester K. ter Laan kondigt in 1917 in Zaandam een nieuwe Grondwet aan.Beeld Hollandse Hoogte.

Campagne met patiënten moet tiener aan de meningokokkenprik krijgen

Terwijl de vaccinatiegraad in Nederland daalt, roept het RIVM op om nog een extra inenting te halen. Vanaf volgende week krijgen zo’n 130 duizend Nederlandse 14-jarigen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Volgend jaar hoopt het RIVM nog eens 860 duizend jongeren in te enten tegen deze ziekte.

VS waarschuwen Internationaal Strafhof: Doe geen onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Afghanistan
De Verenigde Staten openen de aanval op het Internationaal Strafhof (ICC). In een fel getoonzette toespraak heeft Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton maandag gedreigd met strafmaatregelen tegen de rechters en aanklagers van het in Den Haag gevestigde hof, indien zij een onderzoek openen naar oorlogsmisdrijven in Afghanistan. Zo’n onderzoek kan zich immers ook uitstrekken tot Amerikaanse militairen.

Nederland stopt steun aan Syrische oppositie door gebrekkig toezicht op hulpprojecten
Terwijl in Syrië het Idlib-offensief op het punt staat te beginnen, staakt Nederland de steun aan reddingswerkers van de Witte Helmen. Ook vrijwel alle andere steun aan oppositiegroepen in Syrië blijkt onverwacht stopgezet.

Video van de dag

De tweelingbroers van Tangarine zijn terug met een nieuw album. Ze waren te gast in onze podcast Met Groenteman in de kast om over de lastige totstandkoming daarvan te praten. Na afloop speelden ze deze kleine toegift: Cracks - een nummer van het nieuwe album.

tv-tips

In The Hunter weet jager Martin honderd procent zeker dat de uitgestorven Tasmaanse tijger nog altijd in Tasmanië rondloopt. Een eerder sfeervolle dan echt spannende thriller, met prachtig gefotografeerde soloscènes en een overtuigende Willem Dafoe (Viceland, 20.30 uur). In 2Doc: Man in de knoop praat Frans Bromet met drie weduwen die werden geconfronteerd met de zelfdoding van hun man (NPO 2, 20.55 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

D66-senator: ‘Die Grondwet van ons is zo rigide!’
Om Nederland democratischer te maken, moet de Grondwet worden herzien. Zodat de rechter voortaan de Grondwet kan toetsen en er een bindend referendum kan komen. Dat bepleit D66-senator Hans Engels, die zich zijn leven lang bezighoudt met staatsrecht, bij de opening van het seizoen voor de Eerste Kamer.

Hans Engels: ‘De weg ligt nu open voor wat wij echt willen: een bindend, correctief referendum.’ Beeld Harry Cock
Hans Engels: ‘De weg ligt nu open voor wat wij echt willen: een bindend, correctief referendum.’Beeld Harry Cock

Moeten kalfjes wel of niet bij de moederkoe blijven?
Veruit de meeste kalveren worden in Nederland gescheiden van hun moeder. Uit de hoek van dierenbeschermers komt daar veel kritiek op. Maar kalveren die lang bij hun moeder blijven, blijken te verwilderen.

Kinderpardon geeft asielkinderen onterecht hoop: ‘Er komen nog veel meer Lili’s en Howicks aan’
Na tien jaar procederen hoorden Lili en Howick zaterdag dat zij alsnog in Nederland mogen blijven. Dat kan sneller, vond in 2015 al de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die in dat jaar haar asielbeleid ververste. Verlopen de procedures nu daadwerkelijk sneller? En betekent dit dat er geen nieuwe Lili’s en Howicks meer opduiken? Vijf vragen over het Nederlandse asielbeleid.

Is zo’n vaccin niet vooral voordelig voor de industrie?
Zoek naar informatie over het meningokokkenvaccin, en de kritische beschouwingen van de Stichting Vaccinvrij en de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken duiken op boven in de zoekresultaten. Het nieuwe vaccin zou erdoorheen zijn gerommeld door de industrie, bijwerkingen kunnen geven en nauwelijks werken. In hoeverre kloppen die claims?

Freek en Hella de Jonge leveren al hun privacy in voor de tentoonstelling Het Volle Leven
Voor de tentoonstelling Het Volle Leven, over vijf decennia gezamenlijk kunstenaarschap, geven Hella ( 69 ) en Freek de Jonge ( 74 )zichzelf bloot. Wekenlang leiden zij bezoekers langs hun kunst, hun leven en de portretten die zes fotografen van ze maakten. En niet de minste.

‘Het N-woord’: die term wordt in mijn gezin al heel lang gebruikt
Autisme, allochtonen: ‘Het A-woord’. Brexit, bezuinigingen, bejaarden: ‘Het B-woord’. Corruptie: ‘Het C-woord’. Sylvia Witteman komt steeds vaker van dit soort deels ontletterde eufemismen tegen. Bij haar in huis wordt ‘het N-woord’ gebruikt om de katten koest te houden: ‘noepie-noepies.’

Meer over