Volkskrant avondWoensdag 17 juli

Volkskrant Avond: WHO roept ebola-uitbraak Congo uit tot medische noodsituatie | Vormt de cryptomunt van Facebook een bedreiging?

Een hulpverlener ziet er op toe dat mensen hun handen wassen bij de grens tussen Oeganda en Congo. Beeld AFP
Een hulpverlener ziet er op toe dat mensen hun handen wassen bij de grens tussen Oeganda en Congo.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Ebola-uitbraak in Congo die al een jaar duurt door WHO uitgeroepen tot medische noodsituatie
De al bijna een jaar durende ebola-uitbraak in Congo is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een medische noodsituatie ‘van internationale zorg’. De officiële verklaring van woensdag moet meer aandacht, geld en andere middelen vrij maken tegen de nauwelijks te bedwingen uitbraak, die sinds augustus 2018 aan zeker 1.582 mensen het leven heeft gekost.

Utrecht maakt meer huizen vrij voor daklozen en kwetsbare jongeren – ook in de rijkere wijken
Utrecht gaat jaarlijks 110 woningen extra beschikbaar stellen voor daklozen en kwetsbare jongeren. Die kunnen zo sneller uitstromen uit een opvanginstelling of een voorziening voor beschermd wonen. De extra huisvesting komt vooral in de meer welvarende wijken met minder sociale woningbouw.

El Chapo krijgt levenslang in het land waar hij naar eigen zeggen ‘24 uur per dag wordt gemarteld’
De Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is woensdag tot levenslang veroordeeld door een Amerikaanse rechtbank. El Chapo heeft door de jaren heen vele tonnen drugs de Verenigde Staten binnengesmokkeld.In zijn verweer noemde de drugsbaas de VS een corrupt land dat er alles aan doet om hem naar een gevangenis te sturen waar niemand ooit meer iets van hem hoort.

‘El Chapo’ toen hij op 8 januari 2016 naar een zwaarbeveiligde gevangenis werd gebracht in Mexico-Stad. Beeld EPA
‘El Chapo’ toen hij op 8 januari 2016 naar een zwaarbeveiligde gevangenis werd gebracht in Mexico-Stad.Beeld EPA

Onduidelijk stikstofbeleid leidt tot stilleggen steeds meer bouwprojecten
Doordat Nederland zijn stikstofbeleid niet op orde heeft, staan vele honderden plannen voor bedrijfsuitbreiding, met name in de landbouw, en voor wegen- en woningbouw op losse schroeven of worden bedreigd met ernstige vertraging. In Den Haag is hierover alarm geslagen en overlegt een crisisteam van drie ministers ook tijdens het zomerreces elke week.

Accountant: financiën Haga Lyceum kunnen door de beugel
Met de financiën van het Cornelius Haga Lyceum is niks mis. Dit meldt de onafhankelijke accountant in het jaarverslag van de omstreden school over 2018. Het oordeel staat haaks op recente bevindingen van de Onderwijsinspectie, die spreekt van financieel wanbeheer.

Hoogleraren: rubberkorrels van kunstgras kunnen wel degelijk gezondheidsrisico zijn voor kinderen
Kinderen kunnen bij het sporten op kunstgras met rubberkorrels een hoger gezondheidsrisico lopen dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet voorkomen. Dat betogen vier hoogleraren in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het gezondheidsrisico van rubbergranulaat voor kinderen verwaarloosbaar, maar vier hoogleraren vinden die conclusie voorbarig. Beeld ANP
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het gezondheidsrisico van rubbergranulaat voor kinderen verwaarloosbaar, maar vier hoogleraren vinden die conclusie voorbarig.Beeld ANP

Vanavond op televisie

26 jaar na de wereldpremière is The Right Stuff (Canvas, 21.05 uur) nog altijd een spannende verkenning van de opmars van de Amerikaanse astronauten. Het Mercury-project, het Amerikaanse antwoord op de Sovjet-ruimtevaart, wordt op fraaie wijze geromantiseerd. Lord of War (RTL 7, 21.30 uur) is een even virtuoze als opzichtige aanklacht tegen de wapenindustrie. Meer tips voor een avond voor de televisie zijn hier te lezen.

Filmstill uit The Right Stuff Beeld
Filmstill uit The Right Stuff

Video van de dag

Niemand die zo oprecht kan kijken als Mike Pence
Met een overtuigende pose van oprechtheid kun je het ver schoppen in de politiek, weet Mike Pence als geen ander. Hij kan het met twee ogen, hij kan het met één oog. Wat een natuurtalent, ziet onze fotodetective Hans Aarsman.

Opinie

Mens, durf te niksen
‘Niksen’ op z’n Nederlands schijnt iets begerenswaardig te zijn: zo doe je het

null Beeld

Aanraders van de redactie

Hoe erg is het dat de Europese tegenhanger van gps al een week platligt?
Het Europese Galileo-positiebepalingssysteem – een concurrent voor het Amerikaanse gps – is sinds afgelopen vrijdag uit de lucht door een ‘technisch incident’ met betrekking tot de infrastructuur op de grond’. Moeten gebruikers in Nederland en de rest van Europa zich zorgen maken over de storing?

Het positiebepalingssysteem Galileo bestaat net als gps uit verschillende satellieten die om de aarde draaien. Beeld ESA-P. Carril
Het positiebepalingssysteem Galileo bestaat net als gps uit verschillende satellieten die om de aarde draaien.Beeld ESA-P. Carril

De epiek van The Lion King blijft in de reallifeversie overeind: de film haalt alles uit de grootste spektakelscènes ★★★☆☆
Maar gesproken dialoog tussen dieren die zó echt lijken, dat loopt niet altijd vlotjes. De leeuwinnen komen maar niet tot leven. Toch blijft de nieuwe The Lion King een echte bezienswaardigheid. Helaas dat té echt soms ook weer onecht voelt.

De presentatie van Simba in The Lion King. Beeld
De presentatie van Simba in The Lion King.

Vormt de cryptomunt van Facebook daadwerkelijk een bedreiging?
Van Europa tot de Verenigde Staten reageren politici en centrale bankiers als door een wesp gestoken op de plannen van Facebook voor een eigen munt, de Libra. Wat staat er op het spel dat de gemoederen zo hoog oplopen?

Ursula von der Leyen (rechts) met haar opvolger als Duits minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer. Von der Leyen is de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Beeld Getty Images
Ursula von der Leyen (rechts) met haar opvolger als Duits minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer. Von der Leyen is de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.Beeld Getty Images

De verkiezing van Von der Leyen toont aan dat de Europese politiek Nederlandser wordt
Ze had bijna alles tegen maar werd het toch. De Duitse Ursula von der Leyen is de eerste vrouw die de Europese Commissie gaat leiden. Ze zal moeten omgaan met een politieker en onvoorspelbaarder Europees parlement dan haar voorgangers.

Elon Musk wil gaten boren in de mensenschedel om brein met computer te verbinden
Met zijn bedrijf Neuralink wil Elon Musk via nieuwe technieken implantaten in de hersenen aanbrengen en deze verbinden met computers. Om verlamde mensen te helpen, maar later ook om alle mensen te kunnen upgraden.

Vanaf het strandbed uitkijken naar criminelen: ‘Je weet nooit hoe een koe een haas vangt’
Nederlanders met reisplannen krijgen deze zomer huiswerk mee. Als het aan de politie ligt, houden vakantiegangers die Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Spanje, Marokko of Dubai aandoen vanaf hun strandbed een oogje in het zeil voor de twee meestgezochte criminelen van Nederland: Ridouan T. en Saïd R.

Compositietekeningen van hoe Ridouan T. (boven) en Saïd R. (onder) er volgens de politie nu uit zouden kunnen zien. Beeld Politie
Compositietekeningen van hoe Ridouan T. (boven) en Saïd R. (onder) er volgens de politie nu uit zouden kunnen zien.Beeld Politie
Meer over