Nieuwsbrief3 februari 2019

Volkskrant Avond: Weer sneuvelt een akkoord. Wat zit er achter Trumps destructiedrang? | Een vreemde taal leren in je slaap: het kan

Redactie
Willemijn Dicke. Beeld Jitske Schols
Willemijn Dicke.Beeld Jitske Schols

Vandaag belangrijk

Wat doet Nederland om IS-vrouwen en hun kinderen terug te halen uit Syrië?
Zo’n dertig Nederlandse Syriëgangers en hun kinderen verblijven in kampen en gevangenissen in Syrië. Wat doet Nederland om ze terug te halen? Vier vragen.

Een moeder loopt met haar kind door het kamp Ain Issa, in het noorden van Syrië. Beeld AFP
Een moeder loopt met haar kind door het kamp Ain Issa, in het noorden van Syrië.Beeld AFP

God Evacuate the Queen: plannen om koningin naar veilige plek te brengen als Brexit op rellen uitloopt
God Save the Queen dreigt na Brexit ‘God evacueer de koningin’ te worden. Brits zondagskranten onthulden dat Britse ambtenaren plannen opstellen om het staatshoofd naar een veilige plek te brengen in het onwaarschijnlijke geval dat een akkoordloze Brexit uitloopt op rellen.

Van der Poel rekent met tweede wereldtitel veldrijden af met complex en kwelgeest
Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd.

Rusland stapt na VS ook uit kernwapenverdrag, Poetin laat direct raketten ontwikkelen
Een van de belangrijkste ontwapeningsverdragen uit de Koude Oorlog beschermt de wereld niet langer tegen een nucleaire wapenwedloop. President Poetin kondigde zaterdag aan dat Rusland zich niet meer houdt aan het INF-verdrag. Een dag eerder kondigden de Verenigde Staten aan uit het verdrag te stappen.

Video van de dag

Nu kan het nog: een ode aan de rookruimte De rookruimte gaat verdwijnen. Daarom leggen we ze nog één keer vast. In volle glorie. En laten we de laatste rokers vertellen wat er zo bijzonder aan de rookruimte is.

Vanavond op tv

Net begonnen: de finale van Heel Holland Bakt, op NPO 1. De film The Social Network (Canvas, 21.50 uur), over de oprichting van Facebook, lijkt elke dag aan urgentie te winnen. Als u morgen niet vroeg op hoeft, schakel dan om 23.45 uur naar de BBC, waar live de Superbowl wordt uitgezonden. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Morgen in de krant

Hij brak al met vele akkoorden: wat is de oerkracht achter Trumps destructiedrang?
Het INF-verdrag is het zoveelste akkoord dat slachtoffer is geworden van de opruimwoede van Donald Trump. En het eind is mogelijk nog niet in zicht: er is meer waarmee de Amerikaanse president overweegt te breken.

Weg met de nepkeurmerken, we moeten de Nutri-score invoeren
Met bijna honderd keurmerken voor duurzame, eerlijke en verantwoorde voeding ben je het spoor al snel bijster, schrijft Teun van de Keuken. Daarom heeft Milieu Centraal bekend gemaakt welke goedgedragstickertjes we serieus moeten nemen, en welke niet. ‘Er zijn maar tien topkeurmerken. Het ministerie hoopt dat we die uit ons hoofd leren, zodat we niet per ongeluk een product met een verkeerd stickertje in ons winkelwagentje gooien.’

Bij een jonge patiënt wordt de hersenactiviteit gemeten tijdens de slaap. Beeld ANP extra
Bij een jonge patiënt wordt de hersenactiviteit gemeten tijdens de slaap.Beeld ANP extra

Een taal kun je ook slapend leren
Mandarijn of Russisch leren spreken zonder dat je ervoor op cursus moet? Zwitserse wetenschappers geloven dat dit meer is dan een droom.

Bestuurskundige Willemijn Dicke: ‘Prozac had mij niet het antwoord gegeven’
Haar spirituele speurtocht maakte van atheïst Willemijn Dicke een gelovige. Maar wat heeft ze gevonden?, wil Fokke Obbema weten. ‘Ik moest weer ontdekken dat ik liefde ben.’

Mira van der Lubbe. Beeld Aisha Zeijpveld
Mira van der Lubbe.Beeld Aisha Zeijpveld

Mira van der Lubbe is drager is van het ‘borstkankergen’ - en maakte daar met vader Huub van der Lubbe een voorstelling over
Mira van der Lubbe (31) ontdekte op haar 27ste dat ze drager is van het ‘borstkankergen’. Haar moeder kreeg de ziekte drie keer, haar oma overleed eraan, in een tijd dat kanker nog ‘K’ heette. Van der Lubbe wil haar borsten preventief laten verwijderen. Haar verhaal verwerkte ze in een theatervoorstelling, met liedteksten van vader Huub.

‘Ik hou zelf ook van vastgoed, al uit zich dat vooral in het passief consumeren van Funda’
Aaf ontdekte een nieuwe functie van Netflix: naast series is het bedrijf tegenwoordig namelijk ook de leverancier van dommige lifestyleprogramma’s. ‘Tuurlijk, ik vond Roma, het door Netflix geproduceerde drie uur durende Mexicaanse zwart-witepos van Alfonso Cuarón, met beelden van vliegtuigen die overvlogen weerspiegeld in een plas op straat, ook prachtig, maar die bekeek ik liever in de bioscoop. Daar vind ik mijn zitbank de plek niet voor.’

Meer over