NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Wat staat de opgepakte Nederlandse drugshandelaars te wachten? | Het nieuwe credo van ontwikkelingshulp: geef gewoon geld

Festivalgangers op het muziekfestival Sziget in Boedapest, Hongarije. Beeld REUTERS
Festivalgangers op het muziekfestival Sziget in Boedapest, Hongarije.Beeld REUTERS

Vandaag belangrijk

Wat staat de opgepakte Nederlandse drugshandelaars te wachten? ‘Levenslang zal het niet worden’
Twee op festival Sziget opgepakte Nederlanders hebben het niet getroffen: als het om drugsbeleid gaat, behoort Hongarije tot de strengste landen in Europa. Een onderscheid tussen hard- en softdrugs bestaat in de wet niet, en op het bezit ervan staat in beide gevallen flinke celstraffen.

Britten slaan druk aan het hamsteren uit vrees voor een ‘no-deal’ Brexit
‘Project Fear 2.0’ noemen Boris Johnson en de brexiteers alle waarschuwingen over dreigende tekorten als Groot-Brittannië op 31 oktober zonder akkoord uit de Europese Unie valt: bangmakerij. Toch zijn de Britten al druk aan het hamsteren geslagen uit angst voor een onaangename nasleep van Johnsons Halloweenpartij.

Wesley Sneijder stopt met voetballen, vertelt hij terloops in Utrecht
Wesley Sneijder stopt definitief met profvoetbal. Dat vertelde de recordinternational maandag voor de camera van FC Utrecht TV, de televisiezender van de club uit zijn geboortestad.

Zuurstofgebrek nekt zeeleven in Grevelingenmeer, ‘vanaf tien meter diepte is het een deathzone’
Een deathzone, noemen duikers de diepere waterlaag van het Grevelingenmeer tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Door zuurstofgebrek zijn daar deze zomer grote aantallen zeedieren doodgegaan.

Vanavond op tv

Een jaar geleden stortte in Genua de Morandi-brug in. Van deze ramp zendt BBC 2 om 22.00 uur een reconstructie uit. Janny van der Heijden en André van Duin verkennen Nederland vanaf het water in Denkend aan Nederland (NPO 1, 22.15 uur), ditmaal over de slingerende rivier de Linge. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

Jongensboekverhalen in Naturalis? Die tijd is voorbij
Natuurhistorische musea bleven te lang buiten de discussies over de rol van het koloniale verleden, betogen historici Fenneke Sysling en Caroline Drieënhuizen.

Morgen in de krant

Geef geen graan of een koe, maar gewoon geld: dat is het nieuwe credo in de ontwikkelingshulp
Direct geld overmaken, zonder voorwaarden: dat is in de ontwikkelingshulp het nieuwe credo. Omdat mensen zelf het beste weten waar zij behoefte aan hebben. Al weet nog niemand hoe het op de lange termijn uitpakt.

Laat je gezicht zien in godsnaam, opdat wij van jou kunnen houden
Het valt Erdal Balci zwaar om zijn kalmte te bewaren in de discussie rondom het boerkaverbod. ‘Ik weet sinds mijn kindertijd dat gezichtsbedekkende stof als het ultieme doel heeft om de vrouw zodanig te kleineren dat ze uit zichzelf afstand doet van haar persoonlijkheid en haar identiteit,’ schrijft Balci. Daarom roept Balci de gemeenschap op om die vrouwen juist te bemoedigen in het onthullen van hun identiteit.

De makamba moet inburgeren: ‘Het mag hier dan warm zijn, maar dan ga je niet driekwart naakt over straat’
De meeste nieuwkomers op Bonaire zijn ‘makamba’s’, witte Nederlanders. En dat kan weleens wringen met de lokale bevolking. ‘We moeten oppassen dat de Nederlander het hier niet opnieuw voor het zeggen krijgt.’

‘Makamba’s’ op de fiets door het centrum van Kralendijk. Beeld Martijn Steiner Lovisa
‘Makamba’s’ op de fiets door het centrum van Kralendijk.Beeld Martijn Steiner Lovisa

Het dilemma van de e-step: veiligheid of duurzaamheid?
In steden als Brussel, Parijs en Stockholm is de elektrische step niet meer weg te denken. Een milieuvriendelijk alternatief voor de auto of de scooter, zeggen de voorstanders. Maar in Nederland zijn e-steps, monowheels, hoverboards, oxboards en andere elektrische vehikels verboden en daardoor ook niet verzekerd, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars (VNV).

Dopebwoy vraagt zich af of hij vanwege zijn huidskleur nooit op tv komt: ‘In Frankrijk ben ik wel op de nationale tv geweest, niet in Nederland’
Zijn album Forever Lit staat al drie maanden op 1, maar zijn gezicht kennen we niet van RTL Boulevard of Shownieuws. Zwarte artiesten krijgen minder shine, is zijn conclusie.

Dopebwoy Beeld Ernst Coppejans
DopebwoyBeeld Ernst Coppejans

Een jonge vrouw vroeg bij de supermarkt: ‘Houdt u van wereldgeschiedenis?’
We zijn er allemaal wel mee bekend, ze komen breed lachend op ons af, gewapend met een vraag: ‘Maakt u zich ook bezorgd over het klimaat?’ Vragen met als doel ons een of ander abonnement aan te smeren. Rob van Essen werd laatst compleet overvallen door zo’n vraag, namelijk: ‘Houdt u van wereldgeschiedenis?’ Kun je wel van de wereldgeschiedenis houden, vroeg Van Essen zich af. Is wereldgeschiedenis een hobby, kun je het verzamelen? En wat doe je er dan mee als je het hebt?

Meer over