NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Wat staat de Britten te wachten nu May richting de uitgang is geduwd? | Pleidooi voor zittend plassen (door een man!)

De Britse premier Theresa May naast Boris Johnson, toen nog minister van Buitenlandse Zaken. Beeld Thomson Reuters
De Britse premier Theresa May naast Boris Johnson, toen nog minister van Buitenlandse Zaken.Beeld Thomson Reuters

Vandaag belangrijk

Shell beticht van dumpen giftig afval in Patagonië
Greenpeace en de vereniging van Mapuche-indianen beschuldigen Shell van het dumpen van giftig afval op een illegale vuilstortplaats in het Argentijnse Patagonië. Vrijdag hebben ze daarom aangifte gedaan tegen Shell. ‘Shell vervuilt het water en de landbouwgrond, en bedreigt de volksgezondheid.’

Waarom zeggen de Tories nu ineens May de wacht aan?
Premier Theresa May moet in juni vertrekken, zo heeft de Conservatieve Partij haar donderdag dringend verzocht. Tot nu hield ze zich aan haar Brexitakkoord vast als een drenkeling aan een stuk hout. Maar de strijd om haar opvolging is al in volle gang.

Het CDA na Buma op zoek naar zichzelf - herrijst de grote middenpartij?
Met het vertrek van Sybrand Buma droomt het CDA van nieuw elan als brede middenpartij. Risico’s zijn er ook, voor de partij én het kabinet Rutte III.

Sybrand Buma (rechts) en Pieter Heerma (links) van het CDA op weg naar de formatie, maandagochtend. Beeld Freek van den Bergh
Sybrand Buma (rechts) en Pieter Heerma (links) van het CDA op weg naar de formatie, maandagochtend.Beeld Freek van den Bergh

Harbers in het nauw: verdoezelen misdaadcijfers raakt VVD-bewindsman op z’n gevoeligste plek
Probeerde staatssecretaris Mark Harbers van Vreemdelingenzaken de ernstige delicten die door asielzoekers zijn gepleegd onder het tapijt te vegen? Zelf ontkent de VVD’er in alle toonaarden dat van kwade opzet sprake is, maar de Tweede Kamer wil weten hoe zware vergrijpen als moord en verkrachting in een rapport dan wél onder de onschuldige noemer ‘overige incidenten’ zijn terechtgekomen.

Overleden acteur Peer Mascini werd achtervolgd door zijn reclametypetje: ‘Ik had nog zo gezegd: geen bommetje’
De overleden acteur Peer Mascini (1941-2019) was een begenadigd en veelzijdig acteur, maar werd tot aan zijn dood achtervolgd door zijn rol in de reclame met de koe die in het zwembad springt.

Video van de dag

‘Jongens, dichterbij mijn held ga ik niet komen’, beseft Lisa Koetsenruijter als ze bij de tentoonstelling Science Fiction, A Journey Into The Unknown oog in oog komt te staan met het script van haar lievelingsfilm 2001: A Space Odyssey. In de Kunsthal Rotterdam, tussen originele film-artefacten uit onder meer Interstellar, Star Wars en Inception, gaat ze op zoek naar wat sciencefiction zegt over de mens en de maatschappij.

Vanavond op televisie

De briljante, intrigerende satire die nooit gaat vervelen: in The Truman Show wordt Jim Carreys leven strak geregisseerd – tot zijn wereldbeeld scheuren begint te vertonen (RTL 8, 20.30 uur). Een andere uitstekende keuze voor deze vrijdagavond is de smakelijke culthorrorkomedie Tremors, waarin een patente Kevin Bacon reusachtige onderaardse wormen voortvarend te lijf gaat (SBS 9, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Trendy economische theorie: gratis geld voor alles en iedereen
Ze is de favoriete econoom van Bernie Sanders én geliefd bij Wall Street. Volgens Stephanie Kelton kan de overheid haar geldpers aanzetten om onze wensen vervullen. Van gratis gezondheidszorg tot een groene New Deal.

Aanraders van de redactie

Is het sociaal leenstelsel voor studenten echt asociaal?
‘Asociaal’ en ‘verrot’ noemde GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil het ‘sociaal leenstelsel’ deze week. In 2015 is de basisbeurs vervangen door een studielening. Door de ommezwaai van GroenLinks is er geen politieke meerderheid meer voor. De belangrijkste bezwaren tegen het sociaal leenstelsel op een rijtje.

Mannen, de discussie is beslecht: zeg maar dag tegen staand plassen
In menig huishouden met mannen woedt een discussie over staand of zittend plassen. Is zitten een aantasting van de mannelijkheid, of een terechte poging de kliederboel in de hand te houden?

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

‘Ziek zijn is bijna een soort baan’ zegt schrijfster Hanna Bervoets, die zelf ook met het bijltje hakt
Haar nieuwe roman gaat over chronisch ziek zijn en daarom moet schrijfster Hanna Bervoets nu ook wel over haar eigen aandoening praten, vindt ze. ‘Anders zou ik moeten liegen, dat is niet te doen.’

Hoe een worstelende voetbalclub uit Engeland werd gered door een supercomputer
Een Engelse voetbalclub uit de onderste regionen kreeg van IBM de beschikking over de supercomputer Watson om wedstrijden te analyseren. Dat hielp.

Dino’s worden snel duurder: staan ze straks alleen nog bij Leonardo DiCaprio thuis?
Met grote zorgen zien wetenschappers en musea dinoskeletten snel duurder worden, omdat verzamelaars als Leonardo DiCaprio die graag thuis een mooi plekje geven. Gaan waardevolle fossielen verloren voor onderzoek - en het publiek? 

In juni 2018 verkocht het veilinghuis Aguttes in de Eiffeltoren het 150 miljoen jaar oude geraamte voor 2,36 miljoen dollar (2 miljoen euro) aan een anonieme Franse verzamelaar. Hier wordt het skelet opgebouwd, de dag voor de veiling. Beeld Reuters
In juni 2018 verkocht het veilinghuis Aguttes in de Eiffeltoren het 150 miljoen jaar oude geraamte voor 2,36 miljoen dollar (2 miljoen euro) aan een anonieme Franse verzamelaar. Hier wordt het skelet opgebouwd, de dag voor de veiling.Beeld Reuters

De Betrouwbare Mannetjes lazen het VVD-campagneplan
Na grondige evaluatie van de vorige campagne hebben we besloten het roer om te gooien. Feit is dat het Forum voor Democratie momenteel de grootste partij van het land is. Geen reden voor paniek, het probleem bij de provincialestatenverkiezingen was vooral dat we Baudet te veel de media-agenda hebben laten bepalen. Dat moet anders. Gelukkig zijn wij een partij van doeners, bij deze een korte to-dolijst.

Meer over