NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Washington bijt zich vast in 448 pagina’s Mueller-rapport | Waar is rokjesdag gebleven?

Redactie
Het Mueller-raport.  Beeld REUTERS
Het Mueller-raport.Beeld REUTERS

Vandaag belangrijk:

Washington bijt zich vast in de 448 pagina’s van het Mueller-rapport
President Trump heeft in zeker tien situaties de bedoeling gehad zich te bemoeien met het Rusland-onderzoek. Die staan in detail beschreven in het uitgebreide rapport dat speciaal aanklager Robert Mueller vandaag aan het Amerikaanse Congres presenteerde. Dat roept de vraag op of Trump de rechtsgang heeft belemmerd.

De vaccinatiegraad daalt: bewindsman Blokhuis tart het geduld van D66 en VVD
De Tweede Kamer is ongerust over het groeiende aantal ouders dat zijn kinderen niet laat vaccineren. Waar D66 en VVD vaart willen maken met een ander vaccinatiebeleid, gaat staatssecretaris Blokhuis (ChristenUnie) op de rem staan.

Schiphol moet zijn nachtvluchten inperken en duurder maken
Schiphol moet zijn nachtvluchten inperken en duurder maken. Het is een van de verregaande voorstellen die de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) doet in een advies over de Nederlandse luchtvaart aan het kabinet. De luchthaven en de overheid zouden zo kunnen laten zien dat ze de klachten van omwonenden serieus nemen.

‘Geoliede moordbende’ dankzij kroongetuige vervolgd in Marengo-proces
De rechtszaak tegen de liquidatiebende van de twee meestgezochte voortvluchtigen van dit moment, Ridouan T. (41) en Saïd R. (46), is uitgegroeid tot het grootste moordproces van Nederland. Het gezochte tweetal wordt binnenkort toegevoegd aan de reeds twaalf verdachten die terechtstaan in het zogeheten Marengo-proces.

Video van de dag

Vanavond op televisie

Op NPO 1 kunt u nu kijken naar The Passion. Dit jaar live vanuit Dordrecht met Edwin Jonkers als Jezus en Lucas Hamming in de rol van Judas. Ron Boszhard doet mee als een van Jezus’ discipelen. Op NPO 3 gaat Tim den Besten in De Outsiders (NPO 3, 21.00 uur) op zoek naar mensen die leven buiten de gebaande paden. Deze aflevering gaat hij onder meer op jacht met een veganist. Zin in iets anders? Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Een grappenmaker als opperbevelhebber, veel Oekraïners zien dat wel zitten
De Oekraïners zijn de oorlog in hun land zat. Zondag zullen ze dat laten merken ook. Dan wordt komiek Volodymyr Zelensky vrijwel zeker tot president gekozen. Een clown als opperbevelhebber, vinden ze dat in het door Rusland belaagde oosten wel zo slim?

Waar is rokjesdag gebleven?
Vroeger was rokjesdag, een begrip van columnist Martin Bril, een ode aan sterke, zelfverzekerde vrouwen. Inmiddels is de culturele betekenis van het rokje veranderd.

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Eindelijk meer dan alleen het ‘stockske’
Het heeft vier eeuwen geduurd voordat Nederland de grootste staatsman uit zijn geschiedenis in de armen heeft gesloten, concludeert Martin Sommer, terwijl hij in Den Haag de Oldenbarnevelt-wandeling loopt.

Wat doe je als een stuk je ongemakkelijk maakt? Juist, dan vertaal je het gewoon zelf, dacht Esther Duysker
Toneelschrijver Esther Duysker maakte een vertaling van het stuk Clybourne Park van Bruce Norris. Het stoorde haar dat de zwarte personages worden onderbelicht. Wat te doen? De Volkskrant volgde haar bij het proces.

Esther Duysker. Beeld Ivo van der Bent
Esther Duysker.Beeld Ivo van der Bent

Op het voormalig bedrijventerrein De Kroon in Rotterdam kunt u overnachten in een kunstobject naar keuze
Slapen in een kunstwerk van afvalmateriaal? Het kan in diverse vindingrijke varianten op Culture Campsite, de nieuwe hotspot op een voormalig bedrijventerrein midden in Rotterdam.

Die Branco, geen idee natuurlijk, maar zijn voornaam klinkt niet vrijgevig
Op Spaarnwoude ging een bellende vrouw achter Peter Buwalda zitten. Ze was al een paar weken niet meer gaan werken, zei ze in haar telefoon. En nu had ze geld nodig. Ze leende al van haar zussen en ene Branco. ‘Ik tuitte bezorgd mijn mond. die Branco, geen idee natuurlijk, maar zijn voornaam klonk niet vrijgevig. De gemiddelde Branco kwam op een dag z’n geld halen, punt, en anders trok hij de flatscreen van de muur. Een aflosplan leek me geen luxe.’

Meer over